Hyppää sisältöön

Laskijan kesäaktiviteetit – Sup-lautailu

Laskijoille löytyy nykyään paljon hyviä kesälajeja. Sup-lautailu on yksi tuoreimmista ja monipuolisimmista tulokkaista kesäisessä lajivalikoimassa.

Sup-lautailu tai suppailu (standup paddleboarding, suom. pystymelonta) on laji, jossa harrastaja seisoo hyvin kelluvan ja vakaan sup-laudan päällä käyttäen yhtä pitkää melaa liikkumiseen ja laudan ohjailuun veden pinnalla. Nykymuotoinen suppailu on saanut alkunsa jo useita vuosia sitten, mutta Suomen järville, jokiin ja merenrannoille harrastajat ovat ilmestyneet vasta viime vuosina.

Sup-lautailun juuret ovat Havaijilla

Modernin sup-lautailun juuret ovat lainelautailun ja purjelautailun tapaan Havaijilla. Nykyisen kaltaisena lajia on harrastettu pienessä mittakaavassa ainakin 1940-luvulta saakka. Lajin historia ulottuu tosin kauemmas menneisyyteen, seisten kelluvan laudan päällä melontaa pidetään nimittäin surffaamisen kantamuotona. Aikoinaan Havaijin alkuperäiskielessä hoe he’e nalu –nimellä tunnettu sup-lautailu ja sup-surffailu alkoi kasvattamaan laajemmin suosiotaan Yhdysvaltojen rannoilla 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Alan pioneereina ja lajin levittäjinä laajemmin ihmisten tietoisuuteen voidaan pitää paikallisia surffilegendoja Laird Hamiltonia ja Dave Kalamaa, jotka hyödynsivät suppailua vaihtoehtoisena harjoitusmuotona surffiaaltoja etsiessään. 2010-luvulle tultaessa suppailun suosio räjähti valtavaksi. Samoihin aikoihin harrastus alkoi saamaan näkyvyyttä ja harrastajia myös Suomessa.

Sup-lautailu sopii hyvin Suomeen

Sup-lautailu sopii hyvin tuhansien järvien ja vaihtelevien säiden maana tunnettuun Suomeen. Esimerkiksi lainelautailuun parhaiten soveltuvat lämpimät meret ja suuret aallokot puuttuvat maastamme.

Suppailua voi harrastaa niin meressä, lammissa ja järvissä kuin jokien ja purojen pinnallakin. Monipuolisuutta lajiin antaakin nimenomaan mahdollisuus harrastaa sitä niin seisovassa kuin virtaavassa vedessä että aallokoissakin. Meloja on sup-laudalla vapaa metsästämään isojakin aaltoja, mutta tyynellä järvellä laudat taipuvat myös retkeilyyn ja kuntoa kohottavaan melontaan.

Sup-lautailuun tarvittavat välineet

Harrastuksen aloittamiseen tarvitsee lähtökohtaisesti vain laudan ja melan. Erityisesti aloittelijoille suositeltavia turvavarusteita ovat myös nilkkaan kiinnitettävä karkuremmi sekä pelastusliivit. Etenkin kylmällä säällä syksystä ja alkukeväästä myös märkäpuvun hankkimista kannattaa harkita.

Sup-laudat ovat perinteisiä surffilautoja pidempiä ja leveämpiä, mikä parantaa melojan tasapainoa. Lautojen pituus vaihtelee yleensä kolmesta neljään metriin. Suomalaiset jälleenmyyjät ja välinevuokraajat tosin käyttävät toisinaan yhä jenkkivalmistajien mallin mukaan laudoissa mittayksikkönä jalkoja.

Sup-laudat on ovat pohjasta kovia ja päältä pehmeämpiä, valmistusmateriaaleina käytetään lasi- ja hiilikuitua, puuta ja pvc-muovia. Laudoissa alkaa lajin suosion kasvaessa olemaan entistä voimakkaampaa erikoistumista ja lisäominaisuuksia kuten jalkaremmejä, lisäeviä tai paikkoja purjeelle. Lisäksi erilaisiin käyttötarkoituksiin on olemassa monia erilaisia malleja. Esimerkiksi ilmatäytteiset laudat soveltuvat helppoa kuljettavuutta arvostaville, kun taas kilpalaudat ovat keveitä ja nopeita, mutta herkempiä vaurioitumiselle.

