Hyppää sisältöön

Lumipallo testaa: Columbia Zero Rules –paita

Pitkän historian omaavan Columbian uusi Zero Rules –paita pitää sisällään koko joukon teknisiä innovaatioita. Kuinka nämä toimivat käytännössä?

Lumipallon testattavana kesäkauden kynnyksellä oli Columbian hikoilusta viilenevä Zero Rules –paita.

Innovatiivisia tuotteita jo vuodesta 1938

Amerikkalainen Columbia ei yllä Euroopassa tunnettuudessa maanosamme omien urheiluvaatevalmistajien tasolle. Kotimaassaan Columbia on kuitenkin erittäin iso ja tunnettu toimija ja erimerkiksi laskuvaatteissa se on ehdottomasti alan suurimpia yrityksiä myynnin määrällä mitattuna. Laskuvaatteiden lisäksi yritys tekee myös muita ulkoilu- ja urheiluvaatteita, kenkiä, päähineitä ja laukkuja.

Pienenä perheyrityksenä Oregonissa aloittanut Columbia on nykyisin pörssiyritys ja omistaa myös muun muassa jalkineistaan tunnetun Sorelin sekä ulkoiluvaate- ja -välinevalmistaja tunnetun Mountain Hardwearin. Vaatimattomista lähtökohdista ponnistanut yritys on siten edennyt pitkälle.

Columbia on tunnettu innovatiivisena vaatevalmistajana –  tuotteen mukana tulevat laput avaavat tarkemmin Zero Rules – paidan teknisiä ominaisuuksia. 

Yrityksen filosofiassa korostuu ajatus, että aina ei tarvitse suunnata korkeille vuorille tai kaukaisille maille nauttiakseen luonnosta, sillä myös läheltä löytyy paljon näettävää ja koettavaa – ja kuka tahansa voi nauttia helposti luonnosta menemällä vain ulos. Columbian tavoitteena onkin suunnitella ja valmistaa toimivia tuotteita ulkoiluun riippumatta, mihin käyttäjänsä seikkailut suuntautuvat.

Zero Rules –paita on suunniteltu erityisesti kuumiin oloihin

Sloganin ”Trying Stuff” alla yritys on vuosien saatossa innovoinut suuren joukun edistyksellisiä tuotteita. Columbia Zero Rules –paita pitää sisällään koko joukon eksoottiselta vaikuttavia teknisiä termejä, kuten Omni-Freeze™ ZERO, OMNI-WICK® ja OMNI-SHADE®. Tuotekehityksessä syntyneet innovaatiot on amerikkalaiseen tyyliin tiivistetty ominaisuuutta jollain tapaa kuvaavaan nimeen, esimerkiksi OMNI-SHADE on Columbian nimeämiskäytäntö paidan auringon UV-säteilyn suojaukselle.

Zero Rules -paita on tarkoitettu erityisesti hikiliikuntaan ja kuumiin oloihin ja tuotteen ominaisuudet palvelevat nimenomaan tätä tarkoitusta. Valmistajan mukaan kyseessä on polyesteristä tehty kevyt, joustava ja hengittävä tekninen paita, joka siirtää hyvin kosteutta ja suojaa myös auringolta.

Erityisen mielenkiintoiseksi tuotteen tekee sen täysin uudenlainen viilennysmekanismi – paita nimittäin reagoi käyttäjänsä hikoiluun viilentäen itsensä. Paidan sisäpuolella olevat ”siniset rinkulat” aktivoituvat kosteudesta ja toimivat eräänlaisina termostaatteina säädellen lämpötilaa ja viilentäen ihoa.

Tutustu tarkemmin tuotteeseen valmistajan videolla:

Käyttökokemukset Columbia Zero Rules –paidasta

Lumipallon testattavana oli Columbia Zero Rules –paidasta miesten lyhyt- ja pitkähihaiset mallit. Tuotteen varsinainen testijakso ajoittui huhti-toukokuulle.

Testijaksolla paitoja käytettiin muun muassa rinnelaskussa ja skinnailussa, lenkkeillessä ja työmatkapyöräillessä, mutta myös laajemmin yleispaitana esimerkiksi matkustettaessa. Testijaksolle ei ajoittunut kovinkaan lämpimää saati kuumaa säätä, mutta paita osoitti toimivuutensa myös viileämmissä ja erittäin vaihtelevissa kevätolosuhteissa.

