Hyppää sisältöön

Aisteille töitä – Paganella

Kun Pohjois-Italiassa sijaitsevassa Trenton kaupungissa katselee ympäröivä Dolomiitteja, katse kiinnittyy yhden huipun päällä olevaan antennirykelmään. Sen huipun toisella puolella sijaitsee pienehkö Paganellan hiihtokeskus.

Vaikka keskus näyttää olevan lähellä, niin autolla perille pääsemiseen menee 45 minuuttia. Matkalla saa nauttia serpentiinitiestä sekä pienistä idyllisistä vuoristokylistä.

Ylös ajaminen kannattaa, sillä Paganellan alueen suurin taajama Andalo on idyllinen pieni kylä. Tarkemmin katsottuna lähes kaikki rakennukset ovat pieniä hotelleja yksityiskotien ollessa harvinaisuuksia. Kylältä etelään katsoessa näkyy laskettelurinteet ja laakson toisella laidalla on Brentan huiput, jotka ovat tunnetut eritoten kiipeilijöiden keskuudessa. Maisemaa voisi varovastikin luonnehtia kauniiksi. Toki Alpeilla on tullut vuoria tuijotettua ihaillen pitkiäkin toveja, mutta jotain erityisen kiehtovaa Dolomiittien paasimaisissa muodoissa on.

Kisakireitä varusteita

Dolomiittien kauneuden taivastelun jälkeen ensimmäisiä muita havaintoja oli laskijoiden varusteet. Tyköistuvaa kisahenkistä vaatetta, joissa naisilla oli karvakauluksia ja blingbling-yksityiskohtia lisäämässä femiiniä vaikutelmaa. Sukset olivat pukujen mukaisia, miehillä yleisimmät olivat kaupasta saatavat kisasuurpuikat tai jopa syöksysukset! Suurin osa laskijoista hallitsi vermeensä kohtuullisen hyvin, mutta kannattaa kuitenkin olla tarkkana niiden suhteen, joilla taidot ja omat käsitykset niistä eivät kaikintavoin kohtaa.

Pieni kisa syntyy lähes poikkeuksetta, kun lasket oman elämänsä albertotomban ohi. He pyrkivät kaikin tavoin ottamaan kunniansa takaisin ohittamalla, vaikkei taitotaso vaadittuun vauhtiin oikeuttaisikaan.

Monimuotoiset mukavat rinteet

Vaikka rinnekilometrejä on vaatimattomat 50, ne ovat todella mielekkäät muodoiltaan ja tarjoavat matkalla upeita maisemia, mikäli malttaa niitä katsella. Rinteitä laskee mielellään useampaankin kertaan. Muutaman laskun jälkeen malttaa luoda silmäyksen Nuvola Rossa rinteeltä avautuville näkymille alas laaksoon Bolzanon ja Trenton kaupunkeihin. Lisäkilometrejä hiihtolomalle saa ostamalla muiden lähikeskusten kanssa myytäviä yhdistelmälippuja. Hiihtobusseja kulkee lähikylien ja -keskuksien väliä kaksi kertaa tunnissa, joten siirtymä naapurikeskuksiin onnistuu vaivatta.

Rinteet olivat huippukunnossa ja niin kuulemma italialaisille rinnesahaajille pitääkin olla. Taukopaikkoja on vähintään riittävästi ja kaksi aivan uutta todella mukavaa rinneravintolaa. Erityisen nautittavaa oli syödä lounaaksi erilaisia pasta-annoksia, joista ei tullut ähky, mutta veivät kielen menneessään. Italialaista ruokaa on kehuttu paljon, eikä syyttä. Se on yksi hyvä syy valita Italia reissukohteeksi.

Metsät ovat houkuttelevan näköisiä, mutta vallinneella lumitilanteella sinne ei ollut mitään asiaa. Kaukana horisontissa näkyvillä Alpeilla lunta oli, joka aiheutti keskiraskasta lumikateutta. Viime vuonna (2014) tilanne oli päinvastainen, kun Dolomiiteilla oli lunta eniten sitten 50 vuoteen ja Alpit kärvisteli lumipulasta. Erittäin modernin lumetusjärjestelmän ansiosta kaikki Paganellan rinteet oli saatu avattua joulukuun aikana. Rinteiden luokitusvärien laatijan ammattitaito vähän epäilytti, sillä sen verran viettäviä ovat siniset rinteet. Ne olivat jo hyvin nautinnollisia vauhdikkaaseenkin kruisailuun.

Hissikanta on suhteellisen uusia tuoli- tai gondolihissejä, joten vilkkaiden viikonloppujenkin jonoista selviää muutaman minuutin odottelulla. Jonottelu ei tosin ole kovin leppoisaa, sillä paikalliset tunkevat suomalaiselle kohtuullisen liki, pyrkien kiilaamaan itsensä aiemmalle hissille. Kiilaamiseen liittyy koomisia piirteitä, sillä paikoin paikallisilla on hirveä kiire hissiportin tai oven eteen odottelemaan seuralaisiaan, tukkimalla samalla muiden kulkemisen.

