Hiihtokeskukset, Kohteet, Laskettelu

Pohjois-Makedonia yllättää iloisesti

Kolme vuotta sitten kävin Sloveniassa laskemassa ja tutustumassa Elanin suksitehtaaseen. Samalla tutustuin Elanilla digimarkkinointia tekevään Eetu Touruseen. Tehdasvierailun lomassa Eetu kertoi heidän tekevän tekevän yhteistyötä Makedoniassa kissahiihto ja ski touring -palveluita tarjoavan Shar Outdoorsin kanssa. Kertomuksensa hän päätti kysymykseen, olisiko kiinnostusta käydä paikan päällä tutustumassa paikkaan? Olihan sitä. 

Koronan johdosta reissu jäi odottamaan parempaa aikaa, joka näytti viime syksynä olevan kuluva talvi. Varaus Shar Outdoorisille sekä Wizz -lentoyhtiölle. Wizzillä oli suorat lennot Turusta Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Lento edestakas suksipussilla reilu 200 euroa. Kaikki kuosissa ja lähtöä odottelemaan. Viiden kissahiihtopäivän paketti täysihoidolla 1319 euroa. Erittäin kohtuullista. 

Joulukuun alussa Wizz ilmoitti, että lennot ovat peruttu. Uusi reititys Lufthansan pomppulennolla Bulgarian Sofiaan (302 eur), josta olisi noin kuuden tunnin bussimatka Makedonian Popovaan. Skojesta matkaa vuorille olisi ollut reilu tunti. Pistäytyminen Bulgariassa toi matkaan myös pakolliset PCR-testit. Päätös oli tehty, Makedoniaan mennään, vaikka budjetti ei pitänyt ja matka-aika kentältä vuorille vähintäänkin triplaantui.

Laiskuudesta kaikki alkoi 

Neljä vuotta sitten Alpeilla paljon laskemassa ja kiilpeilemässä käynyt Methodi  ”Meto” Chilimanov katsoi lähelleen ja näki mahdollisuuden erilaisiin vuoristossa kulkemisen palveluihin. Upeat Shar-vuoret ympäröivät myös hänen kotiseutujaan, joissa voisi harrastaa samoja asioita kuin Alpeilla. 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Scardus-hotellin yrittäjät lähtivät tukemaan hänen hankettaan ja investoivat muun muassa lumikissoihin. Työnjako on selvä: hotelli investoi kalustoon sekä tarjoaa tilat toiminnalle. Shar Outdoors järjestää osaavaa henkilökuntaa aktiviteettien vetämiseen. 

”Kaikki lähti laiskuudesta, hengailtiin vuorilla. Siitä se kasvoi intohimoksi. Aloitimme ski touringilla hissejä hyväksi käyttäen. Siinä jäi laaja vuoristoalue pääosin hyödyntämättä. Kasasin kavereita, jotka lähtivät alppiopaskouluun. Homma lähti liitoon ja ymmärsimme saavamme tästä myös leivän. Meillä on täällä hienot vuoret, joissa ei ole ruuhkia”, Meto muistelee Shar Outdoorsin alkua.

Eikä tavoitteena ole tuoda leipää vain omille lasku- ja kiipeilykavereille.

”Haluan esitellä asiakkaillemme myös paikallista ruokakulttuuria. Mahdollisimman paikallisella ruualla parannamme myös täkäläisten ihmisten elämää.” 

Makedonia on sekoitus useita kansallisuuksia, uskontoja ja kieliä. Ruuissa on vaikutteita tietysti Balkanin alueelta, mutta myös esimerkiksi Turkista ja Kreikasta. Tuoreet tai monin tavoin käsitellyt vihannekset ja kasvikset, kansallisruoka paprikalevite Ajvar sekä erilaiset vuohenmaidosta tehdyt juustot olivat vakikaverina ruoka-annoksille. Shar Outdoorsin paketti sisältää täysihoidon ilman alkoholia. Oppaat tulevat mukaan illallisille kertomaan alueesta, seuraavan päivän suunnitelmista sekä myös ruokakulttuurista.

Aikamatka 

Makedoniaan meno on paikoin paluu 90-luvulle. Mobiilinettiyhteys on penteleen kallis, ja ylipäätään yhteydet toimivat vähän sattumanvaraisesti. Rakennukset ovat kotoisasti rempallaan. Paikat ovat kuitenkin siistit, ei roskia eikä näkyvää likaa. Hanavettä voi juoda huoletta. Kaikki asiat toimivat myönteisessä hengessä. Mistään ei maksa liikaa, eikä asioidessa tule huijattua oloa. Henki voittaa materian Pohjois-Makedoniassa.

Suomalainen maksukortti toimii hyvin ja käteistä tarvitaan vain paikallisessa kaupassa asioidessa sekä oppaiden tippeihin. Makedonian Denaareja ei saanut vaihdettua Helsingin, Frankfurtin eikä Sofian lentokentältä, mutta sitä sai maan automaateista.

Scardus-hotelli, noin 1 250 metriä merenpinnasta, on uudehko ja huoneet mukavia. Se sijaitsee Popova Sapkan hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä. Hotelissa on yhteiskäytössä kaksi suurempaa saunaa sekä uima-allas. Majapaikka tarjosi kaikki reissun aikana tarvittavat palvelut, joten pienen matkan päässä sijainneelle kylälle ei ollut juurikaan asiaa. Tosin eipä siellä ollut kuin pieni vähän kioskia suurempi kauppa sekä moskeija. 

