Hyppää sisältöön

Sony Xperia Z3+ puhelin – ulkoilmaelämykset talteen

Sonyn Xpreria –sarjan tuotteet ovat ulkoilma-aktiiville siitä kiinnostavia, että ne ovat vähintään roiskevedeltä suojatut ja puhelimen akun kerrotaan kestävän kaksi päivää normaalia käyttöä.

Sony toi heinäkuun alussa kauppoihin uuden Z3+ mallin, jonka kauppaa ryyditettiin kylkiäishenkisesti Sony Action Cam Minillä. Puhelimella pystyy ohjaamaan action-kameraa ja jopa taltioimaan videoita yhtäaikaisesti puhelimen kameran kanssa samalle jaetulle ruudulle. Tämä on toiminto, joka mahdollistaa monenlaista kivaa myös alamäkihommien kuvaamisessa.

Uudet systeemit

Vaikka kameroiden kanssa pelehdinkin, niin älypuhelimen ja action-kameran yhdistelmän analyyttinen testaaminen on teknologiatoimittajien juttuja. Tässä testissä tai esittelyssä haetaan käyttöhyötyjä ulkoilmaihmisen kannalta. Pohjatiedoksi se, että olen pitkään käyttänyt iPhonea, Mac-tietokoneita ja Canonin kameroita.

Sonyn action-kameran ohjaaminen onnistuu Sony Xperia Z3+ puhelimella. 

Android-käyttöjärjestelmän kanssa pääsi nopeasti sinuiksi ja itse asiaan, eli testaamaan. Google-tilin luominen on käytännössä pakollista, että pääsee hyödyntämään laitteen ominaisuuksia. Myös action-kameran yhdistäminen puhelimeen sujui hyvin, tosin Gigantin myyjän avustuksella. Yhdistämiskohtien, pienten symbolien, piti olla käytännössä kiinni toisissaan. Seuraavilla kerroilla yhdistäminen sujui useimmiten ongelmitta. Kahden kameran yhteiskuvaaminen ei.

Kamerat käyttöön

Kun molemmat kamerat olivat päällä ja nauhoitus alkoi kesti noin 10 sekuntia, kun puhelin ilmoitti kuumenevansa liiallisesti ja sammuttavan toimintoja jäähtyäkseen. Lyhyt nauhoite oli hyvä laatuinen. Sama toistui uudelleenyritysten aikana. Rinnakkaiskuvat onnistuvat vain vaakatasossa. Muodissa oleva kännykkämäinen pystykuvaus ei kahdella kameralla onnistu, toinen kuva on aina kuitenkin vaakamuodossa.

Puhelimen kamerassa on helppokäyttöisiä kuvausohjelmia, joissa sai esimerkiksi omat kasvot kaverin kuvaan, kasvatettua videolaadun 4K-tasolle, hidastuksia tai vaikka panoramakuvan. Käsisäätö antoi mahdollisuuksia suurempaankin kuvakikkailuun. Kaikkiaan kameran jälki on erittäin laadukasta, osin myös hyvän näytön ansiosta. Sony kertoo puhelimessa olevan kuvaprosessorin olevan kotoisin kompaktikameroista.

Vastavaloon myöhäisillassa – testissä Sonyn ”paras mahdollinen” valmisasetus vastavaloon kuvaamiseen.

Kameroita testattiin muun muassa meloessa, jossa kuvanvakain rauhoitti kuvaa kiitettävästi. Roiskevesistä aparaatti ei ollut millänsäkään. Action-kameraa kokeiltiin oluttuopista pikkusukelluksiin, mutta Tuusulanjärven samea vesi ei kuvaelämyksiä juuri tarjonnut.

Action-kamera saapui testiin kahdella tarrakiinnikkeellä, joka vähän rajoitti kaikki ideoita, joita kameran kanssa olisi mahdollista tehdä. Erilaisia kiinnikeitä on kaupoissa useita erilaisia. Action-kameran suuntauksen voi tarkastaa puhelimen näytöltä helposti. Yhteys puhelimen kanssa alkaa pätkimään jo parin metrin etäisyyksillä. Action mini on hyvä ja helppokäyttöinen kamera. Sillä saa kelpo jälkeä vähän hämärimmässäkin olosuhteissa.

