Hiihtokeskukset, Yleinen

Tignes Spring Break 2023

Kevät 2023 osoitti jälleen kerran, että laskukausi voi olla huhtikuun lopussakin todella laadukas. Tignes Spring Break 2023 oli unohtumaton elämys, jonka jokaisen soisi kokevan.

Jäätikölle metri lunta

Kevätsesongin koittaessa on selvää, että parhaat laskut löytyvät korkealta. Ranskan Tignes on tunnettu Grande Motten jäätiköstä ja huikeista laskumahdollisuuksistaan. Korkeimmillaan pääsee lähes 3,5 kilometriin ihastelemaan Alppien kauneutta. Tätä maisemaa kuorrutti metrinen puuterilumi, joten ainakin kevätpuuteria pääsi pöllyttämään täydellä himolla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kausi 2022-23 muistetaan vähälumisena ja kuivuudesta oli kärsinyt myös Tignes ja samaan hissiverkostoon kuuluva toinen legendaarinen hiihtokeskus Val d’Isere. Huhtikuun puolenvälin sateet antoivat kuitenkin taivaallista mannaa laskukansalle ja rinteillä iloittiin onnellisena loman osumisesta oikeaan ajankohtaan.

Mikä on Tignes Spring Break?

Tignes sijaitsee korkealla, yli kahdessa kilometrissa. Paikalliset toimijat ovat halunneet tarjota laskijoille loistavia olosuhteita alennetuin hinnoin ja pyrkivät näin houkuttelemaan vuorille enemmän väkeä. Suomen Lapissa on periaatteessa myös sama ilmiö, koska Suomi on maantieteellisesti pitkä. Lapissa hiihdetään ja lasketaan parhaissa olosuhteissa huhti-toukokuussa, kun etelässä mietitään muita ulkoharrastuksia. Siksi Tignes on kehittänyt oman konseptinsa saadakseen ihmisiä nauttimaan loistavista olosuhteista – edullisemmin.

Olen useana myöhäiskeväänä matkustanut Alpeille ja todennut, että lunta tulee huhtikuussa vielä rutkasti. Talvi on siirtynyt myöhäisemmäksi, mutta valitettavasti myös jäätiköt kuihtuvat kovaa vauhtia. Ihminen ei ole toimillaan pystynyt riittävästi hidastamaan suurta muutosta, mutta edelleen laskeminen ja luonnossa liikkuminen on mahdollista. Tignes haluaa ”katkaista” kevään etenemisen ja ainakin tällä kertaa lopputulos oli ilahduttava.

Kaikille löytyy tekemistä

Tignes on erinomainen alue, jossa pääkylät ovat Tignes le Lac -järven rannalla ja Val Claret kaikkein korkeimmalla 2100 metrissä. Hyvällä säällä suksien ulottuvilla on uskomaton laskualue loistavasti hoidettuine rinteineen tai helposti saavutettavaa offaria ihan hissin vieressä. Todella kurjalla säällä Tignespacen sisäliikuntamahdollisuudet le Lacin kylässä ovat täydelliset.

Monet joukkueet leireilevät olosuhteiden takia ympäri vuoden hakien erinomaiset pohjat kilpailukaudelleen. Tällä kertaa paikalla oli ainakin Ranskan kumparemaajoukkue.

Tignes on perheiden, parien ja porukoiden keskus, josta löytyy myös sopivaa majoitusta kaikille. Joulukuussa 2022 valmistunut Ynycio on suoraan päärinteiden vierellä ja sauna -ja allasosastoineen palautuminen päivän haasteista on taattua.

Opas on kaikki kaikessa

Maailman yhdeksi parhaaksi hiihtoalueeksi monissa medioissa rankattu Tignes/Val d’Isere on varsinkin vapaalaskijalle suorastaan taivas. Hissien vierustojen laskemisen jälkeen ESF:n offarioppaan pestaaminen on välttämätöntä.

Tignes le Lacin on entinen kumparelaskija ja toimii hiihtokoulussa off piste-oppaana. Hiihtokoulusta saa tarvittaessa vyöryrepun varusteineen ja piipparin lainaksi. Philippe asuu kylässä ja tuntee rinteiden ja kurujen salaisuudet paremmin kuin omat taskunsa.

Kesäisin hän vetää maastopyöräretkiä ja -kursseja ja kesän tarjontaan tutustuminen taitaa olla seuraava tavoite henkilökohtaisella tasolla.

Philippe oli niin innoissaan keväisestä lumen tulosta ja suomalaisesta laskukaverista, että ehdotti lämmittelylaskun jälkeen lounaan väliin jättämista, jotta ehditään ottaa ilo irti koko päivästä. Sehän sopi.

Offaripassi

Hiihtokoululla on käytössä Hors piste Passeport eli offaripassi, johon kuitataan eri laskut ja niistä löytyy myös vaikeuskerroinluokitukset ykkösestä viitoseen. Ehdimme koluta muutaman päivän aikana mukavan leppoisia laskuja ja jyrkimpiä kuruja pienellä kiipeämisellä. Legendaarinen lasku Val d’Isereen toi mieleen paljon muistoja menneiltä vuosilta.

Tignesin alkuperäinen kylä sijaitsee padon alla ja joskus kirkon kellontorni pilkottaa veden laskiessa riittävästi. Yläkylät ovat laajentuneet vuosien saatossa ja palvelut parantuneet. Erinomainen hissisysteemi, lumivarmuus ja alueen freeride-meininki nostavat keskuksen huippustatusta.

Helposti saavutettava Chardonnet on monen suosikki alkuverryttelyksi ja pohjoisseinän Borsat ei vaadi myöskään yhtään kiipeämista. Tovieren pohjoisseinän Pente du Lavachet sai hihkumaan ääneen.

Val d’Isere on puolestaan profiloitunut enemmän ratalaskijoiden paikaksi, mutta esimerkiksi sellainen lasku kuin Couloir des Pisteurs Charvet’n pohjoisseinällä voi herättää ajatuksia toiseenkin suuntaan. Myös olympialaisten miesten syöksyn lähtöpaikan takaa lähtee loistavia offareita kuten Couloir de la Table.

Kotimatkalla pysähdyin espressolle Annecyn kauniiseen kaupunkiin mielihyvää täynnä. Viimeinen näkymä ja kuva Alpeille keväältä 2023 iskostui syvälle sieluun. Merci Tignes!

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +2 (from 2 votes)
Tignes Spring Break 2023, 10.0 out of 10 based on 7 ratings


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Tignes Spring Break 2023
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 4 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.