Hyppää sisältöön

Snowbird – Utahin loistelias lumihelmi

Utahin Snowbird on maailmankuulu runsaasta puuterilumesta, pitkästä laskukaudesta ja korkeasta hintatasosta. Kyseessä on kaikilla olennaisilla mittareilla tarkasteltuna hiihtokeskus, jossa laatu korvaa määrän kerta toisensa jälkeen.

Snowbird ei ole syntynyt sattumalta vähitellen asutuksen yhteyteen, vaan se on alusta alkaen rakennettu vain ja ainoastaan laskijoiden viihdekeskukseksi. Tämä näkyy esimerkiksi hiihtokylän pienuudessa, jossa laatu korvaa määrän, mikä taas säteilee alueen yleiseen hintatasoon.

Puuterikuorrutus

Snowbirdin rinteet tarjoavat aloittelijalle määrällisesti Yhdysvaltojen mittakaavassa vähän, mutta sitäkin laadukkaampaa laskettavaa. Ainoastaan aloittelijoille tarkoitettua ja beginners only –merkillä rajattua maastoa löytyy keskitetysti Chickadee-tuolihissin yläasemalta, jossa saa totutella laskemiseen omantasoistensa seurassa.

Hieman kokeneemmat löytävät Snowbirdin rinteistä lyhyitä ja vauhdikkaita laskuja. Keskitasoisille laskijoille on tarjolla myös pitkiä yhtenäisiä rinneosuuksia, kuten Bassackwards ja Chip’s Run, joista jälkimmäinen on viiden kilometrin mitallaan hiihtokeskuksen pisin lasku.

Huipulta hotellin ovelle

Snowbirdin tärkeimmän hiihtohissin, Aerial Tramin yläasema sijaitsee Hidden Peak –huipulla josta löytyy punaisten rinteiden lisäksi myös puolen tusinan verran mustia ja tuplamustia osuuksia, jotka miellyttävät kaikkein kokeneimpia laskijoita. Upper Cirque ja Great Scott ovat haastavia, lyhyitä rinteitä, jotka tavoittaakseen on noustava gondolihissillä huipulle. Lisäksi Hidden Peakilta löytyy Cirque Traversen ja Silver Foxin kaltaisia mustia rinteitä, jotka laskevat suoraan hiihtokylään ja hotellin ovelle.

Koko Snowbirdin toiminnalle keskeinen Aerial Tram -hissi ruuhkautuu toisinaan. Hidden Peakin parhaat osuudet ovat tällöin kurjasti jonotuksen takana. Valaistuja ilta- ja yömäkiä järjestetään parhaina afteripäivinä eli keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Laskijan omasta taitotasosta riippumatta kaikkia rinteitä parantaa kuitenkin Utahin maailmankuulu kuiva puuterilumi koko laskukauden läpi.

Osavaltion laajimmat takamaastot

Offareiden puolella Snowbird pääsee täyteen loistoonsa. Hoidetuissa rinteissäkin toisinaan syvä ja hyvälaatuinen puuterilumi kutsuu takamaastojen jyrkille osuuksille ja levittäytyy valtavalle alueelle, johon voi tutustua joko yksin tai paikallisen oppaan kanssa. Pelkästään Snowbirdin takamaastoissa on pinta-alaa tarkasteltaessa enemmän laskettavaa kuin kaikissa Utahin muissa hiihtokeskuksissa yhteensä, joten mahdollisuus helihiihtoon ei voisi olla tarjolla paremmassa paikassa.

Myös lumilautailijat arvostavat Snowbirdin snow parkkien ja halfpipejen lisäksi myös puuterilunta ja maastoa itsessään. Hiihtokeskus nauttii hyvää mainetta lautailijoiden keskuudessa ja parkista löytyy laskettavaa niin aloittelijoille kuin legendoillekin.

Hienostunutta afteria

Koko hiihtokeskuksen alueelta löytyy vain yksi ainoa rinneravintola, joten ruokailu suoritetaan yleensä kylän korkeudella. Koska Snowbird toimii ski in / ski out –periaatteella, ei rinneravintoloiden vähäisyys ole niin vakava puute kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Kylän hinnat ovat kuitenkin luksuskohteen mitoissa ja ravintolat muutenkin hienostuneempia kuin hiihtokeskuksissa keskimäärin.

Sama piirre on havaittavissa Snowbirdin after skissä. Jazz-musiikkia lounge-tunnelmissa tai kylmää olutta takkatulen loimussa ovat tyypillisimmät vaihtoehdot yöelämässä. Näitä tarjoilee muun muassa Wildflower Lounge, joka on eräs alueen tunnetuimmista afteripaikoista.

Utahin lait

Utahin tiukka alkoholilainsäädäntö vaati vuoteen 2009 saakka erillisen luvan ja maksun anniskelualueille siirryttäessä myös turisteilta ja teki yöelämästä vieläkin rajoittuneempaa. Lakeja on sittemmin turismin elvyttämiseksi höllätty eikä erillistä sisäänpääsymaksua osavaltiolle enää baareissa makseta. Kannattaa kuitenkin huomata, että ikäraja anniskeluluvat omaaviin ravintoloihin on kuitenkin yhä 21.

Jos afterin pienuus alkaa tuntua kuristavalta, on apu kuitenkin lähellä Salt Lake Cityn muodossa. Suurkaupunkiin on alle 50 kilometrin matka ja siellä ovat taas käytössä kaikki suurkaupungin palvelut.

Lento Snowbirdiin

Suurkaupungin läheisyyden ansiosta Snowbird on vaivattomasti tavoitettava kohde myös Euroopasta paikalle saapuvalle turistille. Salt Lake Cityn kansainväliseltä lentokentälle on päivittäin lukuisia yhteyksiä etenkin Keski-Euroopasta.

Näiden lentojen yhdistäminen omaan matkaansa onnistuu helposti Suomestakin. Perillä Salt Lake Citystä on hiihtokeskukseen alle tunnin ajomatka, mikä on huomattavasti vähemmän kuin useimpiin jenkkikeskuksiin lennon jälkeen.

Plussat

  • Todella runsaasti hyvälaatuista puuterilunta
  • Rinnetarjonnassa jokaiselle jotakin
  • Parkit ja maasto miellyttävät new school -laskijoita

Miinukset

  • Afteri pientä ja rajoittunutta
  • Kallis kohde
  • Keskuksen ruuhkattomuus pitkälti yhden hissin varassa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maailman parhaat puuterikohteet – Esittelyssä TOP15

Pohjois-Amerikan parhaat hiihtokeskukset – TOP5

Hyppää kyytiin – Kymmenen omaperäisintä hiihtohissiä!