Kesälajit, Laskettelu

Etelän eeppinen Etna

Italian Sisiliassa sijaitseva Etna kurkottaa taivaita komeasti yli kolmessa kilometrissä. Mitä tulivuori ympäristöineen voi tarjota liikkujalle?

Sisiliaa ei ole turhaan kehuttu upean kauniina saarena. Luonto on vehreää ja Välimeri kimmeltää komeasti häikäisten matkailijan kulkua eri puolilla saarta. Kaiken kruununa on tulivuori Etna, jonka huippu 3326 metrissä hallitsee maisemaa Catanian kaupungin yläpuolella.

Etna on purkautunut yli 60 kertaa nykyhistorian aikana ja viimeisin isompi purkaus oli vuonna 2019. Toukokuussa 2020 Etna oli erittäin aktiivinen, mutta iso purkaus jäi tulematta.

Tulivuori on koko ajan aktiivinen ja aivan huipulle pääsy on kielletty turisteilta, jotka kuitenkin pääsevät ihastelemaan maisemia yli kolmeen kilometriin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Catania pelastui

Rannikolla sijaitseva Catanian kaupunki on osittain tuhoutunut useaan otteeseen, mutta muutama vuosikymmen sitten massiiviset pelastustoimet helikoptereista pudotettuine betonimassoineen ohjasivat laavan ohi kaupungin Välimereen saakka. Näin barokkiarkkitehtuuristaan tunnettu kaupunki pelastui.

Catania on itsessään vierailemisen arvoinen kohde, vaikka kaoottinen liikenne saattaa aluksi tuntua karmealta. Milanon liikenne tuntuu Cataniaan verrattuna maaseudun rauhalta. Reilun 300 000 asukkaan kaupunki on kompakti historiasta kiinnostuneille ja sisilialaisen keittiön antimista kiinnostuneille löytyy mukavia ruokapaikkoja keskustan sydämestä. Tuoretta tarjottavaa on ja maut ovat herkulliset!

Etnaa kohti noustessa huomaa kasvillisuuserot. Laavan ansiosta maaperä on hedelmällistä ja kasvillisuus on monivivahteista ja värikästä. Varsinainen keskus sijaitsee 1950 metrissä, jossa Rifugio Sapienza tarjoaa ravintolan lisäksi hotellimajoitusta.

Laskuihin hurjat korkeuserot

Hissien ala-asema sijaitsee 1950 metrissä, josta pääsee aina 2500 metriin saakka nauttimaan talvikauden iloista. Tapaamani vuoristo-opas Luigi kertoi laskujen korkeuserojen olevan parhaimmillaan jopa yli kaksi kilometriä! Tällöin tietenkin hissivoiman avuksi tarvitaan myös vahvaa kauramoottoria.

Muutama viime talvi on ollut Etnalla antelias, sillä lunta on satanut jopa yli 10 metriä talven aikana. Puuteri on siis pöllynnyt Välimeren kimmellyksessä oikein toden teolla! Tähän varmaankin liittyvät eteläisen Euroopan kääntyneet tuulensuunnat, jotka selittävät myös Alppien muuttuneita olosuhteita. Tosin viime talvi olisi ollut todellinen huipputalvi myös Alpeilla ilman pandemiaa.

Laavareippailua

Kesäisin kolmeen kilometriin pääsee valtavilla maastoautoilla. Retkeilijä tekee matkan kuitenkin jalkaisin ja huomaa korkeuden vaikutukset. Onneksi juotavaa on matkassa ja kiire ei ole matkakumppani. Maastoautovaihtoehdolle voi suositella edullisempaa kabiinihissiä, jolloin varsinainen patikka on noin 600 metriä korkeuseroa.

Ylhäällä kraattereista nouseva höyry estää näkymät, mutta kävelyretki on silti antoisa. Laava ympäröi joka puolella ja huipulla sijaitseva tutkimusasema jää siis vain haaveeksi. Luigi-ressukka on masentunut; vuodet telemark-suksilla pakottavat oppaan vaihtamaan seuraavalle kaudelle alppivälineisiin. Polvetkaan eivät ole ikuiset. Alas lähtiessä huikkaan hänelle kuitenkin iloisen tervehdyksen ja toivotuksen kivuttomista laskupäivistä.

