Lappi, Lumimatkat

Lappiin ja takaisin – millä kulkuvälineellä ja hinnalla?

Lapin-reissua varatessa on majoituksen varaaminen usein se helpompi vaihe. Sen jälkeen alkaa työläämpi vertailu eri matkustusmuotojen välillä. Eteläsuomalaisilla vaihtoehtoja on runsaasti, mutta mikä niistä olisi itselle sopivin, nopein ja edullisin?

Mökki löytyy Ylläkseltä viikoksi 11. Mökin sijainti on käypäinen, matkaa Äkäslompolon palveluihin on Äkäsjärven kävelyuraa pitkin 1,5 km ja tietä pitkin 2 km. Rinteille noin 5 km ja skibussipysäkille 1,5 km. Mainio alku talven hiihtoreissulle, mökki on varattu!

Kahden aikuisen kööri on liikenteessä, tosin osa-aikaisia täydennyksiäkin saattaa matkalle vielä ilmaantua. Seuraava haaste on, että millä sinne mennään ja mitä se vaatii aikaa ja muita järjestelyjä. Käytössä on auto, joka olisi tietysti se helpoin vaihtoehto. Sillä se on taitettu ennenkin, mutta se on aikaa vievä, epäekologinen ja puiseva vaihtoehto. Nelostie on niin nähty!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Auto

Järvenpää – Äkäslompolo (970 km), pyöristetään perillä tapahtuvine oheisajoineen (arvio 130km) 2 100 kokonaiskilometriin.

Laskennalliset polttoainekulut, kulutus 6,5 l/ 100 km, 95E keskimäärin 1,45eur/l. Pyöristetään lasinpesunesteiden yms. pikkukulujen myötä 200 euroon. Aikaa matkalle on vuosien mittaan keskimäärin mennyt taukoineen 11 tuntia. Tänä aikana eväiden lisäksi on syöty kunnon lounas sekä käyty 1 – 2 kertaa kahvilla. Näihin kuluu arvioilta yhteensä 40 euroa kulkusuuntaan. Auton renkaiden ja muuhun kulumiseen voi ja kannattaa arvioida joku arvoa, mutta se on myös autokohtaista ja arvotuskysymys.

Suoranaisia kuluja autolla tehtävään reissuun tulee 280 euroa ja aikaa menee arviolta 22 tuntia.

Edut: aikatauluttomuus, kulkemisen helppous, runsas tavaroiden kuljetusmahdollisuus.
Haitat: puuduttava vaihtoehto, epäekologinen

Juna

Mikäli haluaa olla lauantaina perillä, menomatka kahdelta on 176 euroa ja junamatkan kesto vähän junasta kiinni, noin 14 tuntia. 16.3. päivälle ei ollut paluulippuja enää saatavilla, mutta onneksi mökki on tutun. Voidaan olla siellä sunnuntaihin saakka, silloin paluulippu kahdelta vain 76,80 €.

Paluujunien vaihtoehdot ovat joko bussilla Kemiin, josta hyppy junaan, tai Kolarista junaan ja aamu kuudelta junanvaihto puolen tunnin odotuksineen Tampereella. Makuuhytteineen junamatkan kustannus 302 euroa. Pari kymppiä suuntaan voisi arvioida matkalla kilahtavan junissa ravintolapalveluita hoitavan Avecran kassaan kummaltakin matkustajalta. Junan lisäksi tarvitsee käyttää junabussia Kolarista Äkäslompoloon, joka maksaa aikuiselta 12,60 suuntaan. Lisäksi perillä saavuttaessa ja lähdettäessä käytettävä taksia tavaramäärän runsauden johdosta, a´10 euroa. Hiihtopäivinä kulkeminen hoituu Ylläs Skibussilla, jonka viikkolippu maksaa 35 euroa.

Arvioitu kokonaiskustannus junalla kulkien: 342 euroa.
Matka-aika
ovelta ovelle yhteen suuntaan vähän junasta riippuen, noin 15-16 tuntia.

Edut: Ekologinen vaihtoehto, yöjunassa saa nukkua matkan aikana, ei painorajoituksia.

Haitat: Tavaroiden runsas siirtely, pitkä kesto

Autojuna

Jos auto kerran lähtee mukaan, niin tunnin-pari säästää aikaa, jos ottaa lähtöpaikaksi Tampereen. Helsingissä autovaunujen kytkeminen kestää aika pitkään. Helsinkiläistä ratapenkkaa on aika puuduttava katsella pari tuntia. Hintaeroa ei kauheasti ole, vain polttoainekulujen verran.

Autojunapaikat olivat perjantain lähdöltä jo loppuunmyydyt, mutta sunnuntailta vapaata vielä löytyy 260 euron hinnalla. Paluumatkalle lauantain lähtönä liput saa 282 eurolla. Valitsisimme 485 euron vaihtoehdon. Tässä vaihtoehdossa lomamme vaihtuikin sunnuntaista sunnuntaihin lomaksi. Kaikille se ei ole mahdollista.

40 euroa jälleen matka-aikaisiin nautintoaineisiin. Matkaa Kolarin asemalta Äkäslompoloon on noin 40 km ja oheisajoihin tälläkin kertaa 130 km. Kaikkiaan ajettavaksi lasketaan 630 km, eli 60 euroa polttoaineisiin.

