Hyppää sisältöön

Sappee – Uuden koulukunnan tyyssija

Lasketteluharrastus eli 80-luvun Suomessa kultaista nousukauttaan ja hiihtokeskuksia nousi tuolloin mäkisempiin paikkoihin kuin sieniä sateella. Sydän-Hämeessä Pälkäneellä nähtiin mahdollisuudet laskettelutoiminnan aloittamiselle ja katse suunnattiin Sappeenvuoreen jonka sijainti, korkeusero ja rinneprofiili soveltuivat mainiosti lasketteluun.

Sappeenvuoren korkeusero, rinneprofiili ja sijainti Pälkäneellä, Tampereen ja Hämeenlinnan välissä ovat edelleen loistavat. Ski Sappee –nimellä toiminta aloitettiinkin jo vuonna 1988 korkeuseron siivittämänä, mutta kasvu palkituksi laskettelukeskukseksi ei ole sujunut täysin ilman kasvukipuja.

Metsäisestä mäestä hiihtokeskukseksi

Metsää hakattiin 1980-luvun lopulla rinteiden ja hissien tieltä vauhdilla, mutta Ski Sappeen toiminnan aloitus ajoittui kuitenkin hankalaan kohtaan. Talvi tuli avauskaudella Etelä-Suomeen myöhään ja 80- ja 90 lukujen taitteen lama hankaloitti sekin laskettelukeskuksen toimintaa.

Näiden asioiden yhteisvaikutuksesta ensimmäisen yrittäjän ja Ski Sappeen taival loppui valitettavan lyhyeen. Laskijan onneksi Jouko Poukkanen ja Juha Marjanen, joilla molemmilla oli jo tuolloin vahva laskettelutausta, näkivät Sappeenvuoressa kuitenkin edelleen potentiaalia. Vuonna 1992 he perustivat Deltarec Oy -nimisen yrityksen jatkamaan toimintaa ja samalla Ski Sappeen nimi muutettiin Sappeen Hiihtokeskukseksi.

Vaikeuksista palkituksi hiihtokeskukseksi

1990-luvun alkupuolella uudessa Sappeen Hiihtokeskuksessa panostettiin peruspalveluiden luomiseen sekä siihen, että palveluiden laatu vastaisi aina asiakkaiden tarpeita. Vuosikymmenen loppupuolella rakennettiin edelleen lisää hissejä ja palveluita parannettiin entitsestään.

Sappeessa tarvittiinkin omistajanvaihdos, täysin uutta ajattelua ja runsaasti kovaa työtä. Ponnistelut kantoivat nopeasti hedelmää ja vuonna 1996 Sappeen Hiihtokeskus valittiin vuoden hiihtokeskukseksi. Valinta oli selkeä hatunnosto nopeasti kehittyvälle pälkäneläiselle keskukselle.

Nykyaikainen laskettelukeskus

2010-luvun Sappee on monipuolinen ja edelleen kehittyvä laskettelukeskus, jossa erityisesti lapsiperheet viihtyvät. Lastenmaa on hyvälaatuinen ja kaikille ilmainen. Myös monet isommista rinteistä ovat lapsiystävällisiä ja vaihtelevat profiililtaan helposta keskivaikeaan.

Punaiset rinteet korostuvat valikoimassa, mutta jyrkkiä mustia rinteitä ei ole ja kunnolliset offarimahdollisuudet puuttuvat, kuten lähes kaikista eteläisen Suomen keskuksista. New school -laskijoita ja perheen pienimpiä tämä ei tietenkään haittaa, vaan parkeissa ja lastenrinteissä viihdytään helposti pidempikin tovi. Adrenaalipitoisempaa laskufiilistä voi hakea Sappeen vauhdikkaalta skier-cross -krossiradalta.

Kaksi tasokasta parkkirinnettä

Sappeen parkit kuuluvat Suomen parhaimmistoon ja ne pidetään poikkeuksetta loistavassa kunnossa. Hiihtokeskuksessa on kaksi erillistä parkkia, Iso-Street ja Mini-Street. Iso-Streetillä suorituspaikat ovat isoja ja siinä voidaan järjestää kansainvälisiäkin kilpailuja. Parkissa on mahdollisuus saada yhteen laskuun mahdutettua kolme hyppyriä ja kolme reiliä / pressiä.

Mini-Street on Iso-Streetin kopio, mutta pienemmässä mittakaavassa jossa on turvallista ottaa tuntumaa Freestyle-hiihtoon ja lumilautailuun. Yhdellä laskulla on Mini-Streetillä mahdollista tavoittaa kaksi hyppyriä ja neljä reiliä / pressiä. Sappeen parkkeja kuulee usein tituleerattavan koko eteläisen Suomen parhaiksi – eikä suotta.

Alppiseikkailu-rinne perheen pienimmille

Talvikaudella 2013 / 2014 Sappeella avattiin Lasten Alppiseikkailu –niminen rinne. Alppiseikkailu on suurimmaksi osaksi metsään sijoittuva reitti jossa tuodaan nimensä mukaisesti eri alppilajeja esille. Reitti alkaa cross-ratojen hengessä sisältäen kallistettuja kurveja ja aaltolatuja. Cross-osuuden jälkeen alkavaan freestyle-osioon on asennettu Snow Parkeista tuttuja yliliu’uttavia pressejä. Pressit ovat leveitä, suoria ja aaltomaisia, mutta kuitenkin lapsille turvallisia.

Freestyleosion jälkeen alkava pujottelurata on rakennettu pehmustetuista pujottelukepeistä. Alppiseikkailu päättyy syöksyosuuteen, jonka varrelle on asennettu pehmustettuja alilaskettavia kaaria, jotka antavat lapsille turvallista vauhdintunnetta. Reitti valaistaan led-valaisimilla joilla voidaan luoda myös vaihtuvia väriteemoja reitin varrelle.

