Hiihtokeskukset, Lappi, Maastohiihto

Ylläksen ladut – monelle Suomen parhaat suksittavat

Suksien sekakäyttö on lisääntynyt. Yhä useampi laskija pakkaa laskettelusuksien tai lumilaudan lisäksi mukaansa myös maastohiihtosukset. Eritoten skin-suksien myötä perinteinen hiihtotyyli nauttii nyt suurta suosiota, myös nuorempien ikäluokkien keskuudessa. Ylläksellä on erinomainen latuverkosto, ja moni pitää sitä Suomen parhaimpana.

Laajin Ylläksen latuverkosto ainakin on, sillä verkostossa on latuja kaikkiaan 330 kilometriä. Mittavasta reitistöstä löytyy sopivia latuja kaiken tasoisille hiihtäjille, ja reittejä löytyy myös koirien kanssa hiihtäville. Ylläksellä on kaksi keskusta, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi, jotka sijaitsevat Yllästunturin pohjois- ja eteläpuolella. Yllästä ympäröi Ylläs-Pallaksen kansallispuisto, jonka ilmanlaatu on mitattu maailman puhtaimmaksi. Laduilla saa siis keuhkot täyteen todella puhdasta ilmaa.

Ylläs tarjoaa hiihtäjälle palveluita

Maastohiihtäjät ovat ottaneet Ylläksen omakseen. Sen myötä alueelle on kehittynyt myös mittava palveluverkosto. Suksivuokraamoja on useita, ja niistä saa myös ”kisakapuloita” kokeiltaviksi. Myös suksien huollot ja korjaukset onnistuvat aina kilpahiihtäjiäkin tyydyttävällä tasolla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Latukahviloita on parikymmentä, jotka ovat sijoittuneet mukavan tasaisesti reitistön varrelle. Kahviloiden sijainnit on merkitty latukarttaan, ja aukioloajat kannattaa tarkastaa etukäteen netistä tai ladun varrella olevista opastauluista. Ylläksen suosituimpia latukahviloita on Kesängin Keidas lettuineen, Velhon Kota tunnelmallisine tupineen tai vaikka Tunturijärven Latukahvila upeine maisemineen ja tuoreine munkkeineen.

Mikäli mielii pitää hiihtopäivän omien eväiden kera, latujen varsilla on useita tulentekopaikkoja, kuten kotia ja laavuja. Nuotion lämmössä on mukava levähtää, tankata energiaa ja kuivatella varusteita.

Hiihdonopetusta on tarjolla niin aloittelijoille kuin nautiskelijoille. Mikäli kiirushiihtoa haluaa harjoittaa vieläkin rivakammin, alueen ammattivalmentajat auttavat tässä tavoitteessa. Alueen useat urheilukaupat huolehtivat kaikista hiihdossa tarvittavista varusteista – taskumateista hiilikuitusauvoihin.

Ylläksen latujen kunnon voi tarkastaa etukäteen

Ylläksellä pääsee hiihtämään monesti jo marraskuun alkupuolella ylhäällä tunturissa sijaitsevalla valaistulla lämpöladulla. Koko latuverkosto avataan hiihtäjille tammikuun lopulla, kun päivänvaloa piisaa vähän pidempään. Hiihtokausi jatkuu aina toukokuulle saakka. Laduista pidetään hyvää huolta, ja mikäli latujen kunto mietityttää, reittien kunnon voi tarkastaa sosiaalisesta mediasta:

Alueen talviurheilukartan avulla voi muutella päivän reittiä ilman eksymisen pelkoa. Kartta maksaa 10 euroa, ja sen tuotto käytetään latujen ja reittien kunnossapitoon. Siitä on saatavana myös sähköinen versio Ylläksen Reitti- ja latupalvelusta

Ylläksen latujen suosituimpia reittejä

Äkäslompolon suosituin hiihtolenkki johdattaa Kesängin Keidas -nimiselle latukahvilalle. Sinne pääsee joko Kesänkijärven jäätä pitkin hiihtäen tai metsään tehtyä latua pitkin. Ylläsjärven puolelta suksitaan useimmiten Aurinkotuvalle makkaranpaistoon ja poroja ruokkimaan. Myös Yllästunturin kiertäminen on hyvin suosittu reittivaihtoehto.

Himohiihtäjät suksivat aina Leville saakka, jonne on avattu reitti muutama vuosi sitten. Keväällä Ylläkseltä Leville hiihtävät myös maailman huippuhiihtäjät, kun pitkän matkan Visma Ski Classics -kilpailusarjan päätöskisa käydään 13.4.2019. Lisää reittivaihtoehtoja Ylläksen reittioppaasta.

Hiihtolenkki osana laskupäivää

Ylläksellä on moninaisia hiihtoreittivaihtoehtoja. Moni laskija pitääkin latupäivän osana lomaviikkoa. Hyvä vaihtoehto on tehdä laskupäivän jälkeen vaikka napakka saunalenkki ja palautella kehoa laskupäivän rasituksista.

Oli kyse laskemisesta tai maastohiihdosta, Ylläs tarjoaa hyvät puitteet.

Ylläs-latufaktaa

  • latuja 330 km
  • valaistua latua 38 km
  • hiihtolatujen korkeus merenpinnasta 191–540 m
  • kaikki ladut soveltuvat myös luisteluhiihtoon
  • parikymmentä latukahvilaa

Teksti ja kuvat: Jussi Ovaskainen


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Ylläksen ladut – monelle Suomen parhaat suksittavat
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,22/5 - 9 ääntä)
Loading...