Arvioidut kokonaismatkakulut 585 euroa, kokonaismatka-aika noin 13-14 tuntia.

Edut: kohtuullisen ekologinen vaihtoehto, yöjunassa saa nukkua matkan aikana, helppo logistiikka.
Haitat: aika pitkä kesto

Linja-auto

Matkahuollon sivusto tarjoaa vain yhtä vaihtoehtoa. Lähtö Helsingistä raikkaasti klo 1.30 ja perillä Äkäslompolossa yhdellä vaihdolla Oulussa 17 tuntia myöhemmin. Hintaa menomatkalle on 103,20 euroa henkilöltä. Paluumatkalle bussi lähtee Kolarista. Hintaa reitille Matkahuollon alkuaikainen nettipalvelu ei suostunut kertomaan, kun on Onnibussin kyyti. Eli siirtyminen Onnibussin tarjontaan.

Myös Onnibus liikennöi Helsingin ja Kolarin väliä kolmatta talvea. Liput maksavat tsekkaushetkellä 60 eur/hlö/suunta. Matkalaukku tai suksipussi on ilmainen 20 kiloon saakka. Yhtiön sivuilta ei löytynyt mahdollisuutta ostaa tilaa lisälaukuille. Eväiden lisäksi matkalla tulee siemaistua muutama reissukahvi ja sämpylä. Arviolta 20 eurolla/suunta. Mikäli bussissa olon haluaa maksimoida, viimeisen osan taitaa Ylläs Skibussilla Äkäslompoloon, josta taksilla mökille (a 10 eur). Ylläs Ski Bussiin viikkolippu sisältyy laskelmaan.

Kokonaiskustannukset 370 euroa, kesto 15 tuntia.

Edut: kohtuullisen ekologinen vaihtoehto, mahdollisuus nukkua, suora reitti.
Haitat: kesto, nukkumisen haasteet, tavaroiden vähäinen kuljetuskapasiteetti.

Lentokone

Norwegianilla hinnat Flex-lipuilla 105 euroa suunta. Flex-lipun hintaan sisältyy 2 kpl 20 kilon matkalaukkua. Eli lennot matkalaukkuineen ja suksipusseineen kahdelta 420 euroa, ja Finnairilla lentolipuille kertyi hintaa samoilla parametreillä 335 euroa yhdellä 23 kg matkalaukulla. Finnairin hinnat ovat myöhäisillan koneen hintoja, päiväkoneet puolta kalliimpia. Finnairilla lisälaukut maksavat 15 euroa laukulta/suunta, kun sen ostaa etukäteen.

Lentokenttäbussi Äkäslompoloon on 15,20/hlö/suunta, jonka jälkeen tullessa ja lähdettäessä taksia yhteensä 20 eurolla. Skibussiin 35 eur/vko/hlö.

Kokonaishinta Norwegianilla 540 ja Finnairilla 470 euroa.
Matka-aika ovelta ovelle turvatarkastuksineen noin 4 tuntia.

Edut: nopein tapa, aikaisin varattuna yllättävän halpa.
Haitat: kilokontrolli, ympäristökuormitus.

Taustaa ja huomioita

Hinnat vaihtelevat paikoin aika paljonkin, mikäli on valmis joustamaan lähtö- ja paluupäivästä. Menopäivistä kalleimmat ovat perjantai ja lauantai, paluupäivistä lauantai ja sunnuntai. Aikainen ostaja halvan matkan löytää. Noin pääsääntöisesti mitä aikaisemmin matkansa ostaa, sitä halvemmalla sen saa. Kova riskin ottaja voi päästä halvalla kulkemaan myös viime hetken lipuilla.

Mikäli tykkää lentokenttätunnelmasta, Lufthansalla saattaa päästä yllättävän halvalla Helsingistä Kittilään, jos lentää Munchenin kautta.

Kimppakyyti

Yksi vaihtoehto on kimppakyyti, jolla voi pienentää henkilökohtaista matkakustannusta ja ympäristökuormitusta. Facebookissa on ryhmiä eri hiihtokeskuksiin liittyvistä asioista, myös kimppakyydeistä. Autoilu on yllättävän ekologista, jos autossa on neljä henkilöä kyydissä.

Valinta

Menemme Ylläkselle autolla, paluumatkalla luotamme autojunaan. Kun mukaan lähtee alppi- ja maastohiihtosukset sekä valokuvaamisrojua pari reppua, niin logistiikan painoarvo nousee valintaperusteissa korkeammalle. Myös Jyväskylässä majaa pitävän äidin luona käyminen on tärkeä kulkuvälineen valintaperuste. Rakkaudella keitetyn kahvin maun vuoksi mielellään vähän takapuoltaankin puuduttaa.

Matkustusvälineen valinnassa on monta muutakin parametriä, kuin raha ja aika.

Teksti: Jussi Ovaskainen
Kuvat: Jussi Ovaskainen, Shutterstock ja Simo Vunneli


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lappiin ja takaisin – millä kulkuvälineellä ja hinnalla?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,00/5 - 7 ääntä)
Loading...