Hotellin yhteydessä on suksivuokraamo, josta saa Elanin ski touring- ja vapaalaskusuksia, vyörypelastusvälineitä sekä vyöryreppuja. Kiville laskettu suksi, jossa kantti oli vähän vääntynyt laskupäivän aikana, ilmaantui aamuksi erittäin hyvässä kunnossa, joten välinehuoltajilla on ammattitaitoa, vaikkei tuoreimpia koneita olekaan käytössä. 

Kansallisuuksien kirjoa

Pohjois-Makedonian valtio on pieni. Se on kooltaan noin 200 km x 200 km. Nykyinen Pohjois-Makedonian valtio on noin kolmannes historiallisesta Makedonian alueesta. Loput kuuluvat nykyisin Kreikalle sekä Bulgarialle. Shar-vuorten korkein kohta Titov Vrv ulottuu 2 747 metrin korkeuteen. Moni kissoilla saavutettava huippu ulottuu yli 2 400 metrin.

Makedonia on mielenkiintoinen entisestä Jugoslaviasta lohkottu valtio, sillä siellä on aika rauhallista. Alueella on jo pitkään asunut lukuisia eri kansallisuuksia, kieliä ja uskontokuntia edustavia kansalaisia. Makedoniassa kirjo on niin laaja, että kenellekään ei ole tullut selkeää enemmistöä määrätä maan asioista. Kaikkien kanssa on opittu tulemaan rauhassa toimeen. Siinä olisi opittavaa muillekin Balkanin valtioille, eritoten nykyisessä maailmantilanteessa. 

Alhainen hintataso 

Makedoniassa oleminen on halpaa. Paikallinen maistuva olutpullo on tarjoiltuna reilun euron ja monikansallinen kolauute kaksi euroa, pitsat neljä-viisi euroa.

Rauhalliset ja jylhät vuoret, halpa hintataso sekä eksotiikka ovat houkutelleet Shar-vuorelle myös yhä enemmän ulkomaalaisia suksijoita, joista Meto on mielessään piirtänyt selkeitä karikatyyrejä. 

”Britit tulevat tänne dokaamaan, yhdysvaltalaiset ovat huolissaan sänkyjen koosta. Puolalaiset ovat ylpeitä vuorten valloittajia eivätkä ole kiinnostuneita ohjeista. Italialaiset ovat rentoja höpöttäjiä, keskittyvät puhumiseen ja saattavat laskea vain muutaman laskun päivässä.” 

Kissahiihtoa ja skinnailua 

Olimme sopineet viiden hiihtopäivän reissusta, joista kolme olisi puhtaita kissahiihtopäiviä ja kaksi kissa-avusteista skinnailupäivää. Kaksi ensimmäistä päivää olivat melkein puhdasta puuteri-iloittelua. Ainoastaan vuoren ylimmät osat olivat tuulen pieksemällä ”Lapin puuterilla”. Päivien aikana laskettiin tusinan verran laskuja, pisimmät korkeuserot olivat rahtusen yli kilometrin, lyhyimmät 300 korkeuserometrin luokkaa. Laskuissa keskimäärin ensimmäinen reilu puolikas oli avointa vuoristoa, jonka jälkeen alkoi metsälasku.

Kolmantena yönä nousi tuuli, joka putsasi vuorten huiput irtolumesta. Kotoisaa aaltopeltiä oli tarjolla aina puoli laskua, mutta metsässä oli tuulen kuljettamaa pehmeää lunta. Jokainen vuorollaan vihjaisi oppaalle, että voisimme keskittyä metsien laskemiseen. Balkanilaisen oppaan ammattiylpeys ei vielä taipunut vihjeillemme, vaan lähes jokainen lasku aloitettiin vuoren yläosilta hampaista paikkoja pudotellen.  Viestimme pehmeän kaipuusta oli mennyt seuraavana päivänä perille saakka, jonka jälkeen keskityimme enemmän metsän siimeksessä olleen pehmeän lumen laskemiseen. 

Rinteiden jyrkkyys vaihteli viettävistä jyrkähköihin. Alueella on tarjolla myös kuru-ukoille ja -akoille passeleita jyrkkiä rännejä, jotka ovat kohtuullisen helposti skinnaillen saavutettavissa.

90 kilometriä laskettavaa vuorijonoa

Pyörimme viisi päivää pitkälti kissahiihtoalueen pohjoispäässä. Oppaat arvelivat meidän nähneen noin 20 % koko alueesta. Viimeisen päivän lumisade ja pehmeät metsäkäännökset jättivät kestohymyn kasvoille, reisien huutaessa lepotoiveitaan. 

Viimeisenä hiihtopäivänä alkoi lumisade. Pysyimme pitkälti metsärajan alapuolella jihaata huutelemassa. Kun viimeinen lasku oli laskettu, sukset laitettu lumikissan kyljessä olevaan laatikkoon, alkoi paluumatka hotellille. Lumihiutaleiden välistä näkyi läheisten vuorten huiput, tunnelma kissassa oli haikea.

Popova ja Shar Outdoors yllättivät positiivisesti. Kenelläkään meillä ei ollut aiempaa kokemusta paikasta, joten ei ollut oikein ennakko-odotuksiakaan. Ryhmässä oli matkan lopulla vahva näkemys siitä, että suksipartio iskee Balkanille vielä toisenkin kerran.

Jahka suorat lennot Turusta jälleen alkavat, Meto houkuttelee saapumaan tiluksilleen.

”Meillä on kyky reagoida nopeastikin, jos vaikka haluaa tulla lyhyellä varoitusajalla pitkän viikonlopun laskureissulle.”

 

Teksti ja kuvat: Jussi Ovaskainen

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pohjois-Makedonia yllättää iloisesti, 10.0 out of 10 based on 7 ratings


Avainsanat:
, , , , ,
Arvostele artikkeli:
Pohjois-Makedonia yllättää iloisesti
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,75/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.