Katso esimerkki Sony Action Cam Minin toimivuudesta oluttuopissa:

http://youtu.be/5SWO9OA3GsI

Sonylla on kaupoissa modernimpi 4K-versio action mini –kamerasta. Luultavasti sen vuoksi tämä versio on edukkaasti paketoitu Z3+:n kylkeen. Tällä “vanhalla” mallillakin saa tekemiset taltioitua laadukkaasti.

Se, mikä vähän ihmetytti, niin action mini ei kellu, edes mukana tulevassa vesitiiviissä kotelossa.

Melomassa Tuusulanjärvellä – testitilanteessa Sonyn ”paras mahdollinen” automaattiasetus.

Mahdollisuus ulkoiseen muistikorttiin puhelimessa on erinomainen asia. Paljon kuvatessa puhelimien omat muistit tuppaavat täyttymään kohtuullisen nopeasti.

Akun kesto

Ulkoillessa, eritoten talvella, älypuhelinten akun kesto on suuri haaste. Sony kesti hyvin yhden päivän aktiivisen käytön. Illalla akkuvarauksen määrä oli 18% eli kahta päivää akku ei riitä. Yön pakastinlokerossa vietettyä akku oli sipannut, mutta lämmittyään varausta löytyi nopeasti 90%. Näiden perusteella voisi olettaa, että puhelin palvelee laskettelupäivän moittettomasti, jos välillä pääsee takin sisään lämmittelemään.

Suuri akku vaatii pitkän latausajan. Vakiolaturilla melkein tyhjän akun täyteen lataaminen kestää yli kolme tuntia.

Käytettävyys

Puhelin on erittäin ohut ja erittäin liukas. Sen käyttö hanskojen kanssa päätyy suurella todennäköisyydellä luurin putoamiseen. Ulkoilmaihminen ostaa välittömästi jonkinlaisen suojakuoren tai kumireunuksen Sonyynsa.

Android on nopea. Nettiyhteyttä vaativat systeemit lataantuivat nopeasti ja elintärkeät sosiaalisen median päivitykset onnistuivat rivakasti. Haluaahan sitä upeita kuvia ja videoita jakaa myös niille, jotka ei niitä haluaisi nähdä.

Järvenpään Puistoblues – kuva käsivaralta, ilman suotimia.

Iloa

Täydellistä yhdistelmää, puhelinta, tietokonetta ja kameraa ei ole vielä tehty. Sony on tehnyt näistä hyvän kombinaation aina semipro-tasoiseen nettikuvaamiseen saakka. Siitä saanee vieläkin enemmän irti, kun tutustuu tarkemmin toimintoihin ja ladattaviin lisämahdollisuuksiin. Laskijan kannalta hienoja ominaisuuksia ovat vedenkestävyys sekä pitkä akun kesto.

Sony Xpreria Z3+ faktat

 • Xperia Z3+ painaa 144 grammaa, paksuutta on 6,9 millimetriä. Akun koko on 2930 mAh.
 • Käyttöjärjestelmänä on Googlen Android 5.0 Lollipop. Prosessori on 64 bittinen ja kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 810.
 • Laitteessa on 32 gigatavun sisäinen muisti, ja paikka max. 128 gigatavun muistikortille.
 • 5,2 tuuman FullHD-näyttö, Microsd-muistikorttipaikka, sekä 20,7 megapikselin takakamera ja etukamerassa on 5 Mpix. Etu- että takakamerassa on kuvanvakaaja.

Action Cam Mini -faktat

 • Kenno: 11,9 megapikselin taustavalaistu Exmor R® CMOS -kenno
 • SteadyShot-kuvanvakautus
 • ZEISS® Tessar® -objektiivi
 • Linssi 120° (SteadyShotin kanssa), 170° (ilman SteadyShotia)
 • Pölyn- ja iskunkestävä suojakotelon kanssa, vesitiivis viiden metrin syvyyteen asti kotelon kanssa
 • Liitännät: Mikro sd-muistikorttipaikka, Multi-/micro-USB-liitäntä
 • Koko ilman koteloa: pituus: 7,4 cm, korkeus 3,6 cm ja leveys 2,42 cm.

Hinta 749 euroa, yhdessä Sony Action Cam Minin kanssa 1.7.2015.

Katso esimerkkivideo Sony-kameroiden yhteiskäytöstä:

http://youtu.be/Gt2meweUhEU

Teksti ja kuvat: Jussi Ovaskainen