Hyppää sisältöön

Purnu – Kuningaskunnan kelpo kukkula

Suomen ainoaksi kuningaskunnaksi kutsutussa Hartolassa sijaitseva Purnu on vuonna 1988 perustettu rauhallinen laskettelukeskus, joka on nähnyt toimintansa aikana jo peräti neljä omistajanvaihdosta. Kasvu on nykyisen omistajan kanssa kuitenkin lähialueen edellytyksiin nähden vauhdikasta ja lähimäki kerää paikallisilta runsaasti kiitosta kiinnostavista rinneprofiileista ja hyvästä palvelustaan.

Purnun asiakaskunta koostuu Lahden ja Heinolan asukkaiden lisäksi muiden lähikuntien kuten Joutsan, Pertunmaan, Mäntyharjun ja Sysmän laskettelijoista. Lähimmät samasta asiakaskunnasta osittain kilpailevat hiihtokeskukset ovat Hollolan Messilä ja Hankasalmen Häkärinteet, mutta Purnu on pysynyt vahvasti paikallisten omana keskuksena.

Rauhallinen perhekohde

Hartolan rauhallisen lähimäen rinnevalikoima koostuu viidestä helposta ja keskivaikeasta rinteestä ja mahtuupa tähän joukkoon streetti ja lastenmäkikin, jolle suunnitellaan rakennettavan lähivuosina uusi hiihtohissi. Hiihtokeskuksen etuihin kuuluvat ehdottomasti sen rauhallisuus ja jonottomuus lähes koko hiihtokauden lävitse. Vuodenvaihde ja pääsiäinen voivat olla hieman muuta laskukautta kiireisempiä ajankohtia, mutta varsinaista ruuhkasumaa pääsee harvoin tuolloinkaan syntymään.

Siinä missä valtaosa Suomen lähirinteistä panostaa nimenomaan nuoriin temppulaskijoihin ja parkkiin, ovat Purnun vahvuudet sen soveltuvuudessa pienille lapsille ja paikallisille rinnelaskijoille. Ruuhkattomat rinteet ovat poikkeuksetta myös hyvässä kunnossa ja helmikuussa hiihtokeskuksessa järjestetään suosittu perhepäivätapahtuma.

New school –laskijoita ei toki ole alueella unohdettu ja streetillä riittää toki paikallisille nuorille tekemistä, mutta nuoriso ei asiakaskunnassa korostu merkittävästi. Maaliskuussa Purnun valaistuilla rinteillä järjestetään perinteisesti temppulaskijoiden ja nuorten oma Midnight Ski Party –tapahtuma.

Hyvälaatuista ja henkilökohtaista

Purnun palveluihin kuuluvat välinevuokraamo, josta laskijat löytävät sukset ja laudat, mutta eivät erikoisempia välineitä. Alueella on lisäksi kaksi kotaa sekä rinnekahvila, jonka ruokatarjonta on kokoon nähden varsin laaja ja annosten hinnat noin 6 – 12 €:n luokassa. Myös lumikenkäilyä ja murtomaahiihtoa suositellaan kokeilemaan laajassa maastossa.

Hiihtokeskuksen palvelut ovat laajuuden sijaan keränneet paikallisilta kiitosta nimenomaan hyvästä laadustaan. Purnun kaltaisessa rauhallisessa lähimäessä useasti laskettelevat tunnetaan jo henkilökunnan keskuudessa. Hyvänä esimerkkinä tästä on uskollisesti viikottain keskuksessa laskettelevalle hartolalaiselle herraseurueelle jo luvattu ilmaiset laskut 80-vuoden ikään saavuttaessa. Kyseessä on lupaus, jonka Purnu joutuu hyvin pian lunastamaan ja palkitsemaan yhden pitkäaikaisen kanta-asiakkaansa pysyvästi ilmaisilla laskuilla!

Plussat

  • Rauhalliset ja helpot rinteet
  • Paikallisten arvostama hyvä ja henkilökohtainen palvelu
  • Hyvin hoidetut rinteet

Miinukset

  • Lähialueiden majoituskapasiteetti
  • Hartolasta Purnuun tulevan tien kunto on huono
  • Vaikea jatkokehittää lähialueiden pienistä asukasmääristä johtuen

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään