Hyppää sisältöön

Töissä Alpeilla – Millaista on työ sveitsiläisessä hiihtokeskuksessa?

Suomalaistaustainen Kristian Paasila toimii Sveitsin LAAXissa markkinointitehtävissä. Töihin kuvankauniisiin alppimaisemiin hän päätyi, koska halusi työskennellä rakastamiensa asioiden parissa.

Kristian työskentelee LAAXin hiihtokeskuksen verkkomarkkinoinnin vetäjänä. Kielen ja kulttuurin tuntemus, sopiva koulutus sekä aito kiinnostus hiihtokeskusliiketoimintaan auttoivat nykyiseen tehtävään pääsemisessä. Työ Alpeilla ei ole kuitenkaan pelkkää puuterilumen pöllytystä, vaan usein paljon arkisempaa aherrusta.

Työmahdollisuudet tutussa hiihtokeskuksessa kiinnostivat

LAAXin hiihtokeskus on ollut Kristianille paikkana tuttu jo pitkään. Kiitos tästä kuuluu hänen vanhemmilleen, perheellä on ollut nimittäin asunto siellä jo 1990-luvun alusta lähtien.

Kristian itse on asunut Sveitsissä suuren osan elämästään. Lukion hän kävi Zürichissä ja valmistui sieltä vuonna 2004. Lukion jälkeen hän opiskeli kansainvälistä liiketoimintaa Englannissa ja maisterin tutkinnon hän on suorittanut London Business Schoolissa.

– LAAX on aina ollut tärkeä paikka minulle. Lukion aikaan pyrin viettämään kaikki mahdolliset lomat ja viikonloput täällä. Myös yliopistovuosinani suuntasin usein tänne ja onnistuin viettämään lähes kaksi kokonaista kautta täällä lautaillen, Kristian kertoo taustastaan.

Töihin LAAXin hiihtokeskukseen Kristian päätyi, koska ei nähnyt itsellään tulevaisuutta ohjelmistoalan myyntitehtävissä. Näin ollen, hän päätti etsiä uusia työmahdollisuuksia aidosti rakastamiensa asioiden parissa.

– Looginen askel oli suunnata kohti itselleni tuttua itäistä Sveitsiä, mutta alku ei ollut kyllä mitään ruusuilla tanssimista. Hain työpaikkaa LAAXista syksyllä 2012, mutta en saanut sitä, Kristian kertoo.

Epäonnistuneesta työnhausta huolimatta Kristian oli sitä mieltä, että halutessaan työskennellä talviurheilun parissa, on hänen pysyttävä lähellä lunta ja LAAXissa. Tämä osoittautui oikeaksi päätökseksi, sillä kauden lähestyessä loppuaan Kristianiin oltiin yhteydessä ja häntä pyydettiin avustamaan LAAXin markkinointiosastolle muutamaksi kuukaudeksi.

– Muutama kuukausi muuttui lopulta vuodeksi. Työpaikkani on oikeastaan melkoinen onnenpotku, sillä saan työskennellä rakastamieni asioiden parissa mielenkiintoisessa ympäristössä, Kristian kertoo.

Työnä LAAXin markkinointi ja näkyvyys verkossa

Tällä hetkellä Kristianin vastuulla on LAAXin kolmen työntekijän Web Management ja E-Commerce –tiimin vetäminen. Tulevaisuudessa tiimin kokoonpano muodostuu Kristianin lisäksi kahdesta sisällöntuottajasta ja yhdestä harjoittelijasta. Tiimin vastuulla on LAAXin verkkomarkkinointi ja näkyminen verkon eri kanavissa. Tiimi on myös vastuussa viiden Weisse Arena Gruppen hotellin verkkonäkyvyydestä.

Verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien kehittämisen ohella Kristian on vastuussa digitaalisesta analysoinnista sekä maksetusta verkkomarkkinoinnista. Digitaalinen mainonta ja tekniikka kehittyvät valon nopeudella ja uusia trendejä sekä toimintatapoja Kristianin täytyy seurata työssään aktiivisesti.

– Digitaalinen analysointi on yksi lempityötehtävistäni. On erittäin palkitsevaa nähdä kampanjoiden johtavan tuloksiin ja hyödyntää kerättyä dataa vierailijoiden käyttökokemuksen ja asiakastyytyväisyyden parantamiseksi, kertoo Kristian.

