Hyppää sisältöön

Laskettelua Serbiassa – 5 kohdetta

Serbian vuoret tarjoavat erinomaiset edellytykset talvilajien harrastamiseen. Lasketteluun ja lumilautailuun on erittäin hyvät mahdollisuudet, mutta myös murtomaahiihtäjät ovat löytäneet Serbian viimeisten vuosien aikana.

Serbian kehittyneimmät ja suosituimmat hiihtokeskukset ovat Kopaonik, Tornik ja Stara Planina, joiden FIS-sertifioidut rinteet sopivat kansainvälisten kilpailujen järjestämiseen. Suurin osa Serbian hiihtokeskuksista on pieniä ja laskettelu niissä on edullista. Jos olet suuntaamassa lomalle Serbian suuntaan, voi yhden päivän viettää rinteessä. Laskettelukausi kestää Serbiassa joulukuusta maaliskuun loppuun.

Kopaonik

Kopaonik on ollut pitkään synonyymi laskettelulle Serbiassa. Keskuksessa on yli 50 kilometriä rinteitä sekä 12 kilometriä hiihtolatuja. Iltamäessä viihtyjille Malo Jezeron laskettelureitti valaistaan pimeän tullen ja se tarjoaa tunnelmallista laskettelua. Kopaonikin snow park toimii paikkana myös vaativimmille kansainvälisille lumilautailukilpailuille.

Laskettelu Kopaonikissa on Suomeen verrattuna edullista, mutta muihin serbialaisiin keskuksiin nähden kallista. Päivälippu maksaa 28 euroa. Korkeuseroa keskuksessa on 960 metriä ja se sijaitsee noin 1000 metrin korkeudessa. Alueella on yhteensä 21 hissiä ja yli puolet rinteistä on merkattu vaikeustasoltaan helpoksi.

The Tornik Ski Centre

Tornik Ski Centre on pieni serbialainen hiihtokeskus Zlatiborissa. Rinnekilometrejä keskuksessa on vain 7 ja korkeuseroa on 395 metriä. Suurin osa rinteistä on merkitty vaikeustasoltaan punaisiksi. Pienen laskettelukeskuksen etuna on ehdottomasti sen edullisuus. Päivälippu Tornikissa maksaa vain 13 euroa. Tornikissa pääsee kokeilemaan myös tubingia. Tubing on mäenlaskua renkaalla ja siihen on Tornikissa mahdollisuus ympäri vuoden.

Stara Planina

Stara Planinan laskettelukeskus on yksi Serbian potentiaalisimmista matkailukohteista. Keskus sijaitsee Jabucko Plateaulla ja rinnekilometrejä on yhteensä 13. Korkeuseroa keskuksessa on lähes 700 metriä. Stara Planinalla laskettelu on suorastaan halpaa. Päivälipun saa 9 eurolla. Suurin osa rinteistä on vaikeustasoltaan helppoja.

The Iver Ski Resort

The Iver Ski Resort sijaitsee Mount Taralla. Keskuksessa on neljä rinnettä, joilla on pituutta parhaimmillaan noin 1000 metriä. Korkeuseroa keskuksessa on 270 metriä. Iver Ski Resort on lumimatkailijan piilopaikka. Alueella toimii hotelli, jossa on 15 kahden hengen huonetta ja ravintola.

Divcibare

Mount Maljenin Divcibare sopii erittäin hyvin nuorimmille laskettelijoille ja aloittelijoille. Siellä on useita lyhyitä rinteitä lapsille ja vasta-alkajille. Kokeneemmille laskijat pääsevät nauttimaan vauhdista Crni Vrh:n laskettelureitistä. Pienen keskuksen korkeusero on 220 metriä ja rinnekilometrejä on vain 1,8 kilometriä.

Lähde: National Tourism Organisation of Serbia
Kuva: Ratko Bozovic via Compfight cc