Hyppää sisältöön

Himos – Keski-Suomen kehittyvä laskuvuoristo

Himos tarjoaa hiihdon hurmaa koko perheelle: käytössä ovat kaikki rinneskaalan värit helposta vaikeaan ja tarjolla on myös useampia hyppy- ja temppupaikkoja. Pitkä kausi kestää keskimäärin joulukuun alusta vappuun.

Jämsässä sijaitseva Himos on helposti tavoitettavissa Etelä- ja Keski-Suomesta. Matkaa Tampereelta ja Jyväskylästä on noin tunti ja pääkaupunkiseudulta kolmisen tuntia.

Suosittu koko perheen lomakohde

Perillä odottava Himos on Suomen mittavin ja monipuolisin Tahkon eteläpuolella ja koko maan viiden suurimman laskettelukeskuksen joukossa. Rinteitä riittääkin kaikentasoisille laskijoille helposti useammaksi kokonaiseksi päiväksi.

Himos on suosituin muutaman päivän mittaiseen lomailuun koko perheen voimin. Kun monipuoliseen tarjontaan yhdistetään kohtuulliset ajomatkat kaikista Etelä- ja Keski-Suomen suurista kaupungeista, on helppoa ymmärtää, miksi laskettelukeskus on Suomen viidestä suuresta tällä hetkellä nopeimmin kasvava. Himos houkuttelee rinteilleen myös Viron ja muun Baltian laskijoita.

Himos on nykyaikainen laskettelukeskus

Himos sai alkunsa, kun Juhani Ojala etsi maanmittauslaitoksen topografisista kartoista riittävän korkeaa ja jyrkkää mäkeä Tahkon eteläpuolta. Rakentaminen aloitettiin loivemmasta pohjoispuolesta. Virallisia avajaisia vietettiin 29.12.1984, joten hiihtokeskuksen 40-vuotissyntymäpäivät lähestyvät. Avauslaskun Pohjois-Himoksen Kilparinteessä suoritti legendaarinen Kalevi ”Häkä” Häkkinen. Hiihtokeskus on toiminut perheyrityksenä alusta alkaen. Hissilippumyynnillä mitattuna Himos on Suomen 4. suurin keskus. Vuoden Hiihtokeskus -titteli on myönnetty Himokselle vuosina 1995, 2001 ja 2022.

Nykyään Himoksella on peräti 26 lumetettua ja valaistua rinnettä. Hissejä on 17, joiden yhteinen kapasiteetti on yli 20 000 nousua tunnissa. Hisseistä kolme on tuolihissejä minkä lisäksi lapsille ja aloittelijoille löytyy neljä ilmaista hissiä ja rinnettä. Tehokas lumetuskalusto varmistaa, että jo pikkupakkasilla saadaan usein muutama rinne avatuksi.

Rinteittensä osalta Himos jakautuu kahteen alueeseen: Pohjois- ja luoteisrinteisiin ja Länsirinteisiin. Ennen Keski-Himoksen hissejä ja rinteitä alueiden välillä joutui liikkumaan bussilla, mutta nykyään kaikki rinteet saavuttaa kätevästi hissejä ja rinteitä hyödyntäen. Välissä ei ole lykkimistä vaativia siirtymiä, vaan koko leveys on laskettavaa ainakin hyvällä luistolla ja riittävällä alkuvauhdilla.

Perinteistä laskettelua Himoksen Pohjoisrinteillä

Pohjoisrinteet edustavat tarjonnaltaan perinteisintä ja vanhinta Himosta ja soveltuvat sekä nautiskelijan rinnelaskuun että parkki-intoilijoille. Pohjoisrinteiden klassikko on vauhdikas päärinne eli Kilparinne, josta hiihtokeskuksen koko historia onkin aikanaan saanut alkunsa.

Rinteet ovat pohjoisessa pidempiä kuin lännessä. 700-metrinen Turistirinne on Himoksen mukavasti kumpuileva klassikko. Muita alueen erikoisuuksia ovat Himoksen isäntäparin mukaan nimetty vauhdikas rinnekaksikko: Jussin jyrkkä ja Päivin kaarre. Näistä ensimmäinen on nimensä mukaan jyrkimmästä kohdastaan todella tiukka ja haastava lasku ja jälkimmäinen taas hieman pidempi ja mutkaan kaartava lasku, josta ei tosin siitäkään vauhtia puutu. Keskuksen ainoa maksuton laskumahdollisuus on Pohjois-Himoksen hiihtokoulurinne.

