Hyppää sisältöön

Kreikan jumalten suksenjäljillä

Kreikkaan yhdistetään yleensä kauniit saaret ja upeat hiekkarannat. Harva tietää, että rinnetarjonta on tasokasta ja meininki leppoisan mukavaa.

Kreikka on vuoristoinen maa, vaikka hiekkarantoja ja upeita saaria riittää joka lähtöön. Hiihtokeskuksia on reilu parikymmentä, joista kymmenkunta on korkeuseroltaan ja rinteiltään todellakin tutustumisen arvoisia.

Ateena ja Akropolis kuuluvat yhteen ja perehtyminen maan historiaan antaa hyvän pohjan kierrosmatkalle Kreikan kulttuurikehdossa. Vanha kaupunki, Plaka, on täynnä ihastuttavia ravintoloita ja kahviloita ja Akropolikselta avautuvat huikeat näkymät vuorten ympäröimään Ateenaan.

Kreikkalainen ruoka, ihmiset ja elämänilo tarttuvat, vaikka Ateenassa on Suomen asukasmäärä. Ruuhkiin pitää siis varautua.

Jumalten Parnassos

Parnassos sijaitsee vain parin tunnin ajomatkan päässä Ateenasta. Hissejä on 17 ja ne ovat tasokkaita. Laskualue on 1600 metristä lähes 2300 metriin. Rinteet ovat pääosin nautinnollisen sujuvaa laskettavaa.

Ateenalaiset ovat löytäneet Parnassoksen ja erityisesti viikonloppuisin on väkeä liikkeellä. Hissikapasiteetti on hyvä ja erityisesti Fterolakan jyrkillä rinteillä riittää tilaa laskea. Offarit muistuttavat Kalliovuorten kuluaareja ja hyvällä lumella riittää tutkittavaa yllättävän paljon. Kaikki hissit on nimetty Antiikin jumalien mukaan, joten laskijat saavat taittaa matkaansa huipuille turvallisin mielin.

Rentoa meininkiä

Kreikkalaisissa hiihtokeskuksissa eletään nautiskellen ja otetaan rennosti. Osa tulee vain näyttäytymään ja nauttimaan shamppanjaa leposohville. Sohvapaikasta auringossa pitää pulittaa 100 euroa, joten maukas gulassikeitto nautitaan seisaaltaan.

Hintataso on kohtuullinen, myös hissilippujen osalta. Parnassoksella päivälippu on 37 euroa, mutta joissakin keskuksissa laskee jopa kympillä.

Keskuksessa ei ole majoitusta, joten suuntana on alempana sijaitseva, ihastuttava Arachovan kylä. Pujottelun MM-hopeamitalisti AJ Ginnis on harjoitellut Parnassoksella ja asunut juuri Arachovan kylässä. Ginnisin isä johti hiihtokoulua ja omisti liikkeen, joten nuoruuden talvet kuluivat pujotteluässällä Parnassoksen lähes 2,5 kilometrin huipun suojissa.

Delfoi kulman takana

Parnassoksen kulman takana sijaitsee Delfoi, jossa oraakkeli aikoinaan antoi ennustuksiaan. Paikka on vaikuttava, eikä sitä himmennä se, että keisari Nero kuljetutti satoja veistoksia ja patsaita muinaiseen Roomaan. Valitettavasti ylhäällä sijaitseva stadion oli suljettu kunnostustöiden takia, mutta voinpa leuhkia pikku poikana juosseeni kyseisellä stadionilla, jossa kilpailtiin Ateenan 2004 olympialaisten kuulantyönnössä.

Maukkaiden espressojen jälkeen suunta on kohti rannikkoa ja nautimme myöhäisen, mutta loistavan lounaan Nafpaktosissa ahmien myös upeita vuoristomaisemia Peloponnesoksen puolella.

Paikallisten ihmisten kohtaaminen on välitöntä ja ystävällistä. Kaikesta huomaa, että Kreikka on noussut ahdingostaan ja elämä jatkuu. Tosin varmasti Ateenan jättikaupungissa riittää myös huono-osaisempia.

Kuvankaunis Kalavrita

Peloponnesoksella sijaitseva Kalavritan kylä hurmaa heti ensi silmäyksellä. Kaikki on siistiä ja rakennukset ovat vähintään yhtä viehättäviä kuin Arachovassa. Reilussa 700 metrissä ilta jäähtyy nopeasti ja siksi varakkaat ateenalaiset hakeutuvat juuri loma-asunnoilleen vuoristoon pakoon kesän kuumuutta – ja tietenkin talvella laskemaan.

Piipahdus pienissä putiikeissa tuottaa hyvää mieltä, sillä paikallisen hunajan ja pähkinöiden maistelun lisäksi tarjolla on tsipuraa, paikallista polttotuotetta.

Kalavritan hiihtokeskus osoittautuu vanhakantaisemmaksi kuin Parnassos, mutta hurmaa viehättävyydellään. Pari hidasta tuolihissiä ja kuusi vetohissiä muistuttavat monen suomalaisen pikkukeskuksen todellisuudesta, mutta laskunautinto todella hyvällä lumella ja mainioilla rinteillä ylittävät odotukset.

Maisemat kruunaavat kaiken. Korkeuseroa tulee lähes 800 metriä ja tuore lumi tuntuu hyvältä suksen alla. Hissilippu on 28 euroa, joten katetta rahalle saa todella hyvin. Metsälaskut ovat jyrkkiä, mutta turvallisia. Edellisvuonna lunta tuprutti seitsemän metrin verran, joten putskuakin pääsee Kreikassa maistamaan!

Kalavrita on nuorekkaiden ihmisten paikka, mutta sekaan on syystä tai toisesta ”eksynyt” vanhempia brittejä tai kokeneita suomalaisia. Kreikassa nautitaan elämästä ja laskemiseen ei suhtauduta yhtä intohimoisesti kuin Suomessa. Taitotaso on sen mukainen.

Lisätietoa

Tällä hetkellä Kreikan vuorten tarjoamiin ihanuuksiin on helpointa ottaa lento Ateenaan ja suunnata sieltä sitten autoillen eteenpäin. Tiet ovat hyväkuntoisia myös maaseudulla ja ainoa rasite on Ateenan jatkuvat ruuhkat. Muutoin liikenne sujuu.

Ateenan lentokenttä, Eleftherios Venizelos, on saanut nimensä kansallissankarin mukaan. Kreetalta kotoisin oleva moninkertainen pääministeri toimi vapaustaistelun esikuvana ja sai aikaan Kreetan yhdistämisen Kreikkaan. Kreetan Chaniassa sijaitsee hänen mukaansa nimetty museo, joten historiasta kiinnostuneille rantalomalaisille vinkkinä rantalomailuun.

Ateenan kupeessa sijaitsevasta Pireuksesta lähtee myös laivamatkoja läheisille saarille, joista etenkin Hydra viehättää autottomuudellaan. Saaren kulkupeli on vieläkin aasi tai muuli, mutta hippivuosikymmenien menoa saarella asuneen Leonard Cohenin tavoin on turha etsiä. Ajat ovat muuttuneet myös niiltä osin.

On selvää, että Kreikan kierrokselle pitää hankkiutua ja nähdä vaivaa enemmän kuin esimerkiksi alppikierrokselle, mutta kokonaisuus on täysin erilainen – ja ihastuttava kaikin puolin!

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto