Hyppää sisältöön

Näin suunnittelet edullisen laskettelumatkan – 5 helppoa vaihetta

Alle on listattu viisi hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla voit suunnitella unelmiesi laskettelumatkan vararikkoon joutumatta. Katsotaan kuitenkin ensin, miten matkojen hinta muodostuu. Se auttaa etsimään edullisimmat kohteet.

Upeat vuoristomaisemat, kirkas talviaurinko ja lumivalkoiset rinteet – tällaisia paikkoja on useissa maissa eri puolilla maailmaa. Kohteiden hinnat vaihtelevat kuitenkin merkittävästi. Se johtuu useammasta eri seikasta. Suosituimmat ja tunnetuimmat kohteet ovat usein myös kalliita, ja erityisen korkeita hintoja maksetaan lomakausilla. Lisäksi kaukomatkat ovat yleensä arvokkaampia, joten Suomessa asuvan kannattaa useimmiten varata edullinen laskettelumatka jostain muusta Euroopan maasta.

Hinnat saattavat olla korkeampia varakkaiden maiden asukkaille, ja lentoyhtiöiden kotimaissa lennot saattavat olla edullisempia. Matkoja myyvillä sivustoilla hyödynnetään käyttäjien seurantaa, mikä tarkoittaa sitä, että vierailijoista kerätään tietoa, jonka avulla hintoja saatetaan vaihdella. Esimerkiksi IP-osoite, evästeet ja Wi-Fi-yhteyden sijainti kertovat kävijöistä asioita, joiden avulla sivustot voivat näyttää eri hintoja. Tärkeä tieto on käyttäjän maantieteellinen sijainti – eri maissa asuvat lippujen ostajat voivat nähdä matkoille erilaisia hintoja.

Miten näitä tietoja voi hyödyntää halvemman matkan suunnitteluun? Katso alta.

1. Vertaile kohteita ja ajankohtia

Jos aikataulusi on joustava, kannattaa suunnata matkoja myyville sivustoille ja vertailla matkojen hintoja eri aikoihin. Muista myös tarkistaa, kuinka kauan hiihtokausi eri maissa jatkuu. Pisimmillään Euroopan kohteet ovat auki marraskuusta toukokuuhun, joskin kauden alussa ja lopussa säähän ei voi täysin luottaa.

Usein kauden alku ja tammikuu ovat ajankohtia, jolloin tarjolla on hyviä tarjouksia. Joulun ja vuodenvaihteen aika taas on tyypillisesti erittäin kallis hetki matkailla. Kannattaa myös katsoa, tuleeko pakettimatka vai itsenäinen matka edullisemmaksi. Itsenäiset matkat ovat joustavimpia, ja niiden hintoihin on helpompi vaikuttaa itse.

Usein maineikkaat ja perinteikkäät laskettelukohteet, kuten Sveitsin Alpit ovat tyyris kohde, mutta vaikkapa matka Alpeille Itävallassa voi olla edullisempi. Myös Itä-Eurooppaan voi suunnata laskettelumatkalla, ja siellä on useimmiten edullisempaa.

Kun löydät kiinnostavan kohteen ja päätät ajankohdan, älä suinkaan osta vielä lentoja. Nyt on aika hyödyntää teknologiaa edullisen laskettelumatkan suunnittelussa.

2 Tyhjennä evästeet, selaushistoria ja välimuisti

Selaimeesi tallentuneet evästeet kertovat selaustavoistasi, sijainnistasi ja kiinnostuksesi kohteista. Sivustot voivat hyödyntää näitä tietoja ja mahdollisesti myös tarjota kävijöille arvokkaampia matkoja evästeiden tarjoamien tietojen takia. Tyhjennä siis evästeet, sillä se saattaa auttaa säästämään rahaa.

Selaushistoria ja välimuisti on myös syytä tyhjentää ennen tositoimiin ryhtymistä. Miksi? Olet luultavasti jo katsellut matkoja erilaisilta sivustoilta, ja verkkosivusto saattaa havaita nämä tiedot. Kiinnostuksesi vuoksi sinulle saatetaan tarjota aiempaa kalliimpaa matkaa.

On yleisesti ottaen hyvä idea käyttää ostoksia tehdessä incognito-tilaa. Kun suljet incognito-ikkuna, selaimeesi ei jää tietoja liikkeistäsi.

