Hyppää sisältöön

Läskipyöräily villinnyt Ylläksen

Ylläksen kylässä on käynnissä läskipyörävillitys. Nykyään niin kyläläiset kuin turistitkin taittavat matkansa yhä useammin tällä leveärenkaisella fatbike-pyörällä, jota suomalaisittain läskipyöräksi kutsutaan.

Maastopyöräily on kasvattanut suosiotaan Ylläksellä niin kovasti, että kuluvalle talvelle on avattu 50 kilometrejä talvipyöräreittejä, joita pitkin pyöräilijä pääsee keskelle talvista luontoa.

Ylläksellä pyöräillään kesät talvet

– Maastopyöräily ei ole enään pelkkä kesälaji. Meillä on kylällä niin kutsuttu läskipyörävillitys, jonka huomaa myös koululaisista. Talvet ovat pitkiä, joten pyörälle on kovaa käyttöä, iloitsee uudesta pyörävillityksestä Ylläksen Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Nina Forsell.

Läskipyörän ja maastopyörän suurin ero on renkaan koko. Leveärenkaisesta pyörästä on hyötyä etenkin lumikeleillä, pyörä onkin parhaimmillaan vaikeakulkuisilla reiteillä ja epätasaisella maalla. Ylläksellä reitit jaetaankin lumikenkäilijöiden kanssa – ensin lumikenkäilijät polkevat ne ja tämän jälkeen ne ovat valmiina fillarikansalle. Tavallista latua pidetäänkin tasaisuudessaan liian tylsänä.

Läskipyörät tuovat monipuolisuutta lomailuun

Läskipyörät tuovat monipuolisuutta matkailijoiden aktiviteetteihin entistä enemmän. Nykyään hiihtolomat eivät räätälöidykkään pelkästä laskettelemisesta tai hiihdosta, vaan mukaan on otettu paljon erilaisia aktiviteetteja.

Läskipyöräily on yksi näistä aktiviteeteista. Pyörä on helppo vuokrata kohteesta ja sillä pääsee taittamaan matkan kätevästi sekä se on myös oiva vaihtoehto kuntoiluvälineeksi.

– Lajista ovat kiinnostuneet ihan kaiken ikäiset ihmiset. Etenkin nuoret aikuiset, tai ennemminkin sanoisin aktiiviset lomalaiset, täsmentää Nina Forsell fatbike-pyöräilijöiden kuluttajaryhmää.

Fatbiken hinta lähtee 500 eurosta ylöspäin. Pohjoisen hiihtokeskuksissa fatbikeja vuokraavat lähes kaikki hyvin varustellut vuokraamot sekä urheiluliikkeet.

Lue lisää kokemuksista läskipyörän parissa 

Teksti: Anette Kerkelä
Kuvat: Ylläksen Markkinointi Oy