Hyppää sisältöön

Järvsö – Perinteikäs perhekohde

Perinteikkään matkailukunnan, Järvsön, keskellä sijaitsee laskettelukeskus Järvsöbacken. Perheomisteisen ja lämminhenkisen yrityksen rinteiltä ja ympäristöstä löytyy runsaasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Keskus on eteläisimpiä Ruotsin suurista laskettelukeskuksista.

Järvsö sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta pohjoiseen ja on helposti suomalaistenkin saavutettavissa junalla, bussilla ja autolla. Perillä Järvsö tarjoaa laskijoille paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja mökeistä ja asunnoista hotelleihin. Uusimmat vuodepaikat ovat valmistuneet ennen sesongin 2015/16 alkua osana alueen mittavia kehitysinvestointeja.

Hiihtokeskus, jossa lapset ovat kunniavieraita

Järvsö on läpi vuoden auki oleva matkailukohde. Talvisin toiminnan keskipisteenä on kylän hiihtokeskus oheisaktiviteetteineen.

Järvsöbackenissa on tehty tietoinen valinta keskittyä erityisesti lapsiin ja se haluaakin olla Ruotsin paras hiihtokeskus lapsiperheiden näkökulmasta. Hiihtokeskuksen sopiva mittakaava ja helppo liikkuminen alueella tekevätkin laskettelukohteesta mainion lomakohteen koko perheelle.

Vaihtelevien rinteiden lisäksi keskus tarjoaa lapsille paljon oheisaktiviteetteja ja löytyypä keskuksesta kaksi monipuolista lapsille varattu hiihto- ja leikkialuetta. Suunnittelussa on otettu huomioon koko perheen tarpeet, sillä lastenmaat ja –rinteet sijaitsevat keskeisillä paikoilla lähellä vuokraamoa, ravintolaa ja lipunmyyntiä. Perheen jälkikasvun ensimmäisiä käännöksiä on aikuisten puolestaan kiva seurata lastenmaan viereen rakennetulta taukopaikalta. Vieressä on lisäksi kioski, josta on tarvittaessa helppo napata pientä juoma- tai ruokatäydennystä.

Lasten Loaklubben tarjoaa päivittäin aktiviteetteja perheen pienimmille laskettelupäivän päätteeksi. Loa on Järvsöbackenin oma maskotti-ilves, johon voi törmätä pitkin kautta rinteessä ja sen ulkopuolella. Järvsöbackeniin on rakennettu lisää leikki- ja grillipaikkoja sekä pulkkamäkiä talvikaudeksi 2013/14.

Monipuolisen vauhdikkaat rinteet

Lapsiin keskittyminen ei Järvsöbackenissa tarkoita, etteikö aikuisille löytyisi sopivaa laskettavaa. Rinteet ovat monipuolisia, vauhdikkaita ja vaihtelevia. Rinteitä on tällä hetkellä 20 ja hissejä 8. Lisäksi lasten alueilla palvelee 4 erillistä taikamattohissiä.

Rinteet jakaantuvat kahdelle erilliselle alueelle. Järvsöbackenin painopiste on pohjoispuolen rinteillä (Järvsö Norra), jossa sijaitsee isoin osa rinteistä. Täällä on myös monipuolinen lastenmaa, parkki, crossirata sekä isoin osa keskuksen muista palveluista. Keskus ei itse turhia paukuttele henkseleitään rinteistään ja suorituspaikoistaan, vaikka tähän olisi edellytyksiäkin. Esimerkiksi erittäin monipuolinen parkki (rinne nro 9) sekä Ruotsin maajoukkueen virallisena harjoittelupaikkana toimiva crossirata (rinne nro 11) soveltuvat hauskanpitoon melkeinpä laskijan iästä ja osaamistasosta huolimatta.

Vauhdikkaasta rinnelaskusta pitäville pohjoispuolen parhaat rinteet löytyvät helposti kahden pääankkurihissin molemmilta puolin. Monien paikallisten mielestä Järvsöbackenin ensimmäinen rinne on edelleen se paras rinne. Nykyisin Norrbackenin nimellä kulkeva rinne (nro 13) onkin erittäin kivasti viettävä vauhdikkaan punainen rinne. Vaihtelevuutta laskuun saa varioimalla alkuosan hieman kauempaa sinisen rinteen kautta. Mukavaa vaihtelua laskemiseen saa myös suuntaamalla välillä hissin yläasemalta oikealle kohti mustaa Järvstupetia (nro 14) tai punaista Västbackenia (nro 15).

Etelärinteillä (Järvsö Södra) laskijaa hemmotellaan kahdella tuolihissillä. Nimensä mukaisesti alueen rinteet suuntautuvat etelään ja tämä on hyvä huomioida erityisesti keväällä – päivän mittaan voimakas auringonpaiste pehmentää rinteet varsin nopeasti. Järvsöbackenin kovimmat laskut tarjoaa Sydbacken eli alueen musta rinne (nro 6). FIS-luokiteltu rinne onkin suositeltava kokeilu kaikille Järvsöbackenissa vieraileville. Vauhdin hurmaa tarjoaa myös punainen rinne. Mukavaan lojotteluun sekä viereisen eläintarhan tarkkailuun soveltuu puolestaan laitimmaisin sininen rinne. Etelärinteille on aika ajoin mahdollisuus myös kumpareiden laskemiseen.

