Hiihtokeskukset, Lumimatkat, Yleinen

Åren rinteet: opas eri alueisiin

Esittelyssä Pohjoismaiden suurimman hiihtokeskuksen ja tulevien alppihiihdon maailmanmestaruuskisojen isäntäpaikan monipuoliset rinnealueet kisaturisteille ja muille lumilomalaisille.

Yli 100 vuoden historian talvimatkailukohteena omaava Åre on tunnettu nykyisin erittäin monipuolisista laskumahdollisuuksistaan sekä kattavista oheispalveluistaan. Poimi Lumipallon rinnevinkit alta!

Åren rinteet jakautuvat laajalle

Åren rinteet ovat  jakautuneet laajalle, kolmeen erilliseen alueeseen.

Näistä Duved  sijaitsee rinnekartan vasemmassa länsireunassa ja on hissi- sekä rinneyhteydessä viereiseen Tegefjälliin. Åren kylän / keskustan yläpuolella sijaitsee valtaosa hiihtokeskuksen rinteistä. Rinnekartan oikeasta itäreunasta löytyy puolestaan Åre Björnen. Alueiden välillä liikennöi ilmainen skibussi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Erinomaisesti hoidettujen rinteiden lisäksi monet eritasoiset snow parkit sekä kattavat offpiste-mahdollisuudet tuovat vaihtelua laskulomaan. Tutustu tarkemmin Åren eri rinnealueisiin ja niiden mahdollisuuksiin.

Duved & Tegefjäll – omaa rauhaa ja ruuhkattomuutta

Duvedin rinnealue soveltuu niin aloittelijoille kuin jo kokeneemmillekin nautiskelijoille. Rinteet ovat alueella vaikeustasoltaan sinisiä ja punaisia, poikkeuksena mustaksi luokiteltu kumpareikko sekä alueen, vihreiksi luokitellut, lasten rinteet. Pääosin rinteet ovat mukavan viettäviä, leveitä sekä ruuhkattomia. Valtaosa hisseistä on sompa- ja ankkurihissejä, päähissinä toimii säältä hyvin suojaava 6-hengen kuomullinen tuolihissi.

Tegefjällin rinnevalikoima on Duvedia hieman suppeampi. Alueen rinteissä korostuvat erityisesti helpot siniset, aloittelijoille erinomaisesti sopivat vaihtoehdot. Myös Tegefjällissä lasketaan normaalisti ruuhkattomilla rinteillä, niinpä alue onkin erityisesti pienten lasten kanssa liikkuvien perheiden suosiossa. Aiemmin alueella oli ainoastaan ankkurihissejä, mutta nykyisin päästään nauttimaan myös modernin 4-hengen tuolihissin mukavuudesta.

Valtaosa alueen rinneravintoloista on keskittynyt Tegefjällin puolelle.

Lumipallon vinkit:

  • Duvedin puolella mukavan vauhdikasta laskettavaa tarjoaa erityisesti huipulle vievän tuolihissin yläasemalta lähtevä punainen 3-rinne (Paradisbacken Öst). Mukavaa variaatiota tähän saa aloittamalla laskun hissin yläasemalta 2-rinteen (Paradisbacken) puolelta ja palaamalla sopivasta välistä jälleen hissilinjan toiselle puolelle. Vauhtileikittelyyn ja leikkaavan käännöksen hallittuun harjoitteluun erinomaisen oppimisympäristön antaa 2-rinteen leveä alaosa, toistoja laitimmaisimmalla Hamreliften-ankkurihissillä (D2) kertyy nopeasti.
  • Tegefjällin puolella kokemisen arvoisena ovat erityisesti tuolihissin yläasemalta lähtevät punaiset rinteet numero 14 (Tegebacken) ja 15 (Tegesvängen). Lumisateella tai sen jäljiltä kivoja laskulinjoja löytyy myös viereisistä metsistä.
  • Hyvällä säällä laskutaitojen harjoittamiseen ja kertaamiseen oivan ympäristön löydät Tegefjällin avotunturista Fjällvalsliften-ankkurin (D10) viereisiltä sinisiltä rinteiltä. Maisemat Åren suuntaan ovat mahtavat.

