Romme Alpin - hiihtokeskus

Romme Alpin – Nopeasti kehittyvä perhekohde

Ruotsin vuoristot takaavat hyvät edellytykset lasketteluun maan keskiosissa, jossa länsinaapurimme tunnetuimmat hiihtokeskukset sijaitsevatkin. Vuoristojen ulkopuolelta ja lähempää Tukholmaa löytyy hyviä, mutta vähemmän tunnettuja laskupaikkoja, kuten Taalainmaan Romme Alpin.

Romme Alpin on perustettu vuonna 1987 esikuvanaan Yhdysvaltojen Coloradon Vail. Hiihtokeskukselle tärkeitä arvoja ovat moderni infrastruktuuri ja nopea, jatkuva kehitys. Romme Alpin onkin muutamassa vuosikymmenessä kasvanut Ruotsin lasketteluvuoristojen eteläpuoleiseksi luksuskohteeksi.

Taalainmaan moderni laskettelukeskus

Maan kymmenen suosituimman kohteen joukossa olevalla Romme Alpinilla lasketellaan kahdella huipulla: Solklintenilla ja Snöbergetillä. Hiihtokeskus on kasvanut runsaassa 25 vuodessa vauhdikkaasti ja tuorein lisäys oli viiden rinteen ja kokonaan uuden laskettelualueen avaaminen Snöbergetille talvikaudella 2012 – 13.

Nykyään Romme Alpinilta löytyy yhteensä 28 monipuolista laskettelurinnettä, 13 modernia hissiä, helppo snow park ja hyvä valikoima majoitusta sekä oheispalveluita. Korkein kohta on 407 metrin korkeudessa merenpinnasta ja laskettavaa korkeuseroa kertyy 275 metriä. Esikuvansa Vailin tavoin Romme Alpinin kehitys on ollut nopeaa ja nykyään tehokkaat tuolihissit hävittävät alueen ruuhkat todella nopeasti.

Romme Alpin sopii hyvin aloittelijoille

Hiihtokeskuksen tarjonnassa on kaikille laskijatyypeille jotakin sopivaa. Aloittelijat ja lapset löytävät helppoja vihreitä mäkiä aivan Solklintenin hissin ala-aseman ja Ski Lodgen vierestä. Aloittelijoiden alueella liikutaan mattohissillä, joten laskujen lisäksi myös nousut ovat kokemattomallekin helppoja.

Kun taitojaan on hieman kehittänyt kaikkein helpoimmilla rinteillä, voi siirtyä nautiskelemaan Romme Alpinin pitkistä vihreistä ja sinisistä laskuista, kuten lempeästä ”Kaivosrinteestä” – Gruvvägenistä. Toinen hyvä vaihtoehto on siirtyä laskettelemaan kaudella 2012 / 13 avatulle Snöbergets North –alueelle, jonka rinnevalikoima koostuu lyhyistä sinisistä ja vihreistä. Upouudella alueella on myös moderni kuuden hengen tuolihissi Nord Express.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Snow park ja jyrkempiä rinteitä

Romme Alpinin laskutarjonta painottuu selkeästi aloittelijoihin, mutta myös kokeneemmat laskijat löytävät muutamia vauhdikkaita mustia ja punaisia rinteitä Solklintenin etuosista. Etenkin koko hiihtokeskuksen jyrkimmässä rinteessä, Götes Brantissa, riittää vauhtia taitavallekin laskijalle.

Taalainmaa laaksoineen ja metsineen on sitä kaikkein ruotsalaisinta Ruotsia, eikä länsinaapurin kauniista ”kansallismaisemista” voi rinteissä olla nautiskelematta. Offarilaskettelua ei olla kielletty, mutta valitettavasti edellytykset siihen ovat jo hissien sijoittelusta ja pienestä korkeuserosta johtuen heikot.

Lukuisat tuolihissit tekevät lumilaudalla liikkumisesta keskuksessa mukavaa ja temppulaskijat löytävät Romme Alpinista myös toimivan, mutta selkeästi enemmän aloittelijoita miellyttävän Juniorpark Vintergatanin. Parkissa on reilejä ja hyppyreitä, mutta taitavat laskijat hakeutuvat silti ehdottomasti ennemmin hieman pohjoisempana sijaitseviin Åreen tai Säleniin.

Majoitusta rinteiden ja kaupungin vieressä

Romme Alpinin laskettelukeskuksesta ja Ski Lodgen tuntumasta löytyvät hyvät laskijan peruspalvelut, eikä maakunnan suurin kaupunki, 40 000 hengen Borlänge ole kuin runsaan kymmenen kilometrin päässä. Ala-aseman tuntumassa toimii ski shop, välinehuolto ja –vuokraamo, kahvila, hampurilaispaikka sekä ravintola.

Romme Alpinin omat ski in / out -majoituspalvelut sijaitsevat Solklintenin ala-aseman Ski Lodgessa, jossa on vuonna 2013 tehdyn laajennuksen jälkeen yhteensä lähes 170 huonetta. Lodgen palveluihin kuuluvat myös lounge-baari, sauna, wi-fi ja lasten leikkihuone. Rakennuksessa on myös hyvätasoinen á la carte –ravintola ja laskulomalle on saatavilla paketteja, joilla ruokailun, majoituksen ja hissilipun saa yhdellä kiinteällä hinnalla.

Muutaman kilometrin säteellä hiihtokeskuksesta on myös vuokramökkejä ja hostelleita. Lisää hotellitasoista majoitusta taas löytyy 13 kilometrin päässä sijaitsevasta Borlängen kaupungissa. Hiihtokeskuksessa ei kunnon after skitä ole, mutta kattavat palvelut ja yöelämä löytyvät nekin aivan naapurista Borlängestä.

Romme Alpin on lähellä suomalaista laskettelijaa

Romme Alpin on Ruotsin suurin laskettelukeskus sen vuoristojen ulkopuolella ja erityisen hyvä paikka aloittelijoille ja lapsiperheille. Vauhdikasta parkkia ja jyrkkiä rinteitä kaipaaville keskuksen tarjonta on huomattavasti rajallisempaa, mutta tekemistä riittää heillekin helposti yhden viikonlopun verran.

Houkuttelevan Romme Alpinista suomalaislaskijalle tekevät moderni infrastruktuuri, ski in / out –majoitus, sekä sijainti melko lähellä Tukholmaa. Ruotsin pääkaupungista ajomatkaa kertyy Enköpingin kautta alle kolmen tunnin verran, joten ruotsinlaivalla ja omalla autolla Taalainmaan rinteille hurauttaa hetkessä.

Artikkelin pääkuva: flickr / alma-kastlander

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)
Romme Alpin – Nopeasti kehittyvä perhekohde, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Plussat

  • Hyvä valikoima laskettavaa aloittelijoille
  • Lähellä suomalaista laskijaa
  • Paljon moderneja tuolihissejä

Miinukset

  • Vain vähän jyrkkää laskettavaa
  • Pelkkä junnupark temppulaskijoille
  • Vaisu after ski