Hyppää sisältöön

Kuinka saada lainaa unelmiesi lomamatkaa varten?

Suomessa on kaunis kesä, mutta sen jälkeen pitkä ja kylmä ajanjakso. Monia saattaakin tässä vaiheessa houkuttaa lomamatka etelään. Etelä ei kuitenkaan ole ainoa lomakohde, vaan meistä monien unelmamatka on kulttuurireissu johonkin historialliseen kaupunkiin tai täysin erilaiseen kulttuuriin.

Laskettelusta pitävät puolestaan eivät tiedä mitään parempaa, kuin matkan jylhille alpeille tai muuhun vuoristoon, jossa päivät koostuvat laskettelun iloista ja illat nautitaan ystävien seurassa. Oli unelmiesi lomamatka sitten millainen tahansa, kaikille yhteistä on se, että niiden toteuttamiseen tarvitaan rahaa. Usein sanotaan, että lainan ottaminen lomaa varten ei olisi kannattavaa, mutta tämä on yksilöllinen asia. Jos tietää, että pystyy lainan hoitamaan aikataulun mukaisesti ja lomalle pääsy tuntuu olevan tärkeää oman terveyden, elämänlaadun ja yleisen hyvinvoinnin kannalta, niin lainan ottaminen saattaa olla kyseiselle henkilölle paras mahdollinen ratkaisu. Tässä artikkelissa kerromme kuinka lainanottaminen unelmiesi lomamatkaa varten tapahtuu.

Mikä laina pitäisi valita?

Osa lainantarjoajista antaa erikseen mahdollisuuden lomalainan hakemiseen. Tällöin laina on nimenomaan tarkoitettu lomaa varten. Tavallisesti lomalainaa myönnetään 1 000 – 5 000 euroa, mutta myös suuremmat lomalainat ovat täysin mahdollisia. Yleensä todellinen vuosikorko on sitä pienempi, mitä suurempi laina on. Jos tarvitset rahaa lomaan, ei kuitenkaan ole mikään pakko hakea nimenomaan lomalainaa, sillä lomalaina on oikeastaan kulutusluotto ja toimii samalla tavoin. Kulutusluotossa voit käyttää lainaamasi rahat haluamaasi tarkoitukseen, esimerkiksi lomaan. Kulutusluoton variaatio on joustoluotto, joka toimii saman tapaisesti, kuin luottokortti. Lainassa on siis sopimuksessa määritelty raja, joka on korkein määrä, mitä lainanottaja voi nostaa, mutta hänen ei ole pakko nostaa koko joustoluotossa määriteltyä summaa ja hän maksaa kulut vain siitä määrästä, minkä on lainannut. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto lomaa varten, koska täsmällisiä kuluja voi välillä olla vaikea määrittää ja myös tilanteet saattavat muuttua nopeasti ennen lomaa tai loman aikana.

Mikäli valitset kulutusluoton, niin lainan summaa kannattaa suunnitella tarkasti ja huolellisesti. Loman kulut ovat paljon muutakin kuin pelkkä lentolippu ja hotellin hinta. Loman potentiaalisten yllättävien kustannusten vuoksi joustoluotto onkin yleensä parempi vaihtoehto lomaa varten otettavassa lainassa kuin kulutusluotto. Joillakin lainantarjoajilla räätälöity matkaluotto onkin ominaisuuksiltaan joustoluotto.

Itse lainan hakeminen on helppoa ja sen voi tehdä heti internetin välityksellä. Mikäli täytät ehdot, joihin kuuluvat yleensä moitteettomat luottotiedot, riittävä ikä ja säännölliset tulot, saat tarjouksen, jonka sitten voit hyväksyä tai hylätä. Pelkkä tarjouspyyntö ei sido vielä mihinkään, joten tarjouksia saattaa olla viisasta pyytää useammista paikoista. Netissä olevat vertailut ovat suuntaa antavia, sillä loppujen lopuksi lainatarjoukset ovat yksilöllisiä.

Miten löydän parhaan mahdollisen lainan?

Käytännössä kaikki lainantarjoajat antavat mahdollisuuden kulutusluottoon, vaikka erillistä lomalainaa tai matkaluottoa ei olisikaan tarjolla. Lainojen vertailu voi olla hankalaa, koska ehdot eri tarjoajilla eroavat, eikä niitä esitetä välttämättä samassa muodossa. Voi ollakin järkevintä turvautua asiantuntijoiden apuun lainoja vertaillessa. Esimerkiksi sivustolla https://www.halvinlaina.fi/ eri lainantarjoajien tarjoamat lainat on asetettu selkeästi ymmärrettävään järjestykseen, joissa otetaan huomioon lainamäärä, laina-aika ja todellinen korko. Lainoissa on myös listattu hyvät ja huonot puolet. On hyvä muistaa, että lainakelpoisuusvaatimukset saattavat vaihdella rajustikin eri lainantarjoajien välillä.

Jos haluat itse tehdä vertailun alusta lähtien, on hyvä olla varovainen. Lainan koron sijaan pitää kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, jossa otetaan huomioon myös tilinhoitomaksut, palvelumaksut ja vastaavat lisäkustannukset. Myös lainaehtojen muutos esimerkiksi maksuvapaiden tai lyhennysvapaiden kuukausien suhteen voi erota huomattavasti. Toisilla lainantarjoajilla tällainen muutos voi olla ilmainen ja toisilla maksaa merkittävästikin.

Kuva: Shutterstock