Edelleen kehittyvät palvelut

Hiihtokeskuksen yhteydessä palvelee myös monipuolinen välinevuokraamo, jossa on runsaasti valinnanvaraa. Merkkivälineet, kuten pipot, lasit, hanskat ja kypärät puolestaan hankkii itselleen kätevästi keskuksen SkiShopista.

Vuokraamorakennuksen läheisyydessä on iso kota, samoin kuin lastenrinteen ala-asemallakin. Kodat on varusteltu nuotiopuilla ja kotakeittiöllä ja makkaran paistaminen onnistuu niissä hyvin.

Myös kesäkauden palveluita on 2000-luvulla laajennettu Bikeparkilla, DiscGolfParkilla ja kesäteatterilla. Laajentuneen tarjonnan myötä Sappeen Matkailukeskuksessa käy vuosittain noin 180 000 asiakasta, joista kesäkauden vierailijoita on noin 60 000.

Uusi Family Park

Sappee avaa kaudelle 2017/2018 uuden koko perheen Family Park -rinnealueen, joka sisältää neljä eri tyyppistä rinnettä sekä pulkkamäen ja karusellin. Helppokäyttöisillä mattohisseillä varustettuun alueeseen on investoitu noin 300 000 €.

Family Parkista löytyy Hupsisrinne, joka on suunnattu laskettelun ensimetrejä ottaville laskijoille. Rossirinne on nimensä mukaisesti pienen mittakaavan cross-rataa muistuttava reitti lumikumpuineen, kallistettuine kurveineen ja erityyppisin virike-elementein. Somparinne on tarkoitettu ensimetrien jälkeisiä askelia ja mutkia ottaville laskettelijoille. Rinteestä löytyy pysyvä pehmustetuin portein varustettu seikkailu/pujottelurata. Funslopen inspiraationa on toiminut hiihtokeskuksen Snow Parkit. Tästä rinteestä löytyvät erittäin helpot yli liu’uttavat pressit ja pienet hyppykummut sekä helppo cross-rata.

Family Parkista löytyy myös lumetettu ja päivittäin rinnekoneella kunnostettava pulkkamäki ja pienimmille sopiva karuselli suksi- ja pulkkatuntuman hakuun. Family Park sisältyy normaaleihin rinnelippuihin, mutta pelkän Family Parkin ovet avautuvat myös edukkaammalla 10/12 euron hintaisella aluelipulla. Alle 4-vuotiaat pääsevät kirmaamaan Familyparkiin veloituksetta.

Rinneravintola on edelleen Huippu

Sappeen Matkailukeskus tarjoaa laskijalle monipuoliset ravintolapalvelut ja ravintoloita löytyykin vilkkaimpaan aikaan peräti neljä kappaletta. Tasokkaat Vohvelikahvila, A la Cafe ja tilausravintola Ekokammi palvelevat alueella vierailevaa laskijaa, mutta Sappeen sydän on kuitenkin Tapahtumakeskus Huippu. Huippu toimii päiväsaikaan rinneravintolana ja iltaisin Suomen suosituimpien artistien keikkapaikkana.

Sappeenvuoren laella toimi vuoteen 2005 saakka Metsoloistakin tuttu hirsinen Ravintola Urjanlinna, joka on nykyään osa ravintola Huipun historiaa. Urjanlinna jäi nimittäin Sappeen asiakasmäärien kasvun myötä vääjäämättä liian pieneksi ja sen tilalle rakennettiin suosittu Tapahtumakeskus Huippu. Valmistumishetkellään Huippu oli Suomen suurin rinneravintola.

Nykyään Tapahtumakeskus Huippu palvelee päivisin rinneasiakkaita tarjoamalla maukasta kotilounasta sekä maittavia lista-annoksia. Lista-annoksista selkeä suosikki on jo vuosien ajan ollut Huipun hampurilainen.

Pälkäne on lähellä laskijaa

2010-luvun Sappee on yhä kehittyvä ja moderni laskettelukeskus, jonne on lyhyt ajomatka koko Etelä-Suomesta. Paikka sijaitsee lähellä Tamperetta ja Hämeenlinnaa, mutta on kuitenkin sen verran syrjässä, ettei kaupunkien häly pääse häiritsemään laskettelua ja luonnonrauhaa. Majoitusta löytyy moneen tarpeeseen aina luksustason huviloista huoneistohotelliin.

Sappeen asiakaskunta tulee pääsääntöisesti Pirkanmaalta, Hämeestä ja pääkaupunkiseudulta. Rinteissä on normaalisti rauhallista, mutta aurinkoisina viikonloppupäivinä ja Kymppitiistaisin neljän ja seitsemän välillä voi esiintyä pientä ruuhkaa. Parhaiten rinteissä ovat edustettuina lapsiperheet ja nuoret parkkilaskijat.

Plussat

  • Eteläisimmän Suomen korkeimmat rinteet
  • Palvelu- ja majoitustarjonta
  • Huippuparkki ja erikoisherkkuna cross -rata

Miinukset

  • Sesonkiaikojen hissijonot
  • Mustan rinteen puute ja heikot offarimahdollisuudet
  • Julkisilla kulkuvälineillä huonosti yhteyksiä

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomi Slalom 2019 tapahtumakiertue

Vuoden hiihtokeskus 2018 on Sappee

Laskettelijoiden pääsy rinteisiin helpottuu – OnniBus.com aloittaa liikennöinnin Tampereen ja Sappeen välillä

Kausikortteja halvalla

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja