Hyppää sisältöön

Ellivuori – Rinnelaskua Pirkanmaan sydämessä

Ellivuori on toimiva koko perheen laskettelukeskus Sastamalassa, luonnonkauniilla paikalla keskellä ei mitään. Toisaalta keskus sijaitsee järkevän ajomatkan päässä kaikista Etelä-Suomen suurista kaupungeista.

Ellivuoren ensimmäinen hiihtohissi avattiin 1964 Vammalan suureen Salonsaareen, joka sijaitsee Rautavesi-järvessä. Vammala liitettiin 2009 Sastamalan kaupunkiin, jossa Länsi-Suomen suurimpiin kuuluva laskettelukeskus edelleen jatkaa jo 50-vuotista taivaltaan.

Laskettelurinteet kelpaavat kaikille

Ellivuoren rinnevalikoima soveltuu hyvin etenkin perheille ja harrastustaan aloitteleville laskijoille. Moni Pirkanmaalla asuva aikuinen laskettelija onkin aikanaan aloittanut laskuharrastuksensa nimenomaan Rautaveden rantaviivan yläpuolisissa rinteissä.

Hiihtokeskus on alusta saakka vetänyt kävijöitä etenkin lähikaupungeista, mutta sittemmin myös laajemmin koko Etelä-Suomesta. Nykyään venäläiset turistit ovat keskuksen rinteillä ympäri kauden yleinen näky ja loppiaisen aikaan jopa yli puolet laskijoista on tyypillisesti venäläisiä. Ellivuoren rinteissä vierailevat toisinaan myös britit, virolaiset ja belgialaiset harrastajat.

Hotellin rinteet nautiskelevaan laskutyyliin

Keskuksessa on nykyisin kuusi valaistua ja lumetettua rinnettä. Hiihtohissien kapasiteetti riittää nostamaan 5 600 henkilöä tunnissa 145 metrin korkeudessa sijaitsevalle Ellivuoren huipulle. Neljä päärinnettä lähtevät kaikki samalta yläasemalta ja näistä neljästä kaksi helpompaa – Kostin rinne ja Hotellin rinne – laskevat Hotelli Ellivuoren puolelle. Hotellin puoleiset rinteet soveltuvat nautiskelevaan laskutyyliin ja Rautaveden ylitse aukeavat kansallismaisemat ovat todella kauniita.

Mäen toisella puolella sijaitsevalla ala-asemalla palvelee kahvio ja sinne lasketaan huipulta hieman jyrkempiä Vanhaa Elliä tai Kärppärinnettä pitkin. Rinteissä riittää kummallakin puolella Etelä-Suomen keskuksille melko mukavasti korkeuseroa ja pituutta. Ellivuoren pisin lasku, Hotellin rinne, on 800 metriä pitkä ja korkeuseroakin kertyy yli 80 metrin verran.

Ellivuori – Monipuolista laskumaastoa

Hyvä korkeusero ja rinteiden pituus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö helppoa laskettavaa keskuksesta löytyisi. Virvokkeita ja pientä purtavaa tarjoavan kahvion puolella on sininen ja helppo lastenrinne Pikku Elli, jossa perheen pienimpien kelpaa tutustua laskuharrastukseen. Hieman vaativampi, mutta jo huomattavasti Pikku-Elliä pidempi on rentoon nautiskeluun hyvin soveltuva Hotellin rinne.

Jyrkkääkin laskettavaa on tarjolla keskuksen eturinteiden eli Vanhan Ellin ja Kärppärinteen muodossa. Etenkin Kärppärinteen loppuosa on todella jyrkkä pätkä, jossa vaaditaan jo vahvoja harrastajatason laskutaitoja.

Moderneja lumitykkejä ja vanhoja ankkurihissejä

Ellivuori ja sen laskettelurinteet toimivat todella hyvin ja niin toimivat niitä huoltavat laitteetkin. Lukuisat lumikissat ja –tykit varmistavat että ainakin Pikku Elli ja Vanha Elli avataan niin aikaisessa vaiheessa laskukautta kuin mahdollista. Rinteet pystytään tyypillisesti samoilla laitteilla pitämään auki reilusti huhtikuun puolivälin ohitse.

Huonommin pelittävät valitettavasti laskettelukeskuksen hiihtohissit. Päärinteitä palvelee neljä vanhanaikaista ja epämukavan lyhytvartista ankkuria, joiden lisäksi lastenrinteiltä löytyy Pinoccio-naruhissi. Ellivuori on kuitenkin onneksi melko ruuhkaton, joten jonottamaan ei tyypillisesti joudu.