Testatut paidat koettiin erittäin miellyttäviksi ja mukaviksi sekä monikäyttöisiksi. Malliltaan paita on valmistajansa modern fit –mallistoa – ei liian väljä tai liian tiukka, vaan sopivan rento ja mukava malli, jossa liikkuminen on helppoa. Kevyt ja siisti paita valikoitui testijaksolla käyttöön huomattavan useasti myös muulloin kuin varsinaisen urheilun tai liikunnan aikana.

Parhaat puolensa paita näytti testijaksolla hikiliikunnan yhteydessä, paita toimi esimerkillisen hyvin sekä sisä- että ulkokäytössä. Paita päällä testaajat arvioivat hikoilevansa normaalia vähemmän, paidan lämpötilaa alentava vaikutus sekä ohuen kankaan erinomainen kosteudensiirto ja nopea kuivuminen saivat paidan näyttämään ja tuntumaan verrokkipaitoja kuivemmalta.

Pitkähihainen Columbia Zero Rules –paita soveltuu erinomaisesti myös laskijan kerrospukeutumiseen. Lyhythihainen malli soveltuu erityisesti lämpimämmälle kelille tai sisäliikuntaan.

Pitkähihaisen Zero Rules –paidan koettiin soveltuvan erinomaisesti myös laskukäyttöön. Ensi alkuun jopa liian kevyeltä ja ohuelta vaikuttanut kangas todisti kuitenkin toimivuutensa loppukevään haastavissa oloissa – saman päivän aikana saattoi tuulla erittäin kovasti, sataa lunta, vettä, jopa rakeita sekä myös paistaa aurinko, eikä vaatetusta kuitenkaan tarvinnut lisätä tai toisaalta myöskään vähentään kesken päivän. Pitkähihaisesta mallista muodostui testaajille jopa jonkinlainen lempipaita testijaksolla.

Vajaan parin kuukauden erittäin aktiivisen käytön aikana havaittavia käytön jälkiä oli ainoastaan yhdessä paidassa, jonka hihansuussa oli uudesta saakka muutama repsottava ”lanka”. Testijakson lyhyyden vuoksi paidan pidempiaikaista kulutuskestävyyttä ei pystyttä arvioimaan tarkemmin.

Columbia Zero Rules –paidasta on saatavissa sekä miesten että naisten mallit.

Columbia Zero Rules –paidan arvioidut plussat ja miinukset

Huhti-toukokuun testijaksolla Columbia Zero Rules –paidat keräsivät oheisia kommentteja ja huomioita.

+ Kuuman kelin lisäksi toimii erinomaisesti myös viileämmän kelin kerrospukeutumisessa ja talvisessa hikiliikunnassa
+ Tyylikäs ja hyvännäköinen, toimii mainiosti myös vapaa-ajalla ja ”virallisemmassa” käytössä, esimerkiksi matkustettaessa tai töissä
+ Antimikrobinen käsittely estää bakteerien muodostumisen ja vähentää hajuhaittoja
+ Eurooppalainen mitoitus (ei liian iso), miesten malli toimii naisillakin
+ Erittäin miellyttävän tuntuinen päällä, rento ja toimiva leikkaus
+ Hikoiltaessa säilyy sangen kuivana ja kuivan näköisenä
+ Siirtää hyvin kosteutta ja kuivuu nopeasti
+ Viileä, mutta lämmittää märkänäkin
+ Ei juurikaan rypisty päällä / laukussa
+ Hinta

– Muuten tyylikkään harmaan pitkähihaisen paidan hihansuussa oleva ”turha” OMNI-FREEZE –teksti
– Väsyneenä ja viluisena paita saattaa tuntua liian ohuelta / viileältä
– Yksittäisen testipaidan muutamat repsottavat langat hihansuussa
– Pitkäselkäisillä hivenen liian lyhyt takahelma
– 30-asteen pesu

Yhteenveto

Columbia Zero Rules on todella mukava tekninen urheilu-/aluspaita käytettäväksi läpi vuoden. Erityisesti pitkähihainen malli on erittäin monikäyttöinen sekä tyylikäs urheilun lisäksi käytettäväksi myös muuten vapaa-ajalla, kuten after-skissä, matkustettaessa ja jopa työpaikalla. Maltillinen hinnoittelu (35 – 40€) lisää tuotteen kiinnostavuutta.

> Tutustu paitaan Columbian sivuilla

Teksti: Lumipallo.fi
Kuvat: Columbia, Lumipallo.fi