Kristianin työpäivä alkaa normaalisti kello 6.30 – 10 välillä. Päivät töissä venyvät pisimmällään kello 20 asti. Tiimi- ja kehityspalaverien lisäksi Kristian viettää paljon aikaa keskustellen yhteistyökumppaneiden kanssa Skypessä. Paljon aikaa kuluu myös kehitysprojektien koordinointiin ja markkinointikampanjoiden suunnitteluun.

– Kahta samanlaista päivää ei ole tullut työssäni vastaan. Paljon on mennyt aikaa uusien asioiden opetteluun, mutta viikkojen kuluessa rutiineja on ollut aina helpompi havaita ja työ on sitä mukaa helpottunut. Kaikki ei täsmällisesti toimivassa Sveitsissäkään mene aina suunnitellusti ja teknisen vian yllättäessä voivat päivän alkuperäiset suunnitelmat muuttua täysin. Rakastan kuitenkin arvaamattomuutta ja vaihtelevuutta työssäni, kuvaa Kristian arkeaan ja työtään Alpeilla.

Kaudella työskentely on tiivistä

Talvikaudella työ on niin hektistä, että töitä täytyy tehdä viikonloppuisinkin. Kuumimman sesongin aikaan jollain Kristianin tiimin jäsenistä on aina päivystysvuoro, ja silloin päivystysvuorossa oleva henkilö on vastuussa tiimin toiminnasta ja töiden sujumisesta viikonlopun ajan. Päivystysvuorojen lisäksi viikonloppuhommia on myös muulloin. Isojen tapahtumien, kuten Burton European Openin, aikana on Kristianin tiimin työntekijöiden oltava paikan päällä tuottamassa reaaliaikaista sisältöä sosiaalisen median kanaviin.

Vapaa-aika hiihtokeskuksessa työskentelyn lomassa on talvisin rajallista. Kun itse on vapaalla, ovat muut töissä. Tämä tarkoittaa sitä, että Kristianin ja myös tiimin muiden jädenten täytyy myös vapaa-ajalla olla puhelinsoiton päässä, jos toisille herää kysymyksiä.

– Silloin, kun vapaa-aikaa on, se kuluu lasketellessa tai rentoutuessa ja voimia kerätessä. Aika ajoin yritän myös päästä käymään LAAXin Freestyle Academyllä. On myös tärkeää matkustella ja viettää aikaa muualla, jotta pääsee vähäksi aikaa pois tutuista kuvioista ja näkee, miten ”maailmalla” menee, Kristian lisää vielä.

Kesällä Kristian käyttää vapaa-aikaansa vaeltamiseen, pyöräilyyn ja golfaamiseen. Edellytykset aktiiviseen ulkoiluun ovat nimittäin loistavat myös kesäisin suoraan kotiovelta.

Luonto ja aktiivinen ulkoilmaelämä tärkeitä sveitsiläisille

Sveitsi on erittäin kansainvälinen maa ja Kristianilla on vuorten keskellä Graubündenissä paljon kollegoita muista maista, pääosin erityisesti saksankielisistä naapurimaista. Kristian itse puhuu kieltä ja tuntee paikallisen kulttuurin erittäin hyvin.

– Monet sveitsiläiset erehtyvät luulemaan minuakin sveitsiläiseksi, mutta yllättyvät usein positiivisesti, kun kerron olevani kotoisin Suomesta. Pitkästä historiastani huolimatta en pidä itseäni sveitsiläisenä, vaan koen olevani ennen kaikkea Euroopan kansalainen. Sveitsiläiset samaistuvat varsin hyvin suomalaisiin. He kokevat, että suomalaiset arvostavat samoja, itselleen tärkeitä asioita, kuten luontoa ja aktiivista ulkoilmaelämää.

Sveitsiläisiä pidetään usein hyvin hierarkkisina ja ylitäsmällisinä. Kristian ei kuitenkaan ole täysin samaa mieltä. Sveitsiläiset ovat toki ammattitaitoisia sekä hyviä työssään. He ovat myös ylpeitä pitkästä perinnöstä tärkeänä teollisena ja palvelualan taloutena Euroopassa.

– Joskus täällä on vähemmän Suomelle tyypillistä tekemisen meininkiä, mutta tarkka ja yksityiskohtiin suuntautunut tapa työskennellä ei kuitenkaan ole välttämättä aina huono asia. Onneksi organisaatiomme on innovatiivinen eikä byrokratiaan hautautunut, kertoo Kristian.

Suomalaisiin lomailijoihin LAAXissa törmää Kristianin mukaan huomattavasti useammin kuin vielä muutama vuosi sitten. Erityisesti omatoimimatkailijat ja perheet ovat löytäneet keskuksen.

– Työntekijöinä täällä ei tosin ole muita suomalaisia kuin minä ja tyttöystäväni. Periaatteessa kuka tahansa pärjää töissä hiihtokeskuksessa. Ravintola-ala, rinnetoiminnot ja toimistotyö poikkeavat kuitenkin työnä toisistaan merkittävästi. Työtehtävistä riippumatta tärkeimpiä ominaisuuksia ovat joustavuus, valmius pitkien päivien tekemiseen vuoden kiireisimpänä ajanjaksona sekä rakkaus vuoria ja laskemista kohtaan, tiivistää Kristian onnistumisen edellytyksiä hiihtokeskustyössä pärjäämiselle ja viihtymiselle.

Laskemaan pääsee liian harvoin

Alamäkiuransa Kristian itse aloitti laskettelun parissa kolmevuotiaana. Kristianin perheessä laskettelulla ja talviurheilulla oli iso rooli hiihtolomilla, joten harrastuksen aloittaminen oli varsin luonnollista. Sukset vaihtuivat kuitenkin lautaan 1990-luvun loppupuolella ensimmäisen lautailutunnin myötä.

– Kisasin jonkin verran aikoinani alppihiihdossa, mutta treenivapaat viikonloput ja aikatauluttomuus houkuttelivat lopulta siirtymään lumilautailun pariin.

Nykyään Kristiania kiehtoo erityisesti rinteiden ulkopuoliset mahdollisuudet ja erityisesti puuterilumi. Hänen mukaansa ei ole olemassa parempaa tunnetta kuin laskea koskematonta lunta hyvien kavereiden seurassa maailman parhaassa kohteessa. Työ aiheuttaa toisaalta omat ongelmansa laskemiseen.

– Välillä pääsen työni puitteissa laskemaan, tällaiset päivät ovat kuitenkin todella harvassa. Omia laskemisia auttaa toisaalta se, että tehdyistä ylityötunneista saa kompensaatiota eli ylitöitä tekemällä on mahdollista saada tunteja vapaaksi. Vuorille ei kuitenkaan pääse laskemaan tarpeeksi usein, sillä talvikausi on kiireisintä työaikaa LAAXissa. Olen onnekas, jos saan kauden aikana 30 laskupäivää. Tämäkin on kuitenkin enemmän kuin useimmilla muilla. Ja tästäkin huolimatta olen todella iloinen, että pystyn yhdistämään työni ja intohimoni lautailuun mahtavissa puitteissa, summaa Kristian hiihtokeskuksessa työskentelyn hyviä puolia.

Mielenkiintoinen työ mahtavissa puitteissa pitää Kristianin tällä hetkellä erittäin tyytyväisenä. Tarkemmin tulevaisuutta ja jatkoa hiihtokeskusalan parissa ei ole tullut mietittyä.

– Elän tässä ja nyt, tulevaisuuden suunnitelmia ei ole tullut juurikaan mietittyä. Nyt tuntuu siltä, että jatkan LAAXissa. Viisikin vuotta on kuitenkin jo niin pitkä aika, että ei voi olla varma, mitä silloin tekee. Yleisesti ottaen hiihtokeskusten lisäksi verkkotoiminnot työtehtävinä kiinnostavat. Tai mistä sitä tietää, vaikka tekisin viiden vuoden päästä jotain radikaalisti erilaista. Voisin ryhtyä vaikka safari-oppaaksi, innostuu Kristian.

Teksti: Laura Haro
Kuvat: Kristian Paasila ja Frederik van den Berg

Tutustu LAAXin hiihtokeskukseen