Vaativampi parkkilaskeminen keskittyy Pohjois-Himokselle. Peräti 750 metriä pitkä North Park tarjoaa jopa 9 peräkkäistä trikkipaikkaa yhdellä laskulla. Erilaisia reilejä, hyppyreitä, seinämiä ja kallistettuja kohtia on North Parkissa vähintään keskitasoisen parkkiharrastajan makuun. Oma parkkimanageri vastaa suorituspaikkojen kunnosta.

Pohjois-Himoksen tuolihissi on kahden hengen tunnelmallinen retromalli, joka on tosin saamassa pientä ehostusta kaudelle 2024/2025. Hissin yläaseman lähettyviltä löytyy rinneravintola Vuorikahvio. Alueen toinen rinneravintola sijaitsee tuolihissin ala-aseman vieressä, ja tarjoaa mm. keittobuffettia.

Monipuoliset ja kiinnostavat Länsirinteet

Pohjoisrinteiltä länteen pääsee siirtymään kätevästi laskemalla 1 200 metriä pitkän Länsiväylä-siirtymärinteen. Siirtymärinteitä on levennetty, joten nekin tuntuvat jo ihan oikeilta rinteiltä. Länsirinteillä on enemmän jyrkkiä mustia rinteitä kuin pohjoisessa ja tarjolla on myös Bonus ja Keskimaa -rinteiden kaltaisia hyviä treenipaikkoja ratalaskijoille. Mikäli jyrkät laskut hirvittävät, voi niitä ottaa haltuun paikallisen hiihtokoulun opastuksella. Kaikilta hisseiltä pääsee siirtymään eteenpäin tai laskemaan alas myös loivempia vaihtoehtoja pitkin, joten aloittelijankin on helppo suunnistaa Himoksen rinneviidakossa.

Haastavien laskujen ohella Länsirinteiltä löytyy myös suositut siniset Mökön ja Murrin rinteet ja aloitteleville parkkilaskijoille sopiva West Park. Länsi-Himoksen uusi neljän hengen tuolihissi nosti joulukuusta 2023 alkaen Himoksen Suomen mukavimmin hissitettyjen keskusten joukkoon. Nyt Himoksen kaikille kolmelle huipulle pääsee miellyttävästi istuen ja jalkoja lepuutellen. Länsi-Himoksen uusi Dobbelmeyerin toimittama tuolihissi nostaa tunnissa huipulle 2400 henkilöä, joten riski hissijonoihin kutistui hyvin pieneksi.

Lapset on huomioitu Himoksella hyvin ja lännessä sijaitseva koko perheen Lumila-lumimaa sopii aloitteleville laskijoille sekä ei-laskettelevien lumi-iloihin. Lumilassa laskeminen onnistuu niin pulkalla, rattikelkalla kuin tubing-renkaallakin. Nämä välineet sisältyvät Lumilan pääsymaksuun, joka taas kuuluu hissilippuun. Lumilan hisseinä toimii helpoimmat mahdolliset mallit, Peikkosompa, Peikkonaru, Peikkomatto ja katettu mattohissi eli Peikkometro. Alueella on myös leikkipaikka keinuineen ja liukumäkineen sekä karuselli. Kun Lumilan Peikkorinteillä on aluksi totuteltu laskemiseen, voi hieman pidempiä laskuja siirtyä kokeilemaan vierestä löytyviin Murrin ja Mökön rinteisiin.

Uusia majoituspalveluita ja rinneruokaa

Himoksella ja sen lähiympäristössä on yhteensä yli 4 000 vuodepaikkaa ja karavaanareille vielä kaksi asuntovaunualuetta. Intohimoisimmat laskijat majoittuvat joko rinteiden juuren tai huipun loma-asunnoissa ja mökeissä, joista pääsee suoraan laskemaan. Himokselle on noussut useita mökkikeskittymiä, joista osa on täydellisellä ski in/out -sijainnilla, mutta suuri osa mökeistä vaatii myös pidemmän kävelyn tai autoilun rinteisiin.

Yhtä selkeää kyläkeskittymää ei ole, mutta Länsi-Himoksen juurelle on alkanut tiivistymään majoitusta ja palveluita. Osuuskauppa Keskimaa vauhdittaa tätä kehitystä rakentamalla 500 vuodepaikan huoneistokokonaisuuden Lumilan edustalle. Kaudelle 2024/2025 valmistuvaksi suunniteltu investointi parantaa myös Himoksen ravintola- ja ruokakauppatarjontaa.

Sekä länsi- että pohjois-Himokselta löytyvistä välinevuokraamosta saa välineet lasketteluun, lautailuun sekä pulkkailuun.

Nälän yllättäessä vatsan voi täyttää hiihtoalueen useissa eri tyyppisissä buffet-vaihtoehdoissa, thai-ruoalla tai grilliruokapainotteisesti. Ravintola Rinteessä on tarjolla kaikkein laajin buffet-menu sekä lounaalla että illallisella. Jos omat eväät maistuvat mieluummin, on Himoksen rinteillä peräti 6 grillauspaikkaa omille eväille. Useampi vielä hyvillä maisemilla varustettuna.

Entistä enemmän muutakin kuin rinnelaskua

Himoksen uusin parannus oheistoimintaan on HimosLomien joulukuussa 2023 avaama Willi Länsi -viihdekeskus. Hauskasti teemallaan jo ulkoa erottuva monitoimikompleksi pitää sisällään kaksi padel-kenttää, kahdeksanrataisen hohtokeilauksen, ralli-, golf- ja ammuntasimulaattorit ja kuntosalin. Aktiviteettien jälkipelit otetaan teeman mukaisessa saluunaravintolassa. Tämä 7 miljoonan euron investointi lisää mukavasti Himoksen reissun tekemisen määrää.

Lisäohjelmaa tarjoavat monipuoliset rinnetapahtumat, joita järjestetään lähes joka viikonloppu ja loma-aikoina jopa päivittäin. Ohjelma vaihtelee laskukilpailuista teemapäiviin ja välinevalmistajien demotapahtumiin. Mukava palvelu on myös TestCenter, jossa pääsee kokeilemaan kohtuullisen laajaa välinekirjoa ja hieromaan kauppoja itselleen mieluisista välineistä. Skinnailijoille on merkitty oma, sallittu nousureitti lihasvetoiseen vuoren valloitukseen.

Iltaelämän keskus on HimosAreena, joka toimii Suomen suosituimpien artistien keikkapaikkana. Nimekkäitä esiintyjiä on talvikaudella lähes joka viikonloppu sekä perjantaisin että lauantaisin. HimosAreenalle vaihtoehdon tarjoaa Mono Pub, jossa tarjolla on karaokea. Lisäksi Jämsä palveluineen on vain muutaman kilometrin päässä laskijasta.

Kohtuullinen ajomatka koko eteläisestä Suomesta

Lyhyet ajomatkat lähes koko Etelä- ja Keski-Suomesta tekevät Himoksesta vain houkuttelevamman laskukohteen. Pääkaupunkiseudulta omalla autolla perille ajaa kaksi ja puoli tuntia, Tampereelta tunnin ja Jyväskylästä vielä selkeästi vähemmän. Hieman pidempi matka kertyy lännen Turusta ja idän Lappeenrannasta, joista kummastakin on Himokseen noin kolmen tunnin ajomatka.

Jos omalla autolla matkustaminen tuntuu hankalalta, järjestetään muutamista kaupungeista – Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Jyväskylästä ja Salosta talviviikonloppuisin suoria bussiyhteyksiä laskettelukeskukseen tai vähintään läheiseen maantien liittymään. Jämsän keskustassa, kahdeksan kilometrin päässä Himoksesta on myös rautatieasema, jonne saavuttuaan matkaa rinteille voi jatkaa asemalta lähtevillä paikallisvuoroilla tai paikallistaksilla.

Vastinetta rahoille

Himos kuuluu Sappeen ja Tahkon rinnalla kotimaan keskisuurten hiihtokeskusten joukkoon ja laskettavaa sen rinteillä todellakin riittää. Nykyään kohde sopii muuhunkin kuin pelkkään rinnelaskuun. Viikonlopun mittainen lomailu perheen kanssa on tyypillisimmästä päästä, mutta tekemistä riittää jo viikoksikin. Muillekin kuin perheille. Alueen yleinen hintataso on verrattain korkea. Toisaalta laskija jaksaa hinnoista paikan päällä harvemmin valittaa – sen verran hyvää vastinetta rahoilleen tuntuu saavan kautta linjan.

Plussat

  • Monipuoliset rinteet ja kolme tuolihissiä
  • Lapset otettu hyvin huomioon
  • Kattavat majoitusvaihtoehdot ja oheispalvelut

Miinukset

  • Suosio nostaa hintatasoa
  • Pienet ruuhkat rinteissä mahdollisia
  • Majoitukset sijoittuvat laajasti ympäri aluetta, tiivis kyläkeskittymä puuttuu

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat rinteet 2019 – Esittelyssä 10 kpl unohtumattomia laskuja

Suomi Slalom 2019 tapahtumakiertue

Suomi Slalom tulee taas – tapahtuma täynnä vauhtia ja riemukasta yhdessäoloa

suomi slalom 2017

Perinteinen Suomi Slalom -tapahtumakiertue: rinteissä jo yli 30 vuotta

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja