Hyppää sisältöön

Ruudulta rinteeseen

Ruutuaika on etenkin perheissä jatkuva keskustelun kohde ja jopa kinastelun aihe. Ruudun avulla voi kuitenkin löytää rinneharrastuksen. Miten se on mahdollista? 

Monessa perheessä rajataan kännykän käyttöä tai pelaamista koneella. Asiantuntijoiden mukaan liika ruutuaika passivoi ja aiheuttaa sen takia monia myöhemmin nähtäviä ongelmia. Liikunnan väheneminen on yksi merkittävistä haitoista, jota ruudun vahtaaminen aiheuttaa ja sen seuraukset taas ovat kiistattomat. Lumipallon laskutiimi heittää keskusteluun oman vinkkinsä, jossa ruudun avulla löydetään rinteeseen ja päästään alkuun rinneharrastuksessa.

Mistä innostus?

Usein kaveripiirillä on suuri vaikutus harrastuksen löytämisessä. Joskus esikuva tai sukulainen saa innostettua kokeilemaan eri liikuntamuotoja. Liikuntaa opettavilla on oma mahdollisuutensa vaikuttaa, vaikka tuntimäärät ovat kouluissa pienentyneet. Vauhdikkaiden videoiden ja erilaisten laskemiseen liittyvien sivustojen avulla voidaan herättää kiinnostus ja halu kokeilla.

Esimerkiksi www.sporttipankki.com on täynnä erilaisia liikuntaan liittyviä videoita. Takavuosien suksitaituri Kalle Leinonen on ryhmänsä kanssa koostanut rinnemeininkeihin sopivia videoita ja vinkkejä temppuilun alkuun pääsemiseksi. Ruudulta voi siis suunnata rinteeseen!

Kilpailun sijalle hauskuus

Aikaisemmin koululiikunnassa keskityttiin asioiden oppimiseen ja tekniikoita kehiteltiin vaihe vaiheelta. Nykyisin korostuu tekeminen ja erityisesti hauskat tavat liikkua erilaisten leikkien ja leikkimielisten kisojen avulla.

Laskeminen on hauskaa lähes poikkeuksetta sitä kokeilleelle nuorelle. Tässä koulujen liikuntapäivien tärkeys korostuu, sillä laskettelureissun riemut pääsee kokemaan edullisemmin kuin perheen kanssa viikonloppuisin tai lomilla, ja vielä luokkakavereiden kanssa.

Lähikeskusten ja vanhempien merkittävä rooli

Kaupunkien läheisyydessä sijaitsevien hiihtokeskusten merkitys nuorten saamiseksi rinteeseen on merkittävä. Korkeuserot eivät välttämättä häikäise, mutta toistoja saa paljon. Taidot kehittyvät ja sen myötä harrastamisen into. Kalle Palander ponkaisi maailman huipulle pieneltä nyppylältä, joten ainakaan kehityspolkua mäen suuruus ei määritä.

Lähikeskusten merkitys korostuu myös kaveriasioissa. Mikäli toimivaa julkista yhteyttä ei ole, niin kimppakuljetukset vuoro –periaatteella ovat iso askel kotoa ruudun ääreltä rinteeseen. Ilta sujahtaa kavereiden kanssa terveellisesti ulkona laskien. Vanhempien merkitystä mukavan harrastuksen löytämisessä lapselleen ei voi vähätellä, sillä myös yhteiskunta kiittää saadessaan tulevaisuuden veronmaksajia ilman syrjäytymisvaaraa.

Vanhemman kontolle tulee kannustaa ja kustantaa lajikokeilut. Parhaimmillaan se on koko perheen harrastus, joka voi kantaa läpi koko elämän. Nykyisin on myös erilaisia tukimuotoja perheille, jotta tiukemman budjetin omaavien perheiden lapset pääsevät myös laskureissuille. Lisäksi esimerkiksi seurakunta tarjoaa edullisia leirejä rinnekeskuksiin. Netti tulee tässäkin tapauksessa avuksi, kun etsii erilaisia tukimuotomahdollisuuksia rinteeseen pääsemiseksi.

