Hyppää sisältöön

Telluride – Laskettelijan villi länsi

Useat Yhdysvaltojen Kalliovuorten hiihtokohteista ovat valinneet teemakseen villin lännen inkkarit ja länkkärit alueen rikkaan historian vuoksi. Tämä on perusteltua, sillä moni nykyisistä hiihtokeskuksista on aloittanut runsaasti yli sata vuotta sitten eli juuri villin lännen aikoihin kaivoskylänä. Näistä entisistä kulta- ja hopeakaivoksista kaikkein vahvimmin viktoriaanisen alkuperäisenä on säilynyt Coloradon Telluride.

Hiihtokeskuksessa villin lännen tunnelma kohtaa Hollywoodin loiston ja kimalluksen mielenkiintoisella tavalla. Pinnalle näkyy julkisivu, joka on kuin suoraan Clint Eastwoodin spagettiwestern-leffoista ja illuusio särkyy vasta kun pöytänaapuri saluunassa nostaa stetsoninsa reunaa ja paljastuu Clint Eastwoodiksi.

2000-luvun saluunakylä

Herra Eastwood ei ole ainoa Tellurideen mieltynyt Hollywood-tähti ja hänen lisäkseen mm. Sylvester Stallone, Tom Cruise, Sting ja Daryl Hannah omistavat kylässä asuntoja tai ovat muutoin vakiokasvoja alueella. Hollywoodin loisto ei kuitenkaan tule tähtien mukana vanhaan hopeakaivoskylään joka on säilyttänyt sadan vuoden takaisen ilmeensä. Laskupäivän jälkeen after skitä vietetään tyypillisesti baarien sijaan saluunoissa, paikallisista osa kantaa stetsonia päässään ylpeästi ja kylän pääkatu on viktoriaanisine rakennuksineen kuin elävä museo 1800-luvun puolestavälistä.

San Juanin jokilaaksossa sijaitseva Telluride on myös luontonsa puolesta kaunis paikka. Ihmisen kädenjälkeä ja klassista arkkitehtuuria täydentävät kaikkialla ympärillä jopa 4 000 metrin korkeuksiin kohoavat ja Alppeja ulkomuodoltaan muistuttavat vuorenhuiput.

Telluridessa rodeo löytyy joka rinteestä

Jotta villin lännen tunnelma hiihtokeskuksessa täydellistyisi, on suuri osa rinteistä itsessään varsinaisia lumirodeoita, joiden toinen puoli tasoitetaan säännöllisesti ja puolet jätetään luonnolliseen tilaansa kumpareisiksi. Telluriden kumpareisista rinteistä mustat Bushwacker, North Chute ja Spiral Stairs tekevät parhaansa heittääkseen laskijan selästään rodeohärän tavoin.

Hiihtokeskuksen maineikkain rinne on kuitenkin edellisten kanssa samaan vaikeustasoon lukeutuva The Plunge, johon kuuluu huima yli 1 000 metrin laskettava korkeusero. Tuoreena lumi ei kuitenkaan vilkkaassa keskuksessa pysy kauaa ja puuterin metsästäjät kääntävätkin nopeasti katseensa hiihtokeskuksen offareille.

Seis! Puuteriroisto!

Offarit ovat kuitenkin Telluriden osa-alue, jossa villin lännen tunnelma jää vahvimmin jenkkien modernin hiihtokeskuskulttuurin jalkoihin. Kaikki on siis asiakkaan terveyden ja keskuksen oman kukkaron suojelemiseksi lähtökohtaisesti kyltein ja aidoin kiellettyä. Telluriden offareilla ja metsiköissä on tästä huolimatta yleensä sheriffiltä salaa muutamia puuterivarkaita ja lainsuojattomia nauttimassa kielletystä lumesta, mutta jokainen tekee niin täysin omalla vastuullaan.

Muutamat sallitut backcountry-offarialueet on merkitty selkeästi ja ne pysyvät visusti aidattuina mikäli alueen yllä leijuu pienikin lumivyöryn uhka. Yleisesti nihkeästä suhtautumisesta offarilaskemiseen huolimatta Telluride on Coloradon ainoa helihiihtoa tarjoava hiihtokeskus.

Saluunaan tauolle

Kiellettyjen offareiden hamuaminen ei tosin välttämättä ole edes tarpeen, sillä myös rinteet tarjoavat laskijoille tekemistä pitkäksi aikaa. Vanhan ala-aseman tueksi on avattu ylemmäs vuorelle pieni ja moderni Mountain Villagen väliasema, josta löytyvät hyvät hiihtäjän peruspalvelut rinneravintoloineen. Mountain Villagesta on lisäksi hissiyhteys vuonna 2010 avattuun lumiparkkiin.

Rinnetarjonta suosii selkeästi kokeneempia laskijoita eikä Telluridea voikaan pitää parhaana mahdollisena perhekohteena tai lempeänä paikkana aloittelijoille. Suuresta jenkkikeskuksesta luonnollisesti löytyy sopivia osuuksia myös keltanokille, mutta pääpaino on selkeästi mustissa ja kumpareisissa rinteissä, joissa 2000-luvun cowboyt nauttivat telemark-ratsuillaan vauhdista ja kumpareikkorodeosta.

Plussat

  • Tunnelmallinen viktoriaaninen kylä
  • Tarjonta miellyttää rinteiden veteraaneja
  • Hyvät palvelut rinteillä

Miinukset

  • Offarilaskeminen kielletty
  • Vähäiset oheistoimintamahdollisuudet
  • Lumi ei pysy kauaa koskemattomana

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Chamonix'n julkkismaisemaa

Joulu prinsessa Madeleinen tapaan Verbierissä?