Laskijan palveluita ja kauniita hiihtomaisemia

Valtaosa laskijan palveluista sijaitsee kahvion puolella. Ala-asemalta löytyykin samasta paikasta lipunmyyntipiste, välinevuokraamo ja –myynti sekä suksihuolto. Ellivuori tarjoaa majoitusta rinteiden toisella puolella, missä ei tosin hieman kummallisesti ole lainkaan lipunmyyntiä. Hotellin puoleisia hissejä tosin annetaan käyttää siirtymiseen kun kertoo olevansa menossa toiselle puolelle ostamaan lippua.

Kansallismaisemat Pirkanmaan sydämessä suuren Rautavesi-järven äärellä ovat todella kauniit ja niiden tutkimista varten tarjolla on mukavasti hiihtolatuja. Ladut lähtevät aivan hotellin pihasta ja kulkevat Pirunvuoren (151 m) maastossa tai jäätilanteen salliessa jopa Rautaveden ylitse. Järvellä voi talvisin myös pilkkiä ja sen rannalta löytyy rentoutumiseen täydellinen savusauna.

Hotelli Ellivuori – Suomen kuuluisin hotelli

Majoitusvaihtoehtoja Ellivuoressa ovat vuokramökit ja aivan rinteiden äärellä sijaitseva Hotelli Ellivuori, joka on toiminut paikalla jo vuodesta 1970. Hotelli tuli suomalaisille negatiivisessa valossa tutuksi iltapäivälehtien otsikoista vuonna 2011. Huono julkisuus mediassa alkoi sen jälkeen, kun tyytymättömän asiakkaan hotellihuoneessa kuvaama YouTube-video oli kerännyt 200 000 katsojaa.

Hotelli vastasi myöhemmin palautteeseen ja vikoja on sittemmin korjattu. Nykyään palvelu on jo huomattavasti paremmalla tasolla ja lisäarvona laskija pääsee reissullaan majoittumaan Suomen kuuluisimmassa hotellissa!

Hotelli Ellivuori majoittaa parhaimmillaan 350 henkeä kerralla ja sen yhteydessä toimii hyvälaatuinen ravintola. Hiihtohissit ovat aivan hotellin vieressä ja sen tiloista majoittuja löytää pallomeren, uima-altaan ja kuntosalin.

Laskijan peruspalvelut toimivat, mutta muutoin Ellivuoressa on vähänlaisesti tekemistä. Lähimmätkin kaupungit ovat yli puolen tunnin ajomatkan päässä, eikä after skitä hotellimajoituksesta huolimatta oikeastaan ole.

Pirkanmaan sydämeen laskettelemaan

Laskettelukeskus sijaitsee kauniissa kansallismaisemissa keskellä Pirkanmaata ja soveltuu erinomaisesti kaikentasoiseen rinnelaskuun, aloittelijoille ja lapsiperheille. Parkkilaskuun puitteet ovat yleensä heikommat vaikka muutamia reilejä, pressejä ja hyppyreitä löytyykin. Mikäli rinnelasku Etelä-Suomessa ja luonnon keskellä rentoutuminen ovat ykkösjuttuja, on Ellivuori harkitsemisen arvoinen matkakohde.

Laskettelukeskus on kaukana lähimmistä kaupungeista, mutta ei toisaalta sietämättömän kaukana mistään. Nokialle ja Tampereelle matkaa on noin puoli tuntia, Turkuun ja Poriin tunti ja pääkaupunkiseudulle kaksi tuntia. Paikalle on siis omalla autolla mistä tahansa helppoa saapua, mutta periltä on jo työläämpää suunnata lähimpiin kaupunkeihin illanviettoon tai shoppailuun.

Plussat

  • Soveltuu hyvin kaikentasoiseen rinnelaskuun
  • Lapsiperheet ja aloittelijat viihtyvät
  • Kauniit maisemat luonnon keskellä

Miinukset

  • Vanhanaikaiset hissit
  • Parkissa parantamisen varaa
  • Vähänlaisesti oheistoimintaa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Haglöfs Suomi Slalom tapahtumakiertue 2016 – katso aikataulu ja mukana olevat keskukset

Suomi Slalom – koko perheen laskutapahtuma

Osallistu #kotirinne-kisaan – voita laskukamat itsellesi ja kaverille!

Laskijan kesäaktiviteetit – Frisbeegolf