Ajankohtaista, Hiihtokeskukset, Yleinen

Maaginen marraskuu siivitti Syötteen vauhtiin

Suomen eteläisimmässä tunturissa Iso-Syötteellä pöllytettiin puuteria jo marraskuussa, kun esimerkiksi Oulussa potkittiin kiviä. On uskomatonta, kuinka 140 kilometrin etäisyys voi muuttaa synkkyyden täydeksi täpinäksi!

Ilmastonmuutos puhuttaa jatkuvasti ja tämä kausi on osoittanut, kuinka Etelä-Suomi jää alkukaudesta käytännössä vaille talvisia harrastuksia. Itä-Suomi ja Lappi sen sijaan ovat mahtavan lumipeitteen ansiosta saaneet suksilla liikkumiselle lentävän lähdön. Melko harvat keskukset Keski– ja Etelä-Suomessa ovat pystyneet avaamaan rinteensä puhumattakaan latuverkostosta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Marraskuussa päästiin pöllyttelemään hyvien rinnepohjien päällä lähes puolen metrin nietoksessa Syötteellä, mikä on kuitenkin Suomi-mittakaavassa erittäin harvinaista. Lumentulon varjopuolena huipun palaneen hotellin uudelleenrakennustyöt kärsivät myöhästyttäen ravintolaosan rakentamista ja avaamisajankohta siirtyy myöhemmälle kevääseen tai kesään. Kun hotelli valmistuu kokonaisuudessaan, saa se varmasti huomiota, sillä sen sijainti ainutlaatuisella paikalla tunturin huipulla on maailmanluokan tasollakin huikeaa.

Kide-hotelli avattiin

Uusi Kide-hotelli  avattiin marraskuun lopussa ala-aseman läheisyyteen ja joulukuussa huipun hotelli pystyi vastaanottamaan majoitussiipeensä onnellisia asiakkaita, jotka kilvan kehuivat alueen luonnon ainutlaatuisuutta. Voisi hyvin kuvitella, että esimerkiksi ruuhkaisen Euroopan tasamaasta, Hollannista, saapuvat ihmiset todellakin ihastuvat tykkypuihin, luonnonrauhaan ja puhtaaseen ilmaan puhumattakaan hienoista maisemista revontulineen.

Lähelle Kide-hotellia on valmistunut Revontulihuoneistoja, jotka tuovat tähtitaivaan tarkkailuun elämyksiä. Huipulla sijaitsevan hotellin Kotkanpesä -sviitti on saavuttanut suuren suosion ja näin alhaalla sijaitsevat huoneistot täydentävät kokonaisuutta.

Vipinää rinteissä, laduilla, reiteillä ja ruokapaikoissa

Kolmesti Ski Awards-tapahtumassa Itävallan Kitzbühelissa kansainvälisesti palkittu Iso-Syöte on kotimaan matkaajien osalta jäänyt melko vähälle huomiolle, mutta joululoman aikaan rinteissä, laduilla sekä pyörä- ja kelkkareiteillä oli sellaista vipinää, joka näkyi myös muiden yrittäjien toiminnassa. Aikaisempiin vuosiin verrattuna Tunturi pubissa ja lähikievareissa riitti tunnelmaan tyytyväisiä asiakkaita ja Kide-hotellin yhteyteen avatussa Tuba-ravintolassa oltiin myös iloisia kauden avauksesta.

Keskuksen satsauksia on myös laajennettu pysäköintialue, joka poistaa tien varsille parkkeeraamisen ja uusi Lumi-Areena puolestaan tarjoaa hyvät puitteet sisäliikuntaan ja erilaisiin tapahtumiin.

Parkki suosiossa ja ladut kunnossa

Rinnealueella on tehty harvennustyötä lähinnä lastenrinteissä, mutta kehuja saanut parkki vetää edelleen hyvin nuorisoa pysymään pois pahanteosta. Hyppyreistä pidetään huolta ja iloisia ilmeitä seuratessa täytyy todeta, että perhekeskus pitää pintansa omassa sarjassaan.

Latuverkostoa on testattu aamuin illoin ja havaittu, että homma toimii nykyään erinomaisesti. Myös Luontokeskus on viehättävyytensä lisäksi saanut toimivan ja edullisen keittolounassysteemin, jota kannattaa käydä kokeilemassa.

Seuraava toivottava investointi kehittyvälle keskukselle olisi tuolihissi, jonka puuttumisen takia monet valitsevat Rukan tai Vuokatin. Tuolihissien puuttumista miettivät varmaankin myös Suomu, Olos, Luosto, Salla tai suojeltu Pallas, jonne tuskin istumahissiä saadaan koskaan. Riittääkö Oulun suurtalousalueen päiväkävijämäärät satsaamaan kalliiseen investointiin, jossa varmaan myös tekninen puoli sijoitteluineen aiheuttaa päänvaivaa. Olisihan se hienoa, jos Itsenäisyyspäivän 2020 kunniaksi 40 -vuotiaalla Syötteelläkin siirryttäisiin hissien osalta nykyaikaan?

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Maaginen marraskuu siivitti Syötteen vauhtiin
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,86/5 - 7 ääntä)
Loading...