Hyvänä nyrkkisääntönä isompi lauta on parempi, jos pääkäyttötarkoituksena tulee olemaan retkeily ja pidemmät matkat.  Suuremmat ja vakaammat laudat puolestaan ovat mainioita pidemmille retkille. Pienemmät mallit ovat yleensä ketterämpiä ja soveltuvat paremmin aallokossa liikkumiseen.

Sup-laudan lisäksi harrastaja tarvitsee lajiin tarkoitetun, usein erikseen ostettavan melan. Melojen materiaaleina käytetään niin puuta, muovia kuin alumiiniakin. Lähtökohtaisesti, mitä kevyempi mela on, niin istä nopeampaa eteneminenkin on.

Lautojen hinnat liikkuvat Suomessa noin 500 ja reilun 1000 euron välillä ja melan hinnat sadan euron molemmin puolin.

Suppailun perusteet

Jos autotallista löytyy jo surffilauta, voi lajia testata aluksi pelkän melan hankkimalla. Tällöin kannattaa pitää mielessä, että pienempi surffilauta heiluu varmasti enemmän kuin oikea sup-lauta. Kun lauta ja mela löytyvät varastosta, avautuu vesistöissämme ainutlaatuinen harrastus vailla vertaa.

Melottaessa laudalla seistään jalat vierekkäin, varpaat ja rintamasuunta eteenpäin. Jalat ovat noin hartioiden levyisessä asennossa, tasapainon kannalta aloittelijoille hyvä vinkki on pyrkiä pitämään isovarpaat pituussuunnassa laudan keskellä. Kun tasapainoilu laudalla suvuu ongelmitta, voi omaa sijaintiaan ja painopistettä laudalla muuttaa helposti tilanteen mukaisesti.

Melominen muistuttaa avokanootin melan liikettä – melalla kurotetaan mahdollisimman pitkälle eteen ja kauhaistaan pinnan alle. Hyvä on muistaa lopettaa melan veto oman jalan kohdalle, sillä melan muodosta johtuen liian pitke liike vain hidastaa vauhtia.

Erinomainen keino saada perusteet ja tekniikka haltuun heti ensi metreiltä lähtien on osallistua kurssille. Sup-lautuilun perusteita opetetaan monissa paikoissa ympäri Suomea.

Sup-lautailu on hyvää treeniä ja monipuolista tekemistä

Suppailu sopii lähes kaikille. Kun alkeet ovat riittävästi hallussa, tarvitaan vain välineet ja sopiva paikka lajin harrastamiseen.

Monipuolinen suppailu tarjoaa myös laskijoille hyvän vaihtoehdon kesäkauden harjoittelluun. Alppihiihtäjistä sup-laudan päällä on usein pongattu esimerkiksi Julia Mancuso. Nimestään huolimatta sup-lautailu muistuttaa enemmän laskettelua tai hiihtämistä kuin lumilautailua. Suppaillessa etenkin ylävartalon lihakset ja kädet saavat mainiota treeniä, mutta myös keskivartalo ja jalat ovat konaisvaltaisesti mukana. Pidemmät suppailuretket polttavat energiaa mukavasti, lisäävät kestävyyttä ja parantavat tasapainoa.

Suppailun suosiota selittää osaltaan helppo kokeilu- ja aloituskynnys sekä lajin monipuolisuus. Harrastajalla onkin Suomessa mahdollisuus suunnata järviin, jokiin tai merelle, säästä lähes riippumatta. Tekeminen sup-laudan selässä puolestaan voi olla retkeilyä, kalastusta, surffaushenkistä aallokon metsästystä tai kuntoharjoittelua. Halukkaat voivat myös kilpailla lajissa. Rauhallisempaa menoa arvostavat puolestaan voivat kokeilla sup-joogaa eli joogailua sup-laudan päällä.

Tutustu alla olevan videon vinkkeihin sup-lautailun perusteista.

Teksti: Valtteri Pastila
Kuvat: Visit St. Pete /Clearwater via Compfight ccja a4gpa via Compfight cc