Lumilautailu, Vapaalasku

Vapaalaskun SM-kisat laskettiin Norjasssa

Naisten sarjassa parhaat pisteet laski Kaisa Härkönen ja miehissä Miikka Hast, joista molemmat ovat käyneet Pohjois-Norjan Tamokissa jo useita kertoja.

Kisapaikkana toimi haastava metsärinne

Kisapaikkana toimi Tamokin laakson pohjoispuoliskossa sijaitseva tienvarsispotti Kjempehaugen. Kjempehaugenin huipulta tielle putoava 300-metrinen seinämä on Antti Autin ja Miikka Hastin vuonna 2013 Approach & Attack -leffakuvauksissa avaama haastava metsärinne.

Mainos, sisältö jatkuu alla

– Suomesta, kun kunnon vuoria ei vapaalaskuun löydy, niin Tamokin maailman luokan mäet on tällaiseen kisaan oikein osuva paikka. Vuoret ovat täällä isoja ja mahdollisuuksia on moneen, kertoo miesten sarjan voittanut Miikka Hast.

Ennen kilpailua olosuhteet Tamokissa olivat sangen haastavat.

– Muutama päivä ennen kisaa tuuli niin kovasti, että taloista melkein irtosivat katot. Kovan tuulen seurauksena lumet lensivät seuraavaan laaksoon tai jopa Suomeen asti, jonka vuoksi useimmat mäistä olivat kovia, jäisiä tai vyöryvaarallisia. Lyhyt viikonlopun ”waiting period” ei myöskään anna siimaa odotella kelejä turhan kauan. Keli oli vaihteleva tumman taivaan ja pienien aukkojen välillä, jatkaa Miikka kilpailun olosuhteista.

Lumiolosuhteet itse kisaseinällä olivat hyvät. Yläosan lyhyen korppuosuuden jälkeen lumi oli pohjatonta täydellistä puuteria. Lumivyöryriski alueella oli tasolla kaksi eli kohtalainen.

– Tasolla kaksi ihmisen aiheuttamat lumivyöryt ovat mahdollisia suurilla kuormituksilla jyrkillä vyöryalttiilla rinteillä. Kjempehaugen on jyrkkä, mutta koska se on metsäinen ja muodoiltaan porrasmainen ovat vyöryt kuitenkin erittäin epätodennäköisiä. Paikka on siten verrattain turvallinen laskea, kertoo Cohkkan Jarkko Henttonen.

Kisan järjestelyt onnistuivat hyvin

Kilpailuun osallistui yhteensä 11 miestä ja 2 naista. Kisaan osallistuneet naiset, Katja Häkli ja Kaisa Härkönen avasivat kisan. Molemmat laskivat hyvän laskun, voitto meni Härköselle tuomarien yksimielisellä päätöksellä. Miesten sarjan yhdestätoista osallistujasta iso osa oli pitkään vapaalaskua harrastaneita lumilautailun konkareita ja ammattilaisia.

–  Kisapaikka oli mainio mäki metsän rajassa, missä oli kaikkea koivuista kuluaareihin ja droppeihin. Mäki oli leppoisa, mutta vaihteleva lumi toi myös haastetta. Tuuli oli kasannut uutta lunta myös kisamäkeen. Omasta laskusta voin sanoa, että pyrin vauhdikkaaseen ja suoraviivaiseen laskuun minimoimalla käännökset ja maksimoimalla vauhdin. Valitsin kapean kuluaarin kliimaksikohdaksi, miesten sarjan voittanut Miikka kommentoi kilpailun jälkeen.

Vapaalaskun SM-kilpailut järjestettiin Tamokissa ensimmäistä kertaa Suomen Lumilautaliiton alaisuudessa. Liitto järjesti kisat yhteistyössä Cohkkan kanssa. Kisan järjestelyihin oltiin tyytyväisiä.

– Kisan meininki oli erittäin mukava ja lämminhenkinen, ison maailman tyyliin kilpailijat liikkuivat helikopterilla, mikä helpotti järjestelyitä ja laskijoiden pakaroita. Yhdessä tuijoteltiin laskulinjoja ja kannustettiin kanssakilpailijoita. Parempaa kisahenkeä saa hakea varmaan viime vuosituhannelta, sanoo Miikka.

Arvostele artikkeli:
Vapaalaskun SM-kisat laskettiin Norjasssa Lumilautailun vapaalaskun SM-kisat pidettiin Pohjois-Norjan Tamokissa 23.3.2014. Sekä miesten että naisten sarjoissa kokemus voitti.
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,50/5 - 2 ääntä)