Hiihtokeskukset, Yleinen

Kärntenin ylpeyden kasvutarina

Itävallan hiihtokeskukset saattavat pistää lukumäärällään pään pyörälle. Mahtavan meiningin ja lukuisten rinteiden lisäksi löytyy paikkoja, joista ei juurikaan tiedetä. Yksi niistä on jäätiköllä sijaitseva Mölltal.

Moni keskus ylpeilee hissien lukumäärällä, after ski -meiningillä ja hyvillä liikenneyhteyksillä. Mölltal ei ole mitään edellä mainituista. Mikä tekee siitä vetovoimaisen keskuksen?

Olympiatähdet pioneereina

Mölltalin jäätiköllä on laskettu jo 1970-luvun alussa. Elokuussa järjestettyihin kisoihin kuljetettiin kilpailijoita rinnekoneella ja parilla siirrettävällä köysihissillä. Olympiavoittajat Franz Klammer ja Annemarie Moser-Pröll olivat nimekkäimpiä tähtiä ”kauden aloitustapahtumassa”. Paikalle saapui ihmisiä ympäri Itävaltaa seuraamaan palvottujen sankariensa edesottamuksia lumisissa olosuhteissa. Suomessa ei ehkä täysin ymmärretä alppihiihtäjien suurta arvostusta Itävallassa. Kalle Palanderkin on varmaan suositumpi ja arvostetumpi Itävallassa kuin kotimaassaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Suunnitelmissa olleet pysyvät hissirakennelmat vaipuivat hetkeksi unholaan italialalaisen sijoittajan menehdyttyä. Uusia suunnitelmia tehtiin, mutta vasta 1980 -luvulla Flattachin kylän pormestari Siegfried Huber sai ”Hissikeisarina” tunnetun Heinrich Schultzin mukaan jäätikön käyttöönottoon laskettelua varten.

Kilometrin korkeusero

Ensin piti kuitenkin rakentaa kunnollinen ja lumivyöryiltä turvallinen tie, jotta laskettelun harrastajat voisivat saapua upeille rinteille. Lopulta 1987 jäätiköllä avattiin kaksi hissiä. Nykyisin hissejä on kaikkiaan yhdeksän ja laskettelu tapahtuu 2108 metristä aina 3122 metriin. Kilometrin korkeusero jäätiköllä on varsin mittava ja eteläisen sijaintinsa ansiosta aurinkoisia päiviä on paljon.

Ala-asemalta lähtevä juna Gletscher Express (rakennettiin 1995-1997) vie puolen tunnin välein ihmisiä ylös väliasemalle, josta jatketaan heti Eisseebahnin kyydissä 2800 metriin. Alueen keskeinen ravintola Eissee aurinkoterasseineen houkuttelee maisemien ihailuun ja tarjoaa toisaalta hyvät tilat edulliseen lounastamiseen huonommalla säällä.

Alppihiihtojoukkueet vakiovieraina

Alppimaajoukkueet ovat löytäneet Mölltalin mahdollisuudet tasokasta harjoittelua varten. Lumiolosuhteet ovat tasaisen vakaat ja turhaa härdelliä ei ole. Urheilijat eivät kaipaa ympärilleen samanlaista alppimeininkiä kuin tavalliset harrastajat, mutta toisaalta majoitusta on sitten etsittävä vähän kauempaa laaksosta. Erityisesti Saksan ja Itävallan joukkueet viihtyvät Mölltalin rinteillä.

Kävijämäärän lisääntyessä hissejä rakennettiin lisää ja viimeisin valmistui 2011. Iso hotelliprojekti on ollut myös suunnitelmissa, mutta nähtäväksi jää, miten projekti etenee. Alppihiihdon maailmancupin pitopaikkana tunnettu Lienzin kaupunki on vain reilun puolen tunnin päässä ja Villach tunnin ajomatkan päässä.

Vuonna 2019 hiihtokeskus siirtyi slovakialaisen Tatry Mountain Resortsin ( TMR) omistukseen. Omistajanvaihdos on ainakin vaikuttanut siihen, että Slovakiasta ja Tsekeistä on kävijöitä paljon. Yhtiöstä kerrottiin, että suunnitelmia alueen kehittämiseen on jo, joten jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä ja milloin tapahtuu.

Teksti: Jyrki Lehto
Kuvat: Tatra Mountain Resort ja Jyrki Lehto

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 7.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kärntenin ylpeyden kasvutarina, 7.0 out of 10 based on 2 ratings


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Kärntenin ylpeyden kasvutarina
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 1 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.