Hlidarfjall - hiihtokeskus

Hlidarfjall – Islannin suosituin hiihtokeskus

Islanti on maa, jonka pinta-alasta yli 10 % on jäätiköiden peitossa eikä vuoden keskilämpötila monissakaan paikoin nouse muutamaa celsius-astetta korkeammalle. Jäisen maan suosituin hiihtokeskus on Akureyrin hiihtoalueella sijaitseva Hlidarfjall.

Hiihtokeskus sijaitsee Hlidarfjall-vuoren rinteillä ja läheinen Akureyrin 18 000 asukkaan kaupunki on väkiluvultaan Islannin toiseksi suurin heti pääkaupunki Reykjavikin jälkeen. Akureyrin hiihtoalueella on lisäksi kourallinen pienempiä hiihtokeskuksia, jotka ovat parhaimmillaankin avoinna vain satunnaisesti.

Ilmasto kylmää, ihmiset lämpimiä

Hlidarfjallin maasto ja eksoottinen sijainti voivat nopeasti kääntyä hiihtäjää vastaan. Sää on Islannissa arvaamaton ja voi vaihtua kaikkialla useita kertoja päivässä. Jopa Islannin suurin hiihtokeskus Bláfjöll pystyy pitämään hissinsä avoinna vain 60 % kauden kokonaiskestosta. Akureyri ja Hlidarfjall eivät ole aivan yhtä haavoittuvaisia luonnonvoimille, mutta suunnittelemattomien välipäivien riski on kuitenkin olemassa.

Siinä missä Islannin ilmasto ja maaperä ovat lumimyrskyä ja jäätikköä, ovat 300 000 asukkaan valtion ihmiset yleisesti ottaen Euroopan lämpimimpiä isäntiä. Islantilaiseen kulttuuriin kuuluu perheenomainen tuttavallisuus ja luottamus vieraampiakin kasvoja kohtaan, eikä suotta: maa on rikostilastojen mukaan Euroopan turvallisin paikka asua.

Paikalliset liikkuvat hiihtokeskusten läheisyydessä moottorikelkoilla ja siinä missä Suomessa rippikouluikäisille on usein tapana hankkia mopo tai skootteri, on moottorikelkka islantilaiselle nuorelle yleisempi lahja aikuisuuden kynnyksellä. Laillinen ikä moottorikelkan ajamiselle on maassa 15 ja niiden pärinä on aina läsnä hiihtokeskusten äänimaailmassa.

Islannin laajin hiihtoalue

Hlidarfjall-vuori sijaitsee Islannin pisimmän vuonon, Eyjafjördurin varrella ja sen maastoa pidetään hiihtämiseen maan parhaana. Hiihtokeskuksen 24 rinnettä tarjoavat paperilla eniten laskettavaa keskitasoisille, mutta suurin osa keskivaikeista rinteistä on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lyhyitä ja helppoja pistoja, jotka loivenevat entisestään loppua kohden. Keskitasoinen harrastaja saa kuitenkin punaisia ja sinisiä rinteitä yhdistelemällä laskettavakseen koko hiihtokeskuksen 455 metrisen korkeuseron.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Aloittelijoiden oma alue on alkeiden opetteluun ja leppoisaan kruisailuun hyvin soveltuva. Sinisistä ja vihreistä rinteistä on lohkaistu oma kokonaisuutensa hiihtoalueen keskelle ja samalta alueelta löytyy lisäksi kaksi pientä, paikallisten tehokkaasti hyödyntämää parkkia. Eksperteille suunnatut mustat rinteet löytyvät vuoren yläosista ja ovat pääasiassa lyhyitä kokonaisuuksia, joita voi halutessaan jatkaa punaisilla.

Puuterin metsästäjät kääntävät katseensa nopeasti rinteiden ulkopuolelle. Offaria riittää Islannin kaltaisessa maassa niin pitkälle kuin silmä kantaa, mutta epävakaan ja vaihtelevan sään armoilla ollaan vielä merkittyjä rinteitä voimakkaammin. Maastoa on paljon mutta vaihtelua vähän ja Hlidarfjall tippuukin offarikohteena eksoottisten kategoriaan, jossa kerran laskettua käteen jää lähinnä kehumisoikeus siitä että on lasketellut kyseisessä paikassa.

Etelä-Suomesta Pohjois-Islannin Hlidarfjalliin

Helpoiten Hlidarfjalliin pääsee lentämällä Helsinki-Vantaalta Reykjavikiin ja jatkamalla sieltä Akureyrin lentokentälle. Myös autosiirtymä Reykjavikista on mahdollinen, mutta hyvälläkin säällä vaikeaa 5 tunnin ajomatkaa on turistina suositeltavaa välttää viimeiseen asti.

Hlidarfjall sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Akureyrin kaupungista, josta löytyy perinteistä hotellimajoitusta ja kaupungin palvelut aftereineen. Hiihtokeskuksen välittömästä läheisyydestäkin löytyy yöpymispaikkoja, mutta tällöin on tyydyttävä makuupussimajoitukseen. Siirtymät kaupungin ja hiihtokeskuksen välillä voi hyvällä varmuudella hoitaa halutessaan vaikka liftaamalla – jos autoilija on menossa kanssasi samaan suuntaan, auttavat paikalliset liftareita tyypillisesti iloisin mielin.

Jotain Islantilaisten intohimoisesta suhtautumisesta alppihiihtoon kertoo se, että lähes kaikki Islannin hiihtokeskukset tekevät taloudellisesti tappiota ja kunnat joissa ne toimivat rahoittavat niiden toiminnan vuodesta toiseen. Hlidarfjall on kohde, johon ei välttämättä kannata varata matkaa rinteiden tai offareiden vuoksi, sillä parempia vaihtoehtoja löytyy helpommin lähempääkin. Jos puolestaan haluaa henkilökohtaisesti kokea vieraanvaraisen maan kulttuurin, ovat Akureyri ja Hlidarfjall mainioita vaihtoehtoja.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Ystävälliset ja avuliaat paikalliset
  • Aloittelijoiden alue on hyvä
  • Eksoottinen kohde

Miinukset

  • Luonnonvoimien armoilla
  • Offareilla on yllättävän vähän tarjottavaa
  • Haastavat laskut ovat lyhyitä