Hyppää sisältöön

Löydä itsellesi sopivin alppimaa!

Lähellä toisiaan, mutta kuitenkin erilaisia. Mikä alppimaa sopii sinulle parhaiten?

Suunnitelmissa reissu Alpeille? Tutustu eri alppimaihin ja löydä itsellesi sopivin.

1. Itävalta – Perinteisin alppikohde

Itävalta on erittäin suosittu hiihtomaa. Paikallinen kulttuuri sekä kuvankauniit maisemat saavat matkailijan palaamaan tähän klassiseen alppimaahan.

Laskettelurinteet ovat Itävallassa huippuluokkaa ja niitä on joka lähtöön. Hissit ovat nopeita. Niin aloittelija kuin kokenutkin laskettelija ja lumilautailija löytää varmasti mieleisensä mäet. Tarjolla on yleensä myös puuterilunta, mikäli haluaa laskea muullakin kuin tykkilumella.

Jälkihiihdot ovat Itävallassa osa laskettelukokemusta, afterski on Itävallassa omaa luokkaansa. Hyvän juoman ja äänekkään alppihumpan ystävät kokoontuvatkin jo hyvissä ajoin juhlistamaan päivän onnistumisia ja suunnitelemaan seuraavan päivän laskuja.

Perheen kanssa lomailu on helppoa Itävallassa. Perheitä on mietitty niin laskettelukeskusten kuin hotellienkin osalta. Perhehotelleissa yöpyminen onkin hyvä vaihtoehto, sillä ne tarjoavat usein spa-hoitoja sekä muuta mukavaa tekemistä lapsille.

2. Italia – Nautiskelijoiden suosikki

Italia tarjoaa leveitä ja hyvin hoidettuja rinteitä, jotka ovat erityisesti nautiskelijoiden ja lapsiperheiden makuun. Myös haastavampaa laskettavaa hakevat löytävät monia mieluisia reittejä tästä klassisesta hiihtomaasta. Italialla on Euroopan suurin hissijärjestelmä.

Ruoka kuuluu vahvasti italialaiseen kulttuuriin. Rinteiden laskettelukeskuksista matkailija löytääkin monia ravintoloita sekä viihtyisiä kahviloita. Hintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa, mutta kannattaa huomioida, että monessa paikkaa hintaan voidaan lisätä esimerkiksi kattausmaksu.

Majoitusmahdollisuuksia on monia. Kannattaa kokeilla esimerkiksi maatilamajoitusta.
Italian Alpit ovat niin laajat, että matkailijan kannattaa valita tietty kohde, missä aikansa viettää. Tähän maahan palaa helposti uudelleen juuri sen tarjoamien maisemien sekä monimuotoisuuden vuoksi.

3. Ranska – Haasteita hakeville

Ranska tarjoaa matkailijalle haastavia rinteitä sekä vauhdikasta menoa. Maa on tunnettu Euroopan parhaimmista offareistaan.

Vuoret Ranskassa ovat jylhiä ja korkeita. Ranskassa sijaitsee Alppien korkein huippu Mont Blanc. Ranskan monet hiihtokeskukset ja rinteet sijaitsevatkin korkealla tarjoten pitkiä laskuja.

Apresski kuuluu osana laskettelukokemukseen myös Ranskassa. Laskettelukeskuksista löytyy myös lukuisia ravintoloita, joissa voi esimerkiksi nauttia erilaisia juustoja ja paikallisia viinejä. Hintataso on Suomen luokkaa.

4. Sveitsi – Laatua hakeville

Sveitsi tunnetaan laadukkuudestaan ja tarkkuudestaan. Rinteitä hoidetaan hyvin ja majoitusmahdollisuudet ovat huipputasoa. Julkiset kulkuyhteydet toimivat minuutilleen aikataulussa.

Sveitsi on Euroopan vauraimpia maita ja se näkyy. Laskettelukeskukset ovat kerrassaan upeita. Sveitsiläiset panostavat laatuun ja haluavat myös sen näkyvän.

Sveitsi tarjoaa niin rauhallisia vuoristokyliä kuin toiminnantäytteisempiä laskettelukeskuksia. Hintataso on monessa paikkaa melko korkea, mutta vastaavasti niin on ruuan laatukin. Liharuokien hinta on yleensä 20 eurosta ylöspäin.

Rinteitä hoidetaan Sveitsissä rakkaudella. Ne tarjoavat reittejä niin aloittelijoille kuin kokeneillekin laskettelijoilla. Haastetta hakevat löytävät monia offpiste-reittejä.

5. Saksa – Idyllisyyttä metsästäville

Saksa on tunnettu viihtyisistä majataloista sekä lämminhenkisyydestä. Etelä-Saksan Alpit tarjoavat huimia maisemia sekä idyllisyyttä.

Pienet alppikylät ovat leimallisia Saksalle. Pienten kylien joulumarkkinat ovat kokeilemisen arvoisia. Markkinoilla myydään kaikkea kransseista leivonnaisiin.

Rinteet ovat hyvin hoidettuja ja vietettyään päivän laskettelemassa, matkaaja voi rentoutua esimerkiksi viihtyisässä kievarissa makkaran ja oluen parissa. Samoissa paikoissa on myös järjestetty usein majoitusta.

6. Slovenia – Rauhallista lomailua

Sloveniassa vieras tuntee olonsa lähtökohtaisesti kotoisaksi. Harvaan asutut metsäiset seudut takaavat upeat näkymät sekä rauhaisan olon.

Matkailija voi yöpyä hotellien lisäksi kodikkaasti pienissä yksityismajoituksissa. Pienet mökit maatilojen pihoilla ovat erinomainen vaihtoehto, jos haluaa kokea slovenialaista kulttuuria parhaimmillaan.

Slovenia on ihanteellinen kohde niille, jotka eivät halua ainoastaan lasketella. Erilaiset talviset vaellusreitit tarjoavat reippailusta kiinnostuneille ainutlaatuisia elämyksiä.

7. Liechtenstein – Minivaltion eksotiikkaa

Liechtenstein on monelle täysin tuntematon alppimaa. Minivaltiossa tekeminen ei rajoitu ainoastaan talviseen hiihtoon, vaan pitkät ja henkeäsalpaavat vaellusreitit kutsuvat retkeilemään myös muina vuoden aikoina.

Liechtensteinin hintataso on varsin korkea. Yöpyminen on kallista, eikä ruokakaan ole kovin halpaa. Tästä huolimatta matkailijan kannattaa harkita maksavansa hieman enemmän ja yöpyä vuoristossa hienoissa puitteissa.

Liechtenstein on hyvä kohde perheille. Laskettelijat pääsevät nauttimaan rauhallisista ja monimuotoisista mäistä.

Teksti: Janiko Kemppi
Kuva: bigbirdz via Compfight cc