Hyppää sisältöön

Repoveden kansallispuisto on patikoijien, melojien ja kiipeilijöiden suosiossa

Repoveden kansallispuiston kymmenien järvien ja lampien metsämaisemaa voi ihailla esimerkiksi patikoiden tai meloen. Olhavanvuoren ainutlaatuinen kallioseinämä houkuttelee myös kiipeilijöitä.

Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien alueilla sijaitseva Repoveden kansallispuisto on perustettu vuonna 2003. Vuosittaisella reilulla 70 000 kävijällään Repovesi kuuluu Etelä-Suomen suosituimpien retkikohteiden ja Suomen suosituimpien kansallispuistojen joukkoon.

Kansallispuiston luonto ja nähtävyydet

Repoveden kansallispuiston maisemaa hallitsevat laajat metsät, jylhät kalliojyrkänteet ja kymmenet kirkkaat järvet ja lammet. Kansallispuisto on Kaakkois-Suomen suurin yhtenäinen rakentamaton metsä- ja järvialue. Puiston pinta-ala on 15 neliökilometriä.

Mustalamminvuoren näkötorni

Monien Repoveden kansallispuiston kävijöiden vierailukohteisiin kuuluu 133 metriä korkea kallio, Mustalamminvuori. Kallion laella on näkötorni, josta avautuvat mahtavat maisemat kaikkiin ilmansuuntiin.

Lapinsalmen riippusilta

Yksi Repoveden suosituimmista vierailukohteista on Lapinsalmen ylittävä 50 metrinen riippusilta. Riippusilta kuuluu esimerkiksi Ketunlenkin (5 km) ja Kaakkurinkierroksen (26 km) nähtävyyksiin.

Lapinsalmen 50 metrinen riipusilta sijaitsee päiväretkeksi hyvin soveltuvan Ketunlenkin alussa.

Olhavanvuori

Olhavanvuorelta on tämän vuosisadan alussa löytynyt kaksi kalliomaalausta, jotka kertovat että paikka on muinoin ollut metsäsuomalaisille pyhä. Olhavanvuori on myös suosittu kiipeilykallio.

Repovedellä on myös paljon nähtävyyksiä, jotka kertovat tervanpolton, savotoiden ja uittojen aikakaudesta, sillä ennen kansallispuiston perustamista alue on ollut laajalti metsätalouden käytössä Kansallispuiston kävijöitä palvelee Saimaan luontokeskus Riihisaari, joka tarjoaa opastusta ja neuvontaa sekä antaa lisätietoa nähtävyyksistä.

Repoveden reitistö on monipuolinen

Repoveden kansallispuistossa on yhteensä noin 45 kilometriä vaikeustasoltaan vaihtelevia, merkittyjä retkeilyreittejä. Monet polut ovat paikoin haastavia suurten korkeuserojen vuoksi ja kannattaakin muistaa, että vaativa maasto vie tavallista enemmän aikaa kilometriä kohden.

Kansallispuiston alueella on kolme rengasreittiä. Päiväretkeilyyn tarkoitetut Ketunlenkki (5 km) ja Korpinkierros (4,5 km) tarjoavat pikaisen tutustumisen puistoon.

Repoveden hiljaisilla erämaalammilla voi törmätä kansallispuiston nimikkolintuun kaakkuriin. 

Koko puiston kiertävä Kaakkurinkierros (26 km) taas mahdollistaa pitemmän vaelluksen. Yöpyä voi reitin varrella sijaitsevissa kodissa tai telttaillen. Matkan varrella on myös laavuja ruoanlaittoa varten.

Repoveden läpi kulkee myös Valkealan ulkoilureitti, jonka kokonaispituus on noin 120 km. Merkityille reiteille voi lähteä Tervajärven, Lapinsalmen ja Saarijärven pysäköintialueilta.

Olhavanvuori on yksi Suomen parhaista kiipeilykallioista

Repoveden kansallispuistosta löytyy eteläisen Suomen paras kiipeilykallio, Olhavanvuori. Paikoitellen jopa 50 metrinen graniittiseinämä nousee ylös suoraan järvestä ja kiipeämään lähdetään seinämän juurelta veneistä. Olhavanvuoren reitit ovat pääosin haastavia ja houkuttelevat erityisesti kokeneita kiipeilijöitä. Suurin osa reiteistä on yli 30 metriä korkeita ja suositeltava kiipeilytyyli on traditionaalinen alaköysikiipeily omilla varmistuksilla.

Alueen muilla kallioilla kiipeily ei ole sallittua herkästi vahingoittuvan kasvillisuuden vuoksi. Kiipeily on myös muinaismuistolailla kielletty Olhavanvuoren kalliomaalauksen läheisyydessä.

Repovesi tarjoaa hienot puitteet melontaan ja soutuun

Repovesi on tunnettu hienoista vesireiteistään ja alue on suosittu melontakohde. Repomelonta (7 km) on aloittelijallekin sopiva päiväreitti. Matkalla ohitetaan Repoveden hienoimpia nähtävyyksiä vesiltä katsottuna. Repovedellä voi tehdä myös pitkiä melontavaelluksia, kuten melonnan Mäntyharjulta Repovedelle (50 km).

Repoveden kirkkaat vesistöt soveltuvat erinomaisesti vesiretkeilyyn.

Repoveden länsipuolella, Vuohijärvellä, kulkee myös Savonselän Melontarengas –reitti (360 km), jota on mainostettu maailman pisimpänä sisävesien melontareittinä. Reitiltä voi poiketa hetkeksi kansallispuiston maisemiin. Alueella toimivat ohjelmapalveluyritykset järjestävät opastettuja melontaretkiä ja vuokraavat välineitä. .

> Perehdy tarkemmin Repoveden kansallispuistoon
> Tutustu alueella toimiviin ohjelmapalveluyrittäjiin

Teksti: Veera Argillander
Kuvat: Outdoors Finland via Compfight cc, www.HikeVentures.com via Compfight cc, pekka.jarvelainen via Compfight cc,mantyharjurepovesi via Compfight cc

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja tarjota virkistysmahdollisuuksia. Suomessa on 39 kansallispuistoa, joissa vuonna 2014 vieraili yli 2 miljoonaa ihmistä. Lumipallo esittelee Suomen kansallispuistoista suosituimmat.

Tutustu tarkemmin Suomen kansallispuistoihin