Seuratoiminta on monipuolista

Monet nuoret arkailevat kokeilla lajeja ja taustalla voi olla vaikka sosiaaliset paineet. Ei kehdata, kun pelätään epäonnistumista jne. Tässä tulee avuksi seuratoiminta, jossa koulutetut ohjaajat löytävät kullekin laskijalle sopivan tasoisen ryhmän harrastaa ilman menestyspaineita. Sama systeemi toimii lähes kaikissa liikuntalajeissa Suomessa vähän paikkakunnasta riippuen.

Tähtien ja menestyneiden urheilijoiden ihannointi on hieno asia ja heille tulee antaa tunnustus tekemästään valtavasta työstä lajinsa eteen. Koko Suomen tulevaisuuden kannalta ajatellen olisi nyt asetettava rima niin, että sen yli pääsee jokainen halutessaan. Ensimmäinen ja suurin ponnistus on lähteä mobiililaitteelta tai pelikonsolilta kokemaan laskemisen riemua. Oman mukavuusalueen jättäminen ja harrastuksen löytäminen on kuin seikkailu, joka ei pääty koskaan. Bonuksena saa vielä kavereita!

Millä välineellä rinteeseen?

On oikeastaan sama, millä välineellä rinteeseen menee, kunhan se on sallittua rinnemääräysten puitteissa. Nykyään lautailijat ja suksilla laskevat temppuilevat sulassa sovussa ja kannustavat toisiaan hienosti kokeilemaan uusia juttuja. Yhteishenki on hyvä ja tilaahan rinteissä riittää.

Junnu Puolakanaho on monilapsisen perheen isä ja innokas skeittilumilautailija. Hän on löytänyt omaksi lajikseen erikoisen, paljon taitoa vaativan laskuvälineen, snowskaten.

Suomennettuna ”lumiskeitti” on skeittilauta lumilaudan päällä, mutta sillä lasketaan ilman siteitä. Taitavana kaverina Junnu jopa hyppii ja vetää reilejä, mutta suosikkipuitteet ovat metsät ja puuterilumet, jossa snowskate on parhaimmillaan.

Vapaapäivinään Junnu suuntaa lähimaastoihin laskemaan ja vaatimattomana miehenä hän vakuuttaa tekemisellään, ei niinkään kiihkopuheella. Rauhallinen ote tekee vaikutuksen ja voi vain arvailla, että kuinka moni nuori ajattelisi hänen laskemista nähdessään: Tuota minäkin haluan tehdä!

Junnu on tilannut laskuvälineensä netin kautta ja toivoisi lisää laskukavereita jakamaan laskemisen ilosanomaa!

Keskuksilla hyviä tempauksia

Hiihtokeskukset ovat oivaltaneet, että kypärä päässä laskevat alle kouluikäiset pääsevät portista ilmaiseksi hissiin. Näin pienestä pitäen perheet pääsevät yhteisen harrastuksen pariin.

Esimerkiksi Iso-Syötteellä 1.-luokkalaisille tarjotaan ilmainen rinnepäivä, kunhan vanhempi on mukana huolehtimassa. Toki molemmissa tapauksissa aikuinen joutunee ostamaan hissilipun, mutta voiko enää parempaan paikkaan rahaa laittaa kuin lapsensa harrastamiseen?

Elinikäinen harrastus

Onnekas on se, joka löytää oman harrastuksen, olipa se sitten mikä tahansa harrastus. Laskuharrastus tuo mukanaan kavereita ja elinikäisiä ystävyyssuhteita puhumattakaan terveyspuolen eduista. Luonto avautuu eri näkökulmasta ja oikeastaan vain mielikuvitus on rajana laskulinjoja hakiessa tai temppuja suunnitellessa.

Kuvaaminen lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja rinnepäivän jälkeen on mukava – jälleen ruudun äärellä – katsella päivän kuva- tai videosaalista.

Parhaimmillaan laskemisesta tulee elinikäinen harrastus ja intohimo. Toivottavasti moni nuori löytää laskemisen riemun, sillä innostavia videoita on tarjolla yllin kyllin. Tsekkaa vaikka Markus Ederin tai Candide Thovexin tuotantoa!

Ruudulta voi siis löytää liikunnan ja laskemisen riemua. Nautinnollisia laskuja kaikille hiihtolomaviikoille ja koko keväälle!

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto