Ajankohtaista, Hiihtokeskukset, Kohteet, Lappi, Yleinen

Yli 75 vuotta laskemisen parhautta

Mäkeä on Sallassa laskettu jo yli 75 vuotta. Varsinainen matkailu Sallaan käynnistyi, kun nykyinen Matkailukeskus avattiin 50 vuotta sitten.

Sallassa on hiihdetty aina. Vauhdikkaat rinteet ovat houkuttaneet mäenlaskuunkin jo yli 75 vuotta.

Salla Suomen edelläkävijöitä hiihtokeskusmatkailussa

Sallan erinomaiset puitteet alamäkiurheilun harrastamiseen on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä, sillä syöksylaskun ensimmäiset SM-kisat pidettiin Sallassa jo vuonna 1937.

Varsinainen virstanpylväänä Sallan matkailulle voidaan kuitenkin pitää vuotta 1964. Nykyisen Matkailukeskuksen virallisten avajaisten myötä alkoi nimittäin niin yksityisten kuin matkailuyrittäjienkin mökkien rakentaminen alueella. Ensimmäisten matkailijoiden ja positiivisten kokemusten innoittamana mökkien lisäksi Sallaan rakennettiin ajan saatossa myös hotelli, ravintoloita ja muualta saapuvia vieraita aitoon Lapin eksotiikkaan tutustuttava Poropuisto.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sallan matkailussa mutkamäenlaskulla on ollut aina keskeinen rooli. Matkailukeskusten avajaisten alla oli valmistunut laskijoita palvelemaan myös aivan uusi asia eli Sallan ensimmäinen vaijerihissi. Hissi oli valmistuttuaan Suomen suurin hiihtohissi. Uusi hissi oli Eturinteen hissi ja pituutta sillä oli noin kilometri. Ennen vaijerihissiä oli Sallassa tosin ollut käytössä muun muassa rasvanaruhissi 1960-luvun alussa. Vaijerihissin valmistuttua Sallatunturin laskijoille palkattiin lisäpalveluksi hiihdonopettaja Helmut Halder Itävallasta saakka.

Hissin valmistumisen myötä ja EP-rinteen eli ”Arskan rinteen” parannuksen jälkeen saatiin Sallaan ensimmäiset sotien jälkeiset syöksylaskun ja suurpujottelun Suomen mestaruuskilpailut. Ja olipa siihen aikaan sellaistakin harvinaisuutta kuin jonoa Sallan hiihtohissillä: nimittäin Pääsiäisenä oli kertoman mukaan jonoa ollut jopa monta sataa metriä, kun innokkaat laskijat odottivat pääsyään tunturin huipulle hienossa kevätsäässä!

”Tyhjänkävelijät” saapuvat

Matkailukeskuksen avajaisten jälkeen alkoi Sallaan saapua matkailijoita muualta. Matkailijoita saapui pääkaupungista saakka linja-autolasteittain laskettelemaan ja nauttimaan Sallan tunturierämaan tunnelmasta.

Paikalliset olivat ihmeissään, kun aiemmin hiljainen paikka oli yhtäkkiä täynnä elämää muualta tulleiden lomailijoiden myötä. Etelästä tulleet, etenkin tunturihiihtäjät, herättivät hämmästystä ja ihmettelyä paikallisten keskuudessa. Hiihto, kun oli paikallisille muuten yleinen tapa liikkua, mutta mäenlasku nähtiin enemmänkin huvitteluna.

Muualta tulleet matkailijat saivatkin pian paikallisten suussa kutsumanimen ”tyhjänkävelijät” ja suhtautuminen heihin oli vaihtelevaa.

– Maan hiljainen, jonka suonissa virtailee 50 prosenttia silkkaa lappalaisverta ja joka tuntien kaihoisan viilauksen sydänalasessaan, muistelee noita pois kiitäneitä aikoja, hän saa tänä päivänä nähdä kuinka hänen entisiä poroteitään pitkin hiihtelee housupukuisia naisia, kiharaisin päin ja värikkäin puseroin kookkaiden golf-housuisten kavaljeeriensa seuraamina ja kuulla puhuttavan outoja kieliä, joka panee pienen miehen tuntemaan pienuutensa tämän maailman viisasten rinnalla, kirjoitti tuntemuksiaan nimimerkki Kurlin-Komia siitä, siitä, kuinka oudolta muualta tulleet matkailijat tuon ajan sallalaisista tuntuivat.

Ainutlaatuinen Salla sykähdyttää edelleen

Edelleen Salla on se paikka, jossa voi vielä aistia aidon Lapin erämaan, nauttia luonnon kauneudesta ja nähdä paikallista elämää. Ja sellaisena Salla haluaa säilyä myös jatkossa.

Viidenkymmenen vuoden aikana on Sallan hiihtokeskus kehittynyt jatkuvasti. Tunturialueella on tapahtunut paljon rakentamista ja tapahtuu parhaillaankin ja myös matkailijoiden määrä on kasvanut entisestään. Salla on sinnitellyt taantuma-ajatkin kasvattaen tilastojaan vuosi toisensa jälkeen. Kiitokset tästä kuuluu Sallaan ihastuneille kävijöille, niin uusille kuin vakiintuneille kanta-asiakkaille.

Hiihdon alkukodissa, Sallan erämaassa on jälleen kaudella 2013-2014 tarjolla lumista riemua! Pikku kypäräpäät, nautiskelijat, parkkitykit, takamaastojen puuterihaukat ja pujottelijat löytävät kaikki Sallan huippukuntoisista rinteistä omansa. Tervetuloa Sallaan!

Salla-Faktat

 • Sallatunturit 479 m
 • Rinteitä 15
 • Hissejä 6
 • Snowpark
 • Latuja 160 km, valaistuja 42 km, koiralatuja 37,5 km
 • Moottorikelkkareittejä yli 500 km

Sallaan on helppo tulla – Tule sinäkin!

> Klikkaa lumilomalle erämäähan osoitteessa: ski.salla.fi

Keväällä 21.2.2015 juhlitaan Sallan Matkailukeskuksen 50-vuotisjuhlia. Tervetuloa mukaan juhlimaan yhteistä 50-vuotista taivalta!

Lähde ja kuvat: Salla

Tutustu Sallan hiihtokeskukseen


Avainsanat:
, , ,
Arvostele artikkeli:
Yli 75 vuotta laskemisen parhautta
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • Tarja sanoo:

  Imeisesti näissä rinteissä armas isävainaani sai aikoinaan päänahan niskanlämmittimeksi eksyttyään ”Metsähallituksen ” puolelle, siis päin puuta. Vielä senkin jälkeen hiihtokilometrejä kertyi kymmenien vuosien ajan. Lapin hulluuden tartutti meihin tyttäriin. Nimim. Kiitollinen.

  Vastaa

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.