3 Hanki VPN

VPN-palvelusta on monenlaisia hyötyjä, ja yksi niistä on edullisempien ostosten tekeminen. Miten VPN-yhteys vaikuttaa verkko-ostosten tekoon?

VPN-palvelu on palvelu, joka salaa verkkoliikenteen ohjaamalla sen suojatun tunnelin kautta. Näin kukaan ei voi seurata liikkeitäsi verkossa, joten VPN-verkko lisää merkittävästi yksityisyyttäsi. Lisäksi liikenne kulkee VPN-palvelimen kautta, jolloin verkkosivustoille IP-osoitteenasi näkyy VPN-palvelimen IP-osoite oman laitteesi IP-osoitteen sijaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit vaihtaa virtuaalista sijaintiasi.

Kun yhdistät kotimaasi VPN-palvelimeen, näet todennäköisesti samat hinnat kuin aiemminkin, sillä sivustot havaitsevat suomalaisen IP-osoitteen. Mutta laadukkaat VPN-palvelut tarjoavat sijainteja lukuisissa eri maissa, joten voit katsoa, mitä haluamasi matka maksaa eri maissa. Virtuaalisen sijainnin vaihtaminen on helppoa – se tapahtuu vain yhdellä klikkauksella.

Kun ostat VPN-palvelua, tarkista, että se tarjoaa riittävästi palvelimia eri maissa, jotta pääset vertailemaan hintoja tehokkaasti. Muista myös, että ilmaiset VPN-palvelut saattavat tietojen suojaamisen sijaan kerätä tietojasi. Laadukas VPN, kuten NordVPN, tarjoaa myös erilaisia turvallisuusominaisuuksia itse VPN-verkon lisäksi. Esimerkiksi Threat Protection estää haitallisten tiedostojen lataamisen, seurannan ja vaarallisille sivustoille siirtymisen. Näin et altistu haittaohjelmille tai häiritsevälle mainonnalle.

4 Kokeile eri sijainteja

Seuraavaksi on aika etsiä matkoja tarjoava luotettava verkkosivusto ja kokeilla, minkälaisia hintoja näet, kun kokeilet eri VPN-sijainteja. Kannattaa esimerkiksi katsoa, minkälaisen hinnan näet, kun kokeilet sijaintia kohdemaassa tai lennon tarjoavan lentoyhtiön kotimaassa. Kokeile myös edullisten maiden VPN-palvelimia, sillä hinnat saattavat olla halvempia Suomea edullisemmissa maissa.

Eri hakujen välissä on syytä sulkea incognito-ikkuna ja avata se uudelleen tai poistaa evästeet ja selaushistoria. Tällöin selaimesi tiedot eivät vaikuta näkemiisi hintoihin.

VPN-palvelun käyttö on täysin laillista, eikä mikään estä sen käyttöä edullisempien lomien suunnitteluun.

5 Osta unelmiesi laskettelumatka

Kun olet löytänyt edullisen hinnan, varaa matkasi. Ole kuitenkin tarkkana: tarkista hinta erilaisten kulujen varalta, katso että hintaan sisältyy toivomasi matkatavarat ja lue arvioita matkan tarjoajasta. Tutustu myös matkan peruutusehtoihin ja hanki tarvitsemasi vakuutukset.

Jos olet päättänyt suunnitella itsenäisen hiihtomatkan, käytä VPN-metodia myös majoitusta valitessasi ja vuokra-autoa varatessasi – näillä sivustoilla käytetään samanlaista seurantaa kuin matkasivustoillakin, joten saatat löytää hyvän tarjouksen VPN-verkon avulla.

Koska VPN suojaa verkkoliikennettäsi, siitä on hyötyä myös maksuja tehdessäsi. Se suojaa maksuliikenteesikin kaiken muun verkkoliikenteen lisäksi.

VPN-palvelusta on iloa jo myös matkalle lähdettyäsi. Sen avulla voit suojata liikenteesi myös sellaisissa kohteissa, joissa verkkoyksityisyyttä koskevat lait eivät ole kovin tehokkaita, tai joissa harjoitetaan seurantaa. Lisäksi voit katsella esimerkiksi suomalaisia ohjelmia tai käyttää suomalaista pankkipalvelua, mikä ei välttämättä ulkomaista IP-osoitetta käytettäessä onnistu.

Teksti: nordvpn.com. Kuva: Paxson Woelber / Unsplash.com