Harjoittelu, Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Kiipeilykeskus avaa oven kiipeilyn kiehtovaan maailmaan – seinäkiipeilyyn on helppo jäädä koukkuun

Kiipeilyn harrastajamäärät ovat kasvaneet huimasti viime vuosina ja oma kiipeilykeskus löytyykin jo lähes joka kaupungista.

Seinäkiipeily on kalliokiipeilyn sisätiloissa harjoitettava muoto, jonka harrastamiseen kiipeilykeskuksista löytyy neliökaupalla seinäpinta-alaa. Keskuksissa voi seinäkiipeilyn lisäksi treenata myös boulderointia ja kiipeilyä tukevia lajeja kuten joogaa.

Mitä seinäkiipeily on ja kenelle se sopii? 

Seinäkiipeily tapahtuu köysivarmisteisesti, ja jakautuu yläköysi– ja alaköysikiipeilyyn. Köysikiipeilyyn tarvitaan siis kaksi henkilöä, kiipeilijä ja kiipeilijän varmistaja. Isoimmissa kiipeilykeskuksissa on mahdollisuus kiivetä ja harjoitella myös yksin itsevarmistavilla laitteilla. Yhdessä harrastaminen on kuitenkin kiipeilyn suola niin seinäkiipeilyssä kuin boulderoinnissakin.

Seinäkiipeily sopii kaikille iästä ja tasosta riippumatta, koska reittejä löytyy erityyppisiä helpoista vaikeisiin. Kiipeily kehittää etenkin kehonhallintaa, voimaa sekä notkeutta. Vaikeiden liikkeiden tekeminen korkealla ja köyteen tippuminen lisäävät myös rohkeutta ja luottamusta varmistavaan kiipeilypariin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Yläköysikiipeilyssä köysi kulkee koko ajan kiivettävän seinän yläreunaan kiinnitetyn ankkurin kautta. Alaköysikiipeilyssä eli liidauksessa kiipeilijä varmistaa kiipeilyn klippaamalla köyden kiipeilyreitin varrelle seinään kiinnitettyihin jatkoihin ja lopulta reitin lopussa ankkuriin. Kummassakin tapauksessa tippumisen pysäyttää varmistaja ja kiipeilijä jää köyden varaan roikkumaan köyteen kiinnitetyistä valjaistaan. Varmistaja myös laskee kiipeilijän alas reitiltä.

Liidaaja reitillä Wasa Up -kiipeilykeskuksessa Vaasassa.

Turvallinen toiminta on lajissa äärimmäisen tärkeää ja kiipeilykeskuksissa varmistamista ja alaköysikiipeilyä opetetaan alkeis- ja liidikursseilla. Varmistamisen oppii nopeasti, mutta se vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta. Varmistustaito tulee kiipeilykeskuksissa osoittaa testillä tai käymällä kurssin. Itsevarmistavilla laitteilla voi seinäkiipeilyä kuitenkin kokeilla ilman varmistustaitojakin.

Sisällä harjoiteltuaan voi siirtyä kiipeämään ulkokallioille, joita Suomesta löytyy myös kiitettävä määrä. Ulkona kiipeily tuo lajiin aivan oman mausteensa, johon kuuluvat seikkailut luonnossa mukavassa harrastajaporukassa.

Yläköysittelyä ja liidausta Helsingin kiipeilykeskuksessa Tapanilassa.

Seinäkiipeilykohteena Helsinki

Helsingissä ja pk-seudulla asuvia harrastajia hemmotellaan useammalla kiipeilykeskuksella. Pohjois-Helsingin Tapanilassa sijaitseva Helsingin Kiipeilykeskus on näistä vanhimpia. Vuonna 2002 perustetun hallin seinien profiilit on kuitenkin uudistettu niin, että puitteet ovat loistavat modernin seinäkiipeilyn harrastamiseen ja jopa kansainväliseen kisakäyttöön asti. 

Korkeimmat lähes kolmeenkymmeneen metriin nousevat seinät löytyvät Salmisaaren Kiipeilyareenalta. Kiipeilyseinää löytyy kolmesta eri kerroksesta kaikentasoisille harrastajille. Kiipeilyareenalla on hallit myös Kalasatamassa ja uusin Vantaan Tammistossa, mutta näissä kahdessa paikassa keskitytään ainoastaan boulderointiin. Boulderkeskuksella on boulderointihallit Pasilassa, Konalassa, Herttoniemessä sekä Espoossa. 

Kiipeilykeskukset muualla Suomessa

Kiipeilykeskuksissa voi useimmiten kiipeilyn lisäksi harrastaa myös muita lajeja. Lämmittelytila ja kuntosali kuuluu lähes joka hallin varustukseen ja usein tarjolla on myös valmennusta, kurssitoimintaa sekä hierontaa.

Vaasaan avatussa uudessa Wasa Up -kiipeilykeskuksessa on seinäkiipeilyn ja boulderoinnin lisäksi tarjolla ohjattua acrojoogaa ja pilatesta. Keskuksesta löytyy myös Suomen ensimmäinen OCR-harjoitteluun suunniteltu sisäesterata. Vaasan lisäksi Tampere, Oulu, Turku, Joensuu sekä Kuopio kuuluvat kaupunkeihin, joista löytyy köysiseinillä varustettu kiipeilykeskus. Boulderhalleja ja paikallisten kiipeilyseurojen ylläpitämiä pienempiä sisäkiipeilypaikkoja löytyy lisäksi lähes jokaisesta kaupungista.

Isoimmissa kiipeilykeskuksissa harrastettavien lajien kirjo on laaja.

Kiipeily on helppo aloittaa, koska omia varusteita ei heti tarvita. Kiipeilykeskuksesta saa vuokrattua valjaat ja kengät ensimmäisiin nousuihin. Hienoon lajiin on myös helppo jäädä koukkuun, kun hauskasta tavasta liikkua, itsensä ylittämisen elämyksistä ja uusista kiipeilykavereista tulee osa arkea. Nähdään halleilla! 

Teksti: Siru Lämsä
Kuvat: Maria Sumuvuori/Wasa Up, Siru Lämsä


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Kiipeilykeskus avaa oven kiipeilyn kiehtovaan maailmaan – seinäkiipeilyyn on helppo jäädä koukkuun
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 4 ääntä)
Loading...