Hyppää sisältöön

Ekologinen laskuvaate?

Ilmastonmuutos ja pelko talvien katoamisesta ovat saaneet laskijat kiinnostumaan harrastuksensa ympäristövaikutuksista. Ympäristön tilasta ovat yhä etenevässä määrin kiinnostuneet myös monet laskuväline- ja vaatevalmistajat.

Esimerkkiä vaatepuolella näyttää Peak Performance uuden Dyedron-laskumalliston myötä. Kyseessä on maailman ensimmäinen laskuasu, jonka värjäämisessä ei ole käytetty lainkaan vettä.

Uuden teknologian tuomat säästöt ympäristölle 50 – 100 %

Peak Performancen päänavaus vaateteollisuudessa on varsin merkittävä. Perinteisesti vaateteollisuus kuluttaa prosesseissaan erittäin paljon vettä ja energiaa. Esimerkiksi yhden farkkuparin valmistukseen ”pellolta jalkaan” kuluu yli 10 000 litraa vettä.

Dyedron-laskuasun taustalla on Peak Performancen 4 vuoden työ, jonka aikana kehitettiin täysin vedetön Drydye-värjäysteknologia.

Dryedyen innovaatio on hyödyntää kankaan värjäämisessä paineistettua hiilidioksidia veden sijaan. Uudenlainen värjäysteknologian tuomat säästöt ovat hurjat: 100 % vähemmän vettä, 75 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä sekä 50 % vähemmän energiaa ja kemikaaleja perinteiseen menetelmään verrattuna. 

Peak Performance Dyedron – tarkemmat tiedot

Vedettömän värjäysmenetelmän lisäksi Dyedron-asussa on pyritty huomioimaan ympäristö myös monin muin tavoin.

Laskuasu on valmistettu 100%-kierrätetystä ja edelleen kierrätyskelpoisesta polyesteristä. Asun ulkopinta on saanut vedenkestoa parantavan, hiilifluoridittoman, DWR-käsittelyn. Lähes kaikki asun yksityiskohdat on valittu kestävän kehityksen periaatteet mielessä, tavoitteena on ollut tehdä kokonaisuudesta kaikin puolin mahdollisimman ympäristöystävällinen.

Kokonaisuuteen kuuluu takki ja housut, joista on molemmista erilliset naisten ja miesten mallit. Värivaihtoehtoja on kaksi per sukupuoli – musta miehille ja naisille, punainen naisille ja oranssi miehille.

Enisijaisesti Peakin Dyedron-takki ja housut on suunniteltu vapaalaskuun. Pelkistetty ja tyylikäs asu soveltuu erittäin hyvin myös tavalliseen rinnelaskuun. Vuorellinen asu on lämmin, hengittävä ja suojaa hyvin säältä.

> Tutustu Peak Performancen Dyedron-asuun valmistajan sivuilla

Lähde ja kuvat. Peak Performance