Kesälajit, Kohteet, Muut aktiviteetit, Yleinen

Iso-Britannia ja Irlanti kesällä – aktiviteetit ja ulkoilu

Euroopan luoteisreunalla sijaitsevat Britannian ja Irlannin saaret ovat mielenkiintoinen kohde aktiiviseen kesälomailuun.

Iso-Britannia ja Irlanti tarjoilevat runsaasti ikimuistoisia ulkoilmakokemuksia. Tutustu tarkemmin valikoituihin aktiviteetti- ja elämysvinkkeihin saarilla.

Skotlanti – maastopyöräilyä ja huiputuksia

Skotlannin erinomaisia maastopyöräilymahdollisuuksia maailmanlaajuiseen tietoisuuteen on laajasti esiintuonut viime vuosina Danny MacAskill lumoavien videoidensa avulla. Helppo tapa tutustua maailmanluokan maastopyöräilyyn Skotlannissa tapahtuu 7stanes-keskusten avulla. Kahdeksan maan eteläosassa sijaitsevaa maastopyöräilykeskusta houkuttaa harrastajia ympäri maailman, eikä ihme – kattava valikoima aloittelijoista ekspertteihin sopivia reittejä sekä erillisiä harjoitusalueita maastopyöräilytaitojen kehittämiseen. 7-stanes keskuksista noin tunnin automatkan päässä Edinburghista sijaitseva Glentress soveltuu helpon saavutettavuutensa vuoksi erinomaisesti myös lyhyemmän Skotlannin loman vierailukohteeksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Skotlannin korkeimman vuoren Ben Nevisin huipulta avautuvat mahtavat näkymät.

Huippureissun ulkoilusta kiinnostuneelle lomailijalle tarjoaa Skotlannissa myös Britteinsaarten korkein vuori Ben Nevis. 1345 metriin kohoava huippu Länsi-Skotlannissa ei vaadi varsinaista vuorikiipeilykokemusta tai -osaamista, jonka vuoksi se soveltuu hyvin myös tavallisen patikoijan retkikohteeksi. Normikuntoiselta reitti huipulle vie noin neljä tuntia ja paluumatkaan tulee varata aikaa saman verran. Ben Neviksen huiputuksesta haaveilevan on hyvä tiedostaa sään vaikutus, valtaosan vuodesta vuoren huippu on sumun peitossa. Kova tuuli ja sade hankaloittavat todennäköisesti myös vuoren valloitusta. Ben Nevis -vierailuun kannattaa yhdistää myös käynti paikallisessa viskitislaamossa, 1825 perustettu Ben Nevis Distillery nimittäin yksi Skotlannin vanhimmista.

Englanti – pyöräretketkeilyä ja vaeltamista

Pyöräseikkailun ja -matkailun makuun on helppo päästä myös Englannin puolella. Maisemallisesti mukavan kumpuilevaa nummimaastoa, pittoreskejä maalaiskyliä, historiallisia rakennuksia ja ruuhkatonta matkantekoa retkipyörällä tarjoaa erityisesti ihastuttava Yorshire monipuolisine reitteineen. Esimerkiksi 210 kilometrin mittaisella Yorkshire Dales Cycleway -rengasreitillä tiedossa on paitsi maisemallista silmänruokaa, mutta myös fyysistä haastetta – jyrkät nousut ja vauhdikkaat laskut vaativat pyöräilijältä paitsi kuntoa myös tarkkaavaisuutta. Ihastuttava seutu ja ystävälliset ihmiset tekevät reissusta ikimuistoisen.

Mahtavaa matkantekoa retkipyörällä Yorkshire Dalesin maalaisteillä.

Pyöräilijöiden lisäksi Englanti on myös unelmakohde vaeltajille! Maa on täynnä toinen toistaan upeampia vaellusreittejä ja patikointikohteita. Monipuolinen maasto ja kauniit maisemat on kuin tehty retkeilyyn reppu tai rinkka selässä. Skotlantia lukuunottamatta Britteinsaarilla ei tunneta  pohjoismaisen kaltaista jokamiehenoikeutta, jonka vuoksi vaeltajien on syytä pysyttäytyä virallisille reiteille. Yksi tällainen on 135 kilometrin mittainen rannikolta toiselle vievä Hadrian’s Wall Path. Historiallista roomalaisten Hadrianuksen muuria seuraileva vaellus tekee tutuksi paitsi Englannin lumoavat maisemat, mutta myös keskeisen osan alueen rikkaasta historiasta.

Wales – kiipeilyä ja surffausta

Iso-Britannian länsiosassa sijaitseva Wales on suositeltava kohde kiipeilyn harrastajille. Maan parhaat kiipeilymahdollisuudet löytyvät Snowdonian alueen vuorilta ja seinämiltä maan pohjoisosasta ja Llanberis on oiva tukikohta alueen kiipeilymahdollisuuksiin tutustumiseksi. 2000 asukkaan pieni kylä maan korkeimman huipun 1085 metrisen Snowdonin juurella on kiipeilijöiden lisäksi suosittu base camp myös muiden alueelle saapuvien ulkoilmaihmisten keskuudessa. Rannikon läheisyys ja korkeat huiput tekevät kiipeilystä Walesissa tosin erittäin sääalttiin. Onkin hyvä tiedostaa, että Snowdonia on yksi saarivaltakunnan runsassateisimmista seuduista.

