Ajankohtaista, Laskettelu, SHKY

Tutkimus paljastaa – suomalaiset haluavat lisää laskupäiviä!

Kotimaiset harrastajat kävivät kaudella 2017-2018 laskettelemassa keskimäärin yhdeksänä päivänä. Tutkimuksen mukaan toiveissa on viettää rakkaan harrastuksen parissa huomattavasti enemmän aikaa.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen tuoreen selvityksen mukaan suomalaiset laskevat mielestään liian vähän ja toivovat kauteen lisää laskupäiviä.

Oma harrastaminen liian vähäistä – rinneaktiivisuus ja tyytyväisyys kasvavat iän myötä

Kotimaisista laskulajien harrastajista peräti 49% oli melko tai erittäin tyytymätön edellisen talvikauden rinnepäivien määrään ja melko tai erittäin tyytyväisiä laskijoista oli vain 31%. Sukupuolittain tyytymättömiä oli enemmän naisissa 62%, miehistä tyytymättömiä rinnepäiviensä määrään oli 41% vastaajista.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tutkimuksen mukaan rinneaktiivisuus kasvaa iän mukana – selvästi eniten rinnepäiviä oli 60-69 vuotiailla, (keskimäärin 20) ja seuraavaksi eniten 50-59 vuotiailla (10 rinnepäivää). Myös tyytyväisyys rinnepäivien määrään kasvaa iän myötä – tyytyväisimmät rinnelajien harrastajat löytyvät 50-59 vuotiasta, joista 46% oli melko tai erittäin tyytyväinen rinnepäivien määrään. Seuraavaksi tyytyväisimpiä olivat 60-69 vuotiaat, joista 35% oli melko tai erittäin tyytyväinen edellisen kauden laskupäivien määrään.

Tutkimuksen mukaan tyytyväisyys oli suoraan verrannollinen kauden laskupäiviin. 11 tai sitä useamman laskupäivän harrastajista 75% oli melko tai erittäin tyytyväinen  rinnepäivien määrään, kun 6-10 laskupäivällä tyytyväisiä oli 34% ja 1-5 laskupäivällä ainoastaan 28%. Harrastajien aktiivisuus vaikutti myös mielikuviin harrastuksesta – mitä enemmän laskee, sitä positiivisemmat mielikuvat harrastuksesta.

Aktiivisimmat laskulajien harrastajat löytyivät Itä-Suomen (keskimäärin 14 rinnepäivää) ja Lapin (10 rinnepäivää) lääneistä. Suosituin tapa aktiiviharrastajien keskuudessa on lasketella päivä- tai tuntilipulla isommissa matkailu- tai kotipaikan viereisissä lähikeskuksissa.

Laskupäiviä lisää – aktiivisimmat toivovat lähes 40 laskupäivää kaudessa

Tutkimukseen vastanneet harrastajat toivovat pystyvänsä harrastamaan tulevalla kaudella keskimäärin 15 laskupäivää – eli 2/3-osaa enemmän kuin mihin edellisellä kaudella pystyivät. Miehet toivoivat pystyvänsä viettämään rinteillä hieman naisia enemmän aikaa (16 vs. 13 rinnepäivää). Toivotut rinnepäivät kasvoivat iän myötä, eniten rinnepäiviä haluavat tutkimuksen vanhimmat vastaajat (25 rinnepäivää 60-69 vuotiailla ja 16 rinnepäivää 50-59 vuotiailla).

Aktiivisimmat laskettelun harrastajat toivovat voivansa viettää rinteissä eniten aikaa – 11 tai enemmän laskupäivää kaudella 2017-2018 rinteissä viettäneet toivoivat voivansa viettää sydäntä lähellä olevan harrastuksen parissa peräti 37 laskupäivää! 1-5 rinnepäivän laskijat olisivat tyytyväisiä huomattavasti vähempään, vain 9 rinnepäivään. Viime kaudella 6-10 rinnepäivää harrastaneet haaveilivat pystyvänsä käymään tulevalla kaudella mäessä 17 päivänä.

Tutkimuksen teki IROResearch Oy. Tutkimuksen kohderyhmänä oli 1000 18-69 vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen tiedot kerättiin toukokuussa 2018. Tutkimus toteutetaan joka toinen vuosi.

Lähde: Suomen Hiihtokeskusyhdistys
Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: ski.fi / Ylläs ja Pyhä


Avainsanat:
, , , ,
Arvostele artikkeli:
Tutkimus paljastaa – suomalaiset haluavat lisää laskupäiviä!
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 3 ääntä)
Loading...