Åre By – suosituimmat ja haastavimmat rinteet

Åre By eli Åren kylä sijaitsee rinnekattauksen keskivaiheilla ja valtaosa keskuksen rinteistä sijaitseekin helposti saavutettavissa itse kylästä. Myös valtaosa Åren kattavista rinnepalveluista sijaitsee tällä alueella.

Laskettavia rinteitä ja monipuolisia vaihtoehtoja löytyy tältä rinnealueelta kaikille, aloittelijoista ammattilaskijoihin saakka – täältä löytyvät niin alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailuiden haastavat mustat kuin monipuoliset parkkimahdollisuudet. Suuren rinnevalikoiman ja helpon saavutettavuuden seurauksena Åren lähirinteet ovat keskuksen rinteistä suosituimpia.

Navigoinnin helpottamiseksi Åren kylän rinnealue jaotellaan usein pienempiin alaosiin. Läntisimpänä näistä lähimpänä Tegefjälliä on Ullådalen / Rödkullen. Valtaosin rinteet ovat helppoja sinisiä, joten alue sopii erinomaisesti laskettelun ja lumilautailun opetteluun kaiken ikäisille. Rödkullenissa sijaitsee myös Åren monipuolisin parkkitarjonta. Pääsy alueelle hoituu helposti skibussilla, vaihtoehtoisesti VM8-tuolihissiltä (A22) tai laskemalla Åren huipulta. 

Högzonen nimellä tunnetaan Åren yläosan avotunturi. Pääsy tänne hoituu helpoiten kylästä lähtevällä kabiinilla (A29). Vaihtoehtoinen tapa huipun tavoittamiseen on VM8-tuolihissillä nousu puurajaan ja jatkumona gondoli (H23) ylös saakka. Tunturin yläosan rinteet ovat vaativuudeltaan pääosin punaisia. Helpompaa maastoa on tiedossa suuntaamalla huipulta kohti Ullådalenia.

Åren haastavimmat rinteet löytyvät avotunturista metsän suojaan jälleen palattaessa Race Arena -nimellä merkatulta alueelta. Punaiset ja mustat rinteet ovat erittäin hyvin valaistuja ja käytössä aamuvarhaisesta iltamyöhään sesonkiviikoilla. Rinnekartoissa mustaa ja punaista laskettavaa löytyy runsaasti myös suoraan Åren kylän keskustan yläpuolelta. Mukavia punaisia rinteitä on tiedossa myös Åren kylän ja Sadelnin välisellä alueella.

Lumipallon vinkit:

  • Ullådalenin ja Rödkullenin leveät siniset rinteet soveltuvat erinomaisesti laskutekniikan hiomiseen ja leikkaavien carving-käännöksien harjoitteluun. Rödkullenissa Åre Snow Parkin eri tason laskijoille suunnitellut linjat pitävät mielenkiintoa yllä useiden päivien ajan.
  • Tunturin yläosan klassikkona koe ainakin sään salliessa kabiinin yläasemalta lähtevä ja gondolin ala-asemalla vievä punainen 60-rinne (Röda rappet). Toinen huippuklassikko on kabiinihissin itäpuolelta kylään saakka johdattavat punaiset rinteet. Mukavia muotoja mahtavissa maisemissa luonnonlumella löytyy huipulta myös Ullådalenin suuntaan, punainen 83-rinne (Tväråvalvsbacken) on monen suosikki kauniilla kelillä. Åren pisin lasku starttaa huipulta alas Åren kylään rinteitä 35, 49, 47, 50 ja 48 pitkin. Korkeuseroa tälle laskulle kertyy 894 metriä ja pituutta 6,5 kilometriä.
  • Åren ainutlaatuisista laskumahdollisuuksista kannattaa kokea myös alppikisaamiseen tarkoitetut rinteet. 8-hengen tuolihissi heti kello 8:00 aamulla on paikallisten vinkki ikimuistoisiin rinnelaskuihin. Punainen 57-rinne (Gästrappet) on yksi Åren parhaista rinteistä ja tehokkaalla hissillä toistettuna kerryttää jo yllättävän lyhyessä ajassa riittävästi maitohappoja palkitsevan laskutauon pitämiseen.

