Varusteet, Yleinen

Välinehuollon muistilista – Tarkasta nämä neljä asiaa

Lue asiantuntijan neuvot välineiden kunnossapitoon.

Suksien tai laudan kunto vaikuttaa huomattavasti laskunautintoon, turvallisuuteen ja välineiden käyttöikään. Siksi säännöllisestä voitelusta, kanttien teroituksesta ja pohjien kunnostuksesta sekä siteiden tarkistuksesta kannattaa pitää huolta.

1. Voitelu

Voitelun tarkoitus on parantaa luistoa ja suojata suksen tai laudan pohjaa. Välinehuollon ammattilaisen Markku Löfgrenin mukaan voitelun tarpeen huomaa siitä, että pohjan väri alkaa muuttua harmaaksi ja elottomaksi.

– Pohjassa tulisi olla koko ajan edes jotakin voidetta, sillä se on jatkuvasti tekemisissä lumen ja veden kanssa, Löfgren sanoo.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Välineet voi viedä voideltavaksi huoltoliikkeeseen, mutta työ on myös kohtalaisen helppoa tehdä itse. Koko kauden pärjää hyvin kolmella eri voiteella ja lisäksi tarvitaan voitelupöytä, voitelurauta, siklejä ja metalliharja. Kaupoista löytyy myös erilaisia helppokäyttöisiä, nestemäisiä luistovoiteita ja -liinoja, joita voi käyttää perusteellisemman kuumavoitelun voitelun lisänä.

2. Kantit

Kanttien kunnon huomaa viimeistään rinteessä. Jo vähänkin laskenut tuntee, kun kantti ei enää pidä ja lasku menee liiraavaksi. Kantit kannattaa siis huoltaa kuntoon ajoissa, ennen kuin laskupäivä menee pilalle.

– Tylsillä kanteilla saa hyvänkin suksen toimimaan huonosti, etenkin jyrkässä rinteessä ja jäisellä kelillä, Löfgren sanoo.

Kanttien teroitus on melko vaativa huoltotyö ja useimmiten se kannattaakin jättää ammattilaisen vastuulle.

– Teroitus pitää osata, koska sillä saa helposti kantit myös pilalle, Löfgren tiivistää.

Teroituksen, kuten voitelunkin, tarve riippuu luonnollisesti suksen tai laudan käyttöasteesta.

3. Pohjat

Pohjien säännöllinen hionta pidentää suksen tai laudan käyttöikää, sillä se puhdistaa pohjaan kertyneen lian. Uusi pohjakuvio ottaa myös voiteen paremmin vastaan.

Välinehuolloissa suksen tai laudan pohjat voidaan kivihioa koneellisesti. Kivihionta on tarpeellinen myös silloin, kun pohjat ovat naarmuuntuneet pahasti tai uusien suksien pohjiin halutaan ajaa tietty pohjakuvio.

Löfgrenin mukaan koneellinen hionta tulisikin tehdä vähintään kerran kauteen, vaikkapa vuosihuollon yhteydessä. Myös kaupasta ostetut uudet välineet on huollettava perusteellisesti ennen käyttöä, sillä niissä on useimmiten vain matkaa varten tarkoitettu suojavoide.

4. Siteet

Suksien siteiden toimivuus ja säädöt vaikuttavat turvallisuuteen ja siksi myös ne on syytä tarkastaa säännöllisesti. Löfgrenin mukaan vähintäänkin laskukauden alussa.

– Suksi seisoo kesän, jolloin siteiden alle on voinut päästä esimerkiksi vettä, ja dinijousi on voinut ruostua. Ja kun jouset jumivat, ne eivät enää toimi niin kuin pitäisi.

Asiantuntevassa välinehuollossa siteiden toimivuus tarkastetaan perusteellisesti. Keskeistä on siteiden sivuttaislaukeavuuden ja takalukon laukeavuuden tarkastus.

Löfgren korostaa, että erityisesti lasten suksista tulee tarkistaa säädöt jokaisen kauden alussa.

– Moni vanhempi ei tule ajatelleeksi, että kun kasvavalle lapselle ostetaan sukset, niin samat säädöt kuin hankittaessa eivät enää seuraavana talvena ole kohdillaan, Löfgren sanoo.

– Suksi voi lähteä jalasta jo tavallisesti laskiessa ja siinä saa helposti jalkansa poikki.

Hoida välineet kuntoon aina kauden päätteeksi

Löfgren muistuttaa vielä, että välineet kannattaa huoltaa kuntoon aina keväällä, laskukauden päätyttyä. Näin ne ovat valmiina käyttöön heti seuraavan kauden alkaessa.

– Kun hissit aukeavat, kaivavat kaikki suksensa kaapeista ja suksihuollot ruuhkautuvat.

Kauden päätyttyä välineet huolletaan myös kesäkuntoon. Esimerkiksi voide jätetään siklaamatta, jolloin se suojaa pohjaa kesäsäilytyksen ajan ja estää sen pintaa kuivumasta.

– Kaikille asiakkaille tästä yritetään loppukaudesta muistuttaa. Monet kuitenkin heittävät välineet nurkkaan kun lumet sulavat, Löfgren toteaa.

Teksti: Veera Argillander
Kuvat: Matti Räty, Veera Argillander


Avainsanat:
, , , ,
Arvostele artikkeli:
Välinehuollon muistilista – Tarkasta nämä neljä asiaa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 9 ääntä)
Loading...