Hyppää sisältöön

Laskettelujooga auttaa rentoutumaan mäessä

Jännitätkö rinteessä tai pohditko laskiessasi jatkuvasti oikeaa tekniikkaa ja hiihtokoulussa opittuja asioita? Laskettelujooga auttaa rentoutumaan mäessä ja helpottaa laskuasi.

”Kauhun kangistama” kuvaa hyvin rinteen puoliväliin pysähtynyttä täysin jäykkää laskijaa. Tällainen laskija ei todennäköisesti ole pysähtynyt kuuntelemaan vuorten kuiskauksia, paitsi jos kyseessä on Paradiso-rinne Corgviliassa, St Moritzin hiihtokeskuksessa Sveitsissä. Rinne tunnetaan nimittäin maailman ensimmäisenä laskettelujoogarinteenä.

Joogan opit laskettelun apuna

Lomat, joilla lasketellaan ja joogataan ovat jo monille tuttuja, mutta näiden kahden lajin yhdistäminen vie kokonaisuuden täysin uudelle tasolle. Ajatus varsinaisesta laskettelujoogasta on lähtöisin paikalliselta hiihdonopettajalta Sabrina Nussbaumilta, joka toimii myös joogaopettajana. Sabrina huomasi, että monet hänen laskukavereistaan toipuivat lasketteluonnettomuuksien aiheuttamista loukkaantumisista nopeammin joogan avulla. Tästä syntyi oivallus, että kaikki voisivat nauttia laskettelusta ”joogaisemmalla” tavalla.

Laskettelujoogassa rinteiden viilettämisen välissä pysähdytään tekemään joogaliikkeitä upeissa maisemissa. Taukojen jälkeen lasketellaan taas seuraava osuus rinteestä hyödyntäen joogasession oppeja, esimerkiksi hengitykseen keskittymistä korvat peitettynä tai nostamaan varpaita monojen sisällä. Pienien muutosten myötä oma laskettelu helpottuu ja suksien kontrolli muuttuu vaivattomattomammaksi.

Laskettelujoogaa Sabrinan opastuksella

Sveitsiläinen joogarinne tunnetaan myös rentoutumisrinteenä. Sabrina on varannut rinteestä neljä maisemallista paikkaa joogaliikkeiden tekemiseen. Joogarinne, on vaikeustasoltaan punainen, ja joogapaikat sijaitsevat varsinaisen rinteen ulkopuolella. Aloittelijoille rinne saattaa olla liian haastava, mutta liikkeet voi suorittaa oikeastaan missä päin vuorta tahansa.

Sabrina ja hänen kollegansa pitävät myös puoli- ja kokopäiväisiä laskettelujoogakursseja. Jotkut asiakkaat varaavat viikon tai jopa kuukauden kestäviä laskettelujoogalomia. Yhden päivän kurssi sisältää noin kuusi tuntia rinneaikaa sekä puolentoista tunnin mittaisen joogatunnin illalla. Laskettelujoogasta pääsee nauttimaan myös ilmaiseksi Yoga on Snow –oppaan avulla, joita on saatavilla läheisiltä hiihtohisseiltä.

Lähde: The Guardian, MySwitzerland
Kuva: Tomas Sobek via Compfight cc