Saman tyylistä käytöstä ilmenee myös, jos herrasmiehenä pidät esim. kahvilan ovea avoinna seuraaville. Saat todellakin roikkua oven kahvassa vaikka koko päivän, jos vain tulijoita riittää, kukaan ei tarjoudu hommaan saatikka kiittele. Tämän “me, myself and i” –rinnekulttuurin harjoittajia löytyy myös kotimaastammekin.

Parkista ei pitkälle ponnisteta, alkuun pääsee kuitenkin

Parkki on pieni ja hyvin hoidettu. Sen boxit, reilit ja pressit olivat valittu freestyle aloittelijoita silmällä pitäen. Jatkuvasti avoinna olevasta BigAirBagista on iloa niille, jotka mielivät vetäistä ensimmäisiä kolmosiaan lumelle. Patjan hyppyrit olivat juuri ja juuri patjan korkuiset, joten ilmaa ei niistä kauheasti laudan tai suksen alle saanut.

Lastenalueet ovat pieniä, mutta toimivan oloisia. Iloisista huudahduksista päätellen oikeinkin toimivia. Alueen erikoisuutena voi pitää rinnekirjastoa, joka löytyy Prati di Gaggia –hissin yläasemalta. Kirjoja lainattiin odotuksiin nähden yllättävän ahkerasti!

Treenipaikka

Paganella on Norjan alppihiihtomaajoukkueen virallinen harjoittelukeskus. Mitä se käytännössä tarkoittaa jäi vähän arvoitukseksi. Ainakin sen, että norjalaislaskijat hymyilevät autuaasti alueen matkailumainoksissa. Kisarinne Olymponica 2 on hulppea ränni, jossa on jyrkkyyttä ja muotoja huippulaskijoiden taitojen kartuttamiseen. Normikäytössä rinteen jyrkimmällä seinällä näkee hyvin monenlaisia alastulovaihtoehtoja.

Kepinkierron suosio näkyi myös useina ratoina rinteessä. Paikalliset rataseurat suhtautuivat myötämielisesti kysymykseen saako radalla laskea? Rinneroilottelun lomassa pari kierrosta suurpujotteluradalla sai pulssin nousemaan ja hymyn kohoamaan naamalla entisestään.

Leppoisaa tunnelmaa

Andalon afterski on leppoisaa jutustelua viinittelyn ja näppiruuan lomassa. Tunnelma kylässä oli hyvin rauhaisa ja hyväntuulinen. Paganellan hiihtokeskus on Trenton ja Bolzanon asukkaiden viikonloppupaikka. Sen huomasi viikonlopun jonkinlaisista, joskaan ei yltiöpäisistä, ruuhkista ja toisaalta arkipäivien tyhjistä rinteistä.

Paganella on leppoisa paikka, jossa pari rinnepäivää hurahtavat mukavasti. Lähistöllä, alle tunnin ajomatkan päässä on useita muitakin pienehköjä keskuksia. Paganella on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Viikoksi ehkä liian pieni, mutta päiväpistäytymsestä pitkäksi viikonlopuksi erittäin suositeltava, kaikille aisteille.

Paganello-faktat

Rinteitä 22: 9 sinistä, 12 punaista, 1 musta
Hissejä 13: Gondolihissejä 2, tuolihissejä 9, mattohissejä 2
Suurin korkeusero 1087
Pisin lasku n. 4,5 km
Maastohiihtolatuja 6,2 km

Hissiliput – Paganella / Combi / Super Ski Rama

1 vrk 40€ / * / 50€ aikuiset, 20€ / * / 25€ lapset
3 vrk 115€ / * /147€ aikuiset, 58€/ * / 73€ lapset
6 vrk 201€ / 215€ /268€ aikuiset, 101€ / 108€ / 134€ lapset

* = ei saatavilla

Paganella-lipulla saa laskea Paganellan ja Andamello Brenta Skirama-alueilla.

Combi-lippuja saa viidelle (4+1) tai kuudelle (5+1) päivälle. Sillä saa laskea Paganella-
lipun lisäksi yhden päivän seuraavista yhdessä seuraavista keskuksista: Madonna di Campiglio, Pinzolo, Folgarida-Marileva, Pejo, Tonale-Ponte di Legno, Monte Bondone e Folgaria.

Skirama-lipulla saa laskea Paganella, Madonna di Campiglio, Pinzolo, Folgarida-Marileva, Pejo, Tonale-Ponte di Legno ja Monte Bondone e Folgaria keskuksissa.

Hinnat suuntaa antavia, vaihtuvat sesonkien mukaan.

Saavutettavuus – asemat ja etäisyydet

Juna-asema 40 km / Trento
Linja-auto 40 km / Trento – paikallisbussi noin kerran tunnissa
Lentokenttä Verona 134 km, Innsbruck 182 km, Venetsia 205 km, Milano 250 km

Teksti: Jussi Ovaskainen
Kuvat: Jussi Ovaskainen ja Paganelle Tourist Office