Turistivirta on kansainvälistä ja tietenkin monenlaisia matkamuistoja on myynnissä ala-aseman vilinässä. Tutustun karttaan, josta näkee, että alempana, vehreässä maastossa on myös vaellusreittejä. Valitettavasti niiden kartoittaminen jää seuraavaan kertaan.

Ihastuttava Taormina

Reilun 50 kilometrin päässä Etnasta sijaitseva Taorminan kaupunki on erittäin viehättävä retkikohde. Kaupungin tunnetuin nähtävyys, teatteri, on antiikin peruja ja hyvällä säällä voi nähdä Etnan massiivin istuen teatterissa. Ei siis ihme, että elokuvatähdet asuivat Taorminassa Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin innoittamina.

Edelleenkin voi aistia tähtiloistoa, mutta aivan tavallisella lompakollakin varustettu voi viettää aikaa tarunhohtoisessa Taorminassa. Aika kuluu vaivattomasti ja maisemat lepäävät verkkokalvoilla Välimeren ilmaston helliessä poskipäitä.

Kaupunki on nykyään levittäytynyt mereen saakka, mutta todellinen keskus on 200 metriä meren pinnasta. Rappuset antavat reippailijalle jälleen mahdollisuuden, mutta toki kaupungin porteille pääsee myös funivialla.

Ympäristön herkut

Taorminan ympäristössä on paljon nähtävää. Jalkaisin voi helposti käydä Castelmolan kylässä tai meren rannalla ihastuttavassa Isola Bellan saaressa. Naxoksesta voi vuokrata pyörät alle ja näin rantareitti avautuu aivan eri tavalla liikunnasta pitävälle matkaajalle.

Alcantaran rotko on mielenkiintoinen kohde. Rotkon pohjalla voi kahlailla ja ihastella jyrkkiä seinämiä ympärillä. Lisäksi kasvitieteellinen puisto ja elokuvateatterin alueen tuliperäisen maaperän historiaa käsittelevä näytös on koettava.

Parikymmentä kilometriä Taorminasta pohjoiseen on taas ihastuttava kylä, Savoca. Martin Scorsese hallitsee merelle avautuvaa maisemaa taiteellisesti, sillä Kummisetä-elokuvan kuuluisa vihkikirkko ja mafiamiesten Bar Vitellissa punomat juonet on kuvattu Savocassa. Kahvilassa voi tunnelmoida varsin kohtuuhintaan ja muistella elokuvan juonenkäänteitä.

 

Etelärannikon Syrakusa

Noin 80 kilometriä Etnasta eteläkaakkoon sijaitsee Syrakusan kaupunki, jossa kannattaa ehdottomasti viettää päivä. Sisiliaa ei kerta kaikkiaan voi ottaa edes viikossa haltuun, jos haluaa kokea ja aistia saaren tunnelmaa.

Syrakusan ”keskusta” sijaitsee Ortigian valloittavalla saarella. Arkhimedeen kotikaupungissa riittää historiasta innostuneelle nähtävää ja opittavaa, kuten Pyhän Lucian tarina. Erityisesti ruotsinkielisessä kulttuurissa joulukuun 13. päivä on merkittävä, jolloin juhlitaan valkoisissa kulkevaa Lucia-neitoa.

Sisilia täyttää sydämen monella tapaa, mutta lisää samalla tiedonjanoa ja halua tutkia saarta oikein kunnolla. Kykloopin heittämät kivet Odysseuksen perään itärannikolla ja monet muut legendat heräävät saarella eloon. Jospa maailma palaisi vielä normaaliin ja pääsisimme kaikki nauttimaan maapallon ihmeistä ja ennen kaikkea monipuolisista liikunnallisista haasteista.

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Etelän eeppinen Etna
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...