Gowerin niemimaan hiekkarannat ovat tunnettuja kauneudestaan. 

Britteihin saapuvan ei pidä unohtaa olevansa saarella, joka tarkoittaa merta ja mahdollisuutta surffaamiseen! Brittisurffauksen ykköskohteena pidetään yleisesti Cornwallia. Nautiskelijoiden keskuudessa surffpaku suunnataan kuitenkin yhä useammin Walesiin. Eikä ihme, sillä ruuhkattomat rannat, ystävälliset ihmiset ja komeat maisemat tekevät täällä meren syleilyyn antautumisesta täysin omanlaisen kokemuksen. Parhaimmat aallot ja surffispotit löytyvät Walesin eteläosasta, jossa kaukaa Atlantilta saapuvat mainingit pääsevät rantautumaan täydellä voimalla. Gowerin niemimaan Llangennith pitkine hiekkarantoineen on yksi parhaista kohteista kaiken tasoisille surffareille.

Irlanti – merimelontaa ja roadtrippailua

Irlannin puolella mahdollisuudet vesiaktiviteetteihin ovat myös erinomaiset. Surffilauden sijaan moni Irlantiin saapuva suosii merikajakkia. Monipuolisimmat mahdollisuudet ja parhaimmat löytöretket kajakilla ovat löydettävissä Irlannin etelä- ja länsirannikoilta. On tärkeää huomioida, että Atlantin kylmät aallot ja voimakas vuorovesi eivät ole aloittelijoille helpoin ja mukavin oppimisympäristö. Eniten täällä melonnosta saavatkin irti kokeneet merimelojat, sillä puitteet ovat paitsi erinomaiset myös monipuoliset. Esimerkiksi sokkeloinen yli 300 moreenipohjaisen drumliini-saaren Clew Bay Irlannin länsirannikolla on ainutlaatuinen kerran elämässä -melontaelämys.

Pitkä Irlannin rannikkoreitti Wild Atlantic Way on erinomainen roadtrip-kohde kesällä. Kuva: Phil Darby / Shutterstock.com

Vihreänä saarena tunnettu Irlanti on loistava kohde tutustuttavaksi myös autolla tai moottoripyörällä. Auto- tai prätkälomasta haaveilevan mielenkiintoa Irlantia kohtaan ei vähennä ainakaan tieto, että maasta löytyy maailman pisin yhtämittainen rannikkoreitti. Kinsalesta Malin Headiin kulkeva Wild Atlantic Way on pituudeltaan yli 2500 kilometriä, joten Atlantin valtameren läheisyyttä sekä maisemallisesti maittavaa matkantekoa on tiedossa vähintäänkin riittävästi. Irlannista löytyy myös useita muita hienoja teemoitettuja reittejä maantien päällä viihtyvälle matkailijalle.

Pohjois-Irlanti – luonnonihmeitä ja coasteeringia

Pohjois-Irlannissa liikkuvalle matkaajalle pakollinen pysähdyspaikka on Giant’s Causeway – uniikki luonnon muovaama ihme koillisrannikolla Bushmillsin kylän pohjoispuolella. Maan suosituin luonnonnähtävyys koostuu 40 000 pääosin kuusikulmaisesta kivipylväästä. Ihmeellinen kivimuodostelma on syntynyt 50 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta tulivuorenpurkauksen seurauksena. Seudulla vieraillessa on hyvä tehdä myös tutkimusmatka alueen toiseen historialliseen kohteeseen. Maailman vanhin, Bushmillsin, viskitislaamo on monille pakollinen pyhiinvaelluskohde. ”Elämän vettä” on täällä luvallisesti valmistettu jo vuodesta 1608 alkaen.

Tulivuoren vai jättiläisen aikaansaannoksia? Miljoonia vuosia vanha luontokohde kiinnostaa myös nykyaikana.

Uusia elämyksiä kaipaavien on Pohjois-Irlannissa syytä kokeilla coasteering-nimellä tunnettua aktiviteettia. Kiipeilyä, veteen hyppimistä, luolaretkeilyä ja uimista yhdistävä aktiviteetti on suosittua yhä etenevässä määrin myös matkailijoiden keskuudessa. Märkäpuku, kypärä ja kelluntaliivit kuuluvat lajin pakolliseen fyysiseen varustukseen. Uimataidon lisäksi osallistujalta vaaditaan lähinnä riittävää henkistä kanttia. Parhaimmistoon kuuluvat mahdollisuudet lajin kokeiluun tarjoutuu Ballintoyn rantakallioilta, jossa useat elämyspalvelufirmat opastavat lajin saloihin.

Jätä Iso-Britannian ja Irlannin aktiviteettivinkkisi kommentoimalla alle!

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Iso-Britannia ja Irlanti kesällä – aktiviteetit ja ulkoilu
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...