Åre Björnen – nautinnollista laskettavaa koko perheelle

Åre Björnenin rinnealue sijaitsee Åren kylästä katsottuna idässä ”Sadelnin takana”. Alueen saavutettavuus on parantunut huomattavasti viime vuosina rakennettujen tuolihissien myötä. Helpoiten Åre Björneniin pääsee nykyisin 6-hengen Fjällgårdsexpressen-tuolihissillä (A34), joka nostaa laskijat Fjällgårdenista Åren kylän ja Björnenin väliin kohoavan Sadelnin huipulle. Paluu takaisin kylään luonnistuu puolestaan helposti Sadelexpressen-tuolihissillä (B37), joka nostaa laskijat Björnenistä takaisin Sadelnin huipulle. Åre Björnen on saavutettavissa myös ilmaisella skibussilla.

Yleisesti Björnenin rinnealuetta pidetään Åren helpoinpana ja siten parhaiten lapsiperheille soveltuvina.  Valtaosa rinteistä on mukavan leppoisia sinisiä. Björnenissä on myös kattava aloittelijoiden alue. Näennäisestä helppudesta huolimatta tutustuminen Björnenin rinteisiin palkitsee yleensä myös edistyneemmät laskijat, sillä esimerkiksi huonon sään yllättäessä ylempänä alueelta löytyy mukavaa kruisailubaanaa metsän suojassa hyödynnettäväksi.

Lumipallon vinkit:

  • Monien mielestä Åren parhaita laskuja on tarjolla Sadelnexpressen-hissin maastossa. Yksi kokeilemisen arvoinen vaihtoehto on alas vievä yhdistelmä rinteitä numerot 108-109-110. Myös viereinen Skogis-metsäalue tarjoaa hyvällä lumella kivaa laskettavaa.
  • Järvenliftenin (B44) ympäristössä on myös mukavia sinisiä rinteitä. Esiin nostamisen arvoisena näistä erityisesti 118-rinne (Järvbacken).
  • Björnenin puitteet soveltuvat erinomaisesti laskutaitojen harjoittamiseen perheen pienimmille. Valle Torget -nimellä rinnekartasta löytyy kattava keskittymä palveluita lapsia silmällä pitäen.

Åren offpiste-mahdollisuudet

Åre on monipuolinen pätee rinteiden lisäksi myös rinteiden ulkopuolisiin mahdollisuuksiin.

1420 metriin merenpinnasta mahtavana kohoava Åreskutan, 1300-metrinen Västerskutan, 1094 metriin kurottava Lillskutan ja 1031 metrinen Mullfjället antavat osviittaa alueen hulppeista puitteista. Hyvistä puitteista viestivät myös paikalliset, heidän mielestään täältä löytyvät Pohjoismaiden parhaat offarit. Jotain Åren erinomaisista laskupuitteista kertovat myös paikalliset laskusuuruudet, jatkuvasti kasvava lista maailmanluokan suksijoita on ponnistanut maineeseen juuri Åresta.

Åren offarit tarjoavat isoja kenttiä, jyrkkiä pätkiä sekä pitkiä linjoja. Kaikki sangen helposti saavutettavissa. Legendaarisia paikkoja ovat esimerkiksi Åreskutanin huipulta avautuva Baksidan ja Lillskutanin länsipuolelle sijoittuva Östra Ravinen.

Välillä helppo saavutettavuus myös kostautuu – Åren offarit vaativat paitsi riittävää laskutaitoa, myös lumiturvallisuuden perusteiden osaamista sekä kunnioitusta luontoa kohtaan. Turvallisinta Åren offiarimahdollisuuksiin tutustuminen on asiansa osaavan ja alueen tuntevan ammattilaisen seurassa.

Alppihiihdon maailmanmestaruuskisat Åressa 5.-17.2.2019.

Lisätietoa aiheesta:

Teksti: Anti Hurskainen
Kuvat: SkiStar Åre


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Åren rinteet: opas eri alueisiin
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,20/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.