Rinteitä ei ole määrällisesti paljon, mutta laskettavaa riittää kaikentasoisille ja -ikäisille laskijoille. Rinteisiin panostetaan uudistetun lumetusjärjestelmän ja uuden rinnekoneen avulla. Uuden lumetusjärjestelmän ansiosta Järvöbackenin kaikki rinteet saadaan alle kahdessa viikossa laskukuntoon sopivien kelien koittaessa. Tehokas lumetusjärjestelmä takaa myös lumivarmuuden pitkälle kevääseen.

Järvsöbackenissa suunnitelmissa ovat myös uudet rinteet. Ensimmäisenä näistä realisoituu uuden hotellin myötä eteläpuolelle avattava uusi lastenmaa todennäköisesti jo kaudelle 2015/16. Kauemmissa suunnitelmissa puolestaan siintää täysin uusien rinnealueiden raivaaminen. Tavoitteena on jatkossa jopa tuplata nykyiset rinne- ja hissimäärät.

Kehittyvänä keskuksena Järvsö panostaa uusien rinteiden rakentamisen lisäksi myös kehittämään jo olemassa olevia rinteitään. Oiva esimerkki tästä on, että myös lapset on kutsuttu mukaan Järvsössä rinteiden suunnitteluun ja tuloksen on paljon keksintöjä, joita ei aikuisille tulisi edes mieleen.

Runsaasti tekemistä myös rinteiden ulkopuolella

Runsaista harrastusmahdollisuuksista mainittakoon uusi hiihtoalue keskuksen eteläpuolella Harsassa. Noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Järvsön hiihtokeskuksesta on 80 km hoidettuja monipuolisia latuja maastohiihtoa harrastaville. Järvsöbackenin etelärinteiden vierestä lähtee myös latuja. Myös moottorikelkkailijat löytävät Järvsön ympäristöstä vaivatta oman siivunsa luontoa.

Oheistarjontaa puolestaan edustaa Järvsön hiihtokeskuksen lähin naapuri, Järvzoon eläintarha. Siellä sekä lasten että aikuisten on mahdollista kohdata kaikki suuret pohjoismaiset eläimet ja linnut aivan lähietäisyydeltä. Ainutlaatuinen eläintarha onkin ehdottomasti suositeltava vierailukohde Järvsöbackenissa käytäessä. Esimerkiksi susien kohtaaminen on todella mieleenpainuva kokemus.

Kesäaikaan Järvsössä on erittäin hyvät mahdollisuudet alamäkipyöräilyyn. Oppia monipuolisten ratojen rakentamiseen on haettu Kanadasta saakka. Kesäaikaan Järvsössä viihtyvät myös golfin ystävät. Hotelli Järvsöbadenin yhteydessä toimii nimittäin oma 9-reikäinen golfkenttä.

Järvsössä mittavia investointeja ja pitkäjänteistä kehitystyötä

Järvsössä on tehty laajoja investointeja alueen ja sen vetovoiman kehittämiseksi. Esimerkiksi kylpylähotelli Orbaden Konferens & Spa uusi ja paransi tilojaan ja paikallinen ICA-supermarket yli kaksinkertaisti pinta-alansa muutama vuosi sitten.

Ravintola- ja majoitustoimintaa on laajennettu ja nykyisin alueelta löytyykin monipuolisesti majoitusvaihtoehtoja keskeisillä paikoilla sijaitsevista mökeistä hotelleihin. Uusinpana tulokkaana kaudelle 2015/16 on avattu etelärinteiden juurelle erityisesti perheiden tarpeita varten suunniteltuski ski in / ski out –hotelli Bergshotellet. Elämyksellisyyttä majoittumiseen kaipaavat voivat puolestaan yöpyä Varghotelletissa, jossa on mahdollisuus tarkkailla viereisen eläintarhan susilauman elämää.

Nämä ja monet muut kylässä tehtävät parannukset ovat lähtöisin lapsiperheiden tarpeista, sillä Järvsössä lapset ovat tosiaan kunniavieraita.

Plussat

  • Rinteissä jokaiselle jotakin
  • Paljon oheistekemistä etenkin perheen pienimmille
  • Kasvaa ja kehittyy pitkäjänteisesti

Miinukset

  • Laskettavaa rajallisesti viikon vierailulle
  • Pieni ja hiljainen
  • Vain vähän vaikeaa laskettavaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Perheen kanssa Ruotsin lumille – helppous voi yllättää!

Laivalla Ruotsin lumille – huippuloma helpolla

Alamäkipyöräily – Ruotsin parhaat bike parkit

Majoitu tyylillä – Hotelli Järvsöbaden

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja