Freestyle, Lumilautailu, Varusteet, Yleinen

Lumilautailu – opas ensikertalaiselle

Kiinnostaako lumilautailu? Lumipallo kertoo, mitä ensikertalaisen kannattaa lajista tietää.

Lumilautailu on vauhdikas laji, joka kehittää tehokkaasti tasapainoa, ketteryyttä ja koordinaatiota. Lumilautailun juuret löytyvät rulla- ja lainelautailusta, josta myös lajin rento meininki on periytynyt.  Lue, miten aloittelija pääsee kiinni lumilautailun tekniikkaan, mitä välineitä aloittelija tarvitsee ja mitä eri lajeja lumilautailuun kuuluu.

Lumilautailutekniikka

Lumilautailu kannattaa aloitta tutustumalla välineisiin ja tunnustelemalla tasapainoista laskuasentoa oikolaskussa, eli laskemalla suoraan rinteen suuntaisesti, etujalka edellä ja polvet hieman koukussa. Tuntumaa välineisiin voi ottaa myös esimerkiksi seisomalla laudan päällä ja tekemällä painonsiirtoja eteen ja taakse.

Oikolaskusta siirrytään oikoluisuun,  jolla haetaan tuntumaan kanttaamiseen. Oikoluisussa vähennetään kanttausta alarinteen puoleisella kantilla ja pidetään paino ylärinteen puolella, vauhti pysäytetään kanttaamalla lautaa voimakkaammin. Oikoluisu ohjataan viistoluisuksi siirtämällä painoa laudan pituussuunnassa menosuunnan puoleiselle jalalle ja vähentämällä kanttausta tällä puolella.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kun lautaan on saatu tuntumaa, aletaan opettelemaan luisuvia  käännöksiä. Käännöksissä lautaa ohjataan painonsiirrolla ja ylävartalon kierrolla. Kun painoa oikolinjassa selkäpuolen kantilla ollessa siirretään enemmän etujalalle ja vähennetään kanttausta, kääntyy laudan kärki alarinteen suuntaan. Ylävartalon kierrolla käännöksen suuntaan ja varvaspuolen kanttausta hieman lisäämällä saadaan lauta kääntymään takaisin kohti oikolinjaa. Luisuvassa käännöksessä lauta päästetään oikolinjassa pohjalleen. Sitten vaihdetaan kanttia, eli tehdään sama selkäpuolen kantilla. Kun nämä yhdistetään, saadaan sujuvia käännössarjoja.

Kun käännökset alkavat sujua, siirrytään harjoittelemaan leikkaavaa käännöstä. Leikkaavassa käännöksessä paine laudan ja rinteen välissä kasvaa. Lauta liukuu kantillaan läpi käännöksen. Leikkaavassa käännöksessä laudan kuormittaminen on tärkeää ja painetta lisätään erityisesti käännöksen lopussa. Leikkaavan käännöksen voi tehdä joko ylös- tai alas keventämällä laskuolosuhteista ja maastonmuodoista riippuen.

> katso täältä lisää tekniikkavinkkejä

Lumilautailuvälineet

Aloittelijan tarvitsemat lumilautailuvälineet ovat lauta, siteet, lumilautakengät ja kypärä. Ensikertalaisen täytyy siteitä säädettäessä valita oma laskuasentonsa: regular, eli vasen jalka edellä, tai goofy, eli oikea jalka edellä. Yksi vinkki laskuasennon valintaan on testata kummalla jalalla potkaisee palloa, ja valita juuri toinen jalka etujalaksi.

Aloittelija pärjää hyvin vuokravälineillä, ja vuokraamon henkilökunta osaa opastaa oikean pituisen laudan valinnassa. Laudan tulisi yltää laskijaa noin leuan tasolle, mutta myös esimerkiksi paino ja laskumaasto vaikuttavat laudan valintaan. Aloittelijaa kehotetaan usein valitsemaan hieman lyhyempi ja helpommin hallittava lauta. Omia välineitä hankittaessa taidot ja laskumieltymykset kannattaa ottaa tarkemmin huomioon.

Lumilautailun lajit

Lumilautailun eri lajeja ovat vapaalasku, tai freeride, sekä olympialajit parierikoispujottelu ja parisuurpuojottelu, halfpipe, slopestyle ja lumilautacross.  Parierikoispujottelussa ja parisuurpujottelussa kaksi laskijaa laskee vierekkäisillä radoilla toisiaan vastaan. Lumilautacrossissa kuusi kilpailijaa laskee yhtä aikaa crossiradalla. Halfpipe on yksi ensimmäisistä lumilautailun olympialajeista, kun taas slopestyle on Olympialaisissa aivan uusi laji.

> lue lisää lumilautailun eri lajeista

Lumilautailun perussanastoa

Varvaspuolen kantti: Laudan metallinen reuna varpaiden puolella
Selkäpuolen kantti: Laudan metallinen reuna kantapäiden puolella
Etujalka: Laskiessa etummainen jalka
Takajalka: Laskiessa takimmainen jalka
Stanssi: Laskuasento, eli kumpi jalka edellä laskija laskee
Regular: Laskija laskee vasen jalka edellä
Goofy: Laskija laskee oikea jalka edellä
Kuormitus: Laudan ja lumen välisen paineen säätely
Kanttaus: Laudan kääntäminen kantilleen siirtämällä painoa enemmän varpaille tai kantapäille
Painonsiirto: Vaihdetaan painoa laudalla eteen ja taakse, eli varpaille ja kantapäille
Slopestyle: Lautailijat tekevät temppuja laskiessaan alas rinnettä, jossa on erilaisia esteitä kuten reilejä (kaiteita), pressejä (laatikoita) sekä hyppyreitä
Big Air: Lautailijat hyppäävät hyppyristä ja suorittavat tempun joka arvostellaan
Fakie: Perä edellä laskeminen
Tail: Laudan perä
Grab: Laudasta kiinni ottaminen

Teksti: Saara Argillander
Kuvat:Photo Credit: John Lemieux via CompfightCamp of Champions via Compfight ccindigonat via Compfight cc


Avainsanat:
, , , ,
Arvostele artikkeli:
Lumilautailu – opas ensikertalaiselle
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,05/5 - 21 ääntä)
Loading...