Laskettelu, Lumilautailu, Terveys, Varusteet

Laskettelijan suojavarusteet – Mitä ja kenelle?

Mäessä on hyvä suojautua mahdollisten tapaturmien varalta. Hankalat olosuhteet, muut laskijat ja huono tuuri saattavat aiheuttaa ongelmia kokeneellekin laskijalle.

Koskaan ei tiedä, milloin kaatuminen tai muu tapaturma rinteessä osuu omalle kohdalle. Suomalaiset laskettelijat ja lumilautailijat ovat nykyään omaksuneet hyvin kypärän käytön. Kypärä onkin suojauksessa ehdottomasti ykkösasia, mutta entä muu keho? Laskettelusuojukset kehittyvät jatkuvasti ja suojausta saa lähes jokaiseen kehon osaan. Katso omaan laskutyyliisi ja tasoosi sopivat suojautumisvinkit alta.

Kypärä riittää tavalliselle harrastajalle

Tavalliselle laskettelijalle kypärä riittää suojavarusteeksi rinteeseen. Kypärä suojaa useimmilta päävammoilta ja on harrastelijan edullinen henkivakuutus. Vaikka tarkkoja tilastoja kypärän käytöstä ei ole, olemme ruotsalaisten kanssa ehkäpä yksi maailman parhaiten päänsä mäessä suojaavista kansoista. Lasten kypäränkäyttöprosentti lähentelee täyttä sataa, mutta osa aikuisista luottaa vielä pipoon ja tuuriin.

Kypärän valinnassa tärkein kriteeri on istuvuus. Niiden muodoissa on eroja eri valmistajista johtuen. Kypärien kokoluokitus menee S,M ja L –tyylisesti ja niitä voi vielä säätää omaan päähän sopivaksi erilaisin mekanismein. Kypärän oston jälkeen, sen säätämiseen kannattaa käyttää aikaa. Leukaremmin asettaminen sopivaan kohtaan ja muiden säätöjen sopivuus vähentävät mäessä tuskailua. Kypärän täytyy peittää koko pää otsaa myöten, eikä vain keikkua takaraivolla. Leukaremmin tulee olla napakasti kiinni, mutta se ei kuitenkaan saisi ahdistaa. Oikein säädetty kypärä suojaa parhaiten päätä, istuu hyvin ja pysyy hyvin paikoillaan oikeassa asennossa. On hyvä tiedostaa, että kypärien suojaavuudessa on paljon eroja.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lumilautailijoiden kannattaa suosia myös rannesuojia, koska kaatuessaan lautailija ottaa oman painonsa vastaan käsillä, mikä saattaa johtaa rannevammaan. Telemark-laskijoiden on puolestaan hyvä käyttää polvisuojia. 

Edistyneen laskijan suojat

Kun taidot karttuvat, vauhti kasvaa ja sukset tai lauta ohjautuu erikoissuorituspaikoille, on hyvä päivittää oma suojuksien tarve. Suojia on saatavilla joka lähtöön ja on paljon lajista kiinni, mikä kehon osa on altis kolhuille. Hyvin varustetuista urheiluliikkeestä saa apua oikeiden suojien valintaan.

Ylävartaloa, niskaa ja häntäluuta voi suojata erilaisilla takeilla ja liiveillä, missä on pehmuste tai panssari. Pehmusteiden tarkoitus on vaimentaa iskuja rintaan, selkään, kyynärpäihin ja olkapäihin, joten koko vartalo vyötärön ylä- ja alapuolelta voidaan suojata. Jotkut suojat on saatu näyttämään tavallisilta urheiluvaatteilta.

Panssarilla tarkoitetaan kovaa ja joustavaa sisäpuolelta pehmustettua kilpeä, joka suojaa selkää. Se voi olla erikseen kiinnitettävä tai se voi olla kiinni paidassa, takissa tai liivissä valmiiksi. Panssari täytyy kiinnittää kehoon tiukasti kiinni, jotta se myös suojaa. Sen käyttö saattaa aluksi tuntua vieraalta, mutta siihen tottuu ja se lämmittää pakkasella mukavasti.

Erityisesti temppuilua harrastavilla takapuoli joutuu koville. Markkinoilla on saatavilla erilaisia suojahousuja ja shortseja, joissa on pehmusteet häntäluulle ja lonkille. Housumalleja on paljon erilaisia, joista löytyy varmasti jokaiselle sopivat.

Lisää aiheesta: Ski.fi

Lähde: Ski.fi
Kuva: Alex Ristea via Compfight cc

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, ,
Arvostele artikkeli:
Laskettelijan suojavarusteet – Mitä ja kenelle?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.