Hyppää sisältöön

Laajis – Jatkuvaa kehitystä Jyväskylässä

Jyväskylän lähikeskus Laajis tunnettiin vuoteen 2011 saakka Laajavuorena. Nimi vaihtui samalla, kun keskus siirtyi lähes viidenkymmenen vuoden jälkeen kaupungin omistuksesta yrittäjien käsiin.

Jyväskylän Laajavuori on toiminut laskettelukeskuksena vuodesta 1963 saakka. Laskettelukeskuksen kehitykseen on omistajanvaihdosta seuranneina vuosina investoitu valtavia summia. Vuodesta 2011 eteenpäin rinnealue, kalusto ja palvelut ovat parantuneet todella kovalla vauhdilla. Aiemminkin hyvä laskettelukeskus alkaa olemaan kokonaisuutena erinomainen kohde omasta laskuvälineestä tai taitotasosta riippumatta.

Laajis – Räjähtäen laajentunut laskettelukeskus

Laajiksen rinteiden määrä on alle kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut ja nykyään merkittyjä osuuksia löytyy yhteensä jo 13, kun Wild West muutti uudelle alueelle takarinteillä. Lukumäärää on tarkoitus kasvattaa lähitulevaisuudessa vielä entisestään raivaamalla metsää ja rakentamalla uusia hissejä. Laajiksen tarjonta on monipuolista ja rinteiden vaikeustaso vaihtelee todella helpoista lastenmäistä haastaviin kumpareikkoihin.

Lumimaassa laskuharrastus haltuun

Laskettelukeskuksen monipuolinen Lumimaa  sopii hyvin perheen pienimpien talviseen harrastamiseen. Mukavan kokoisella alueella on lasketteluun kolme loivaa vihreää rinnettä: Veturi, Pikkuri ja Pulkkari, joista Pulkkari on tarkoitettu pulkkamäeksi. Rinnelipulla laskevan aikuisen seurassa alle 6-vuotias kypärää käyttävä lapsi pääsee Lumimaahan ilmaiseksi. muuten päivälippu Lumimaan alueelle on 9€.

Lumimaan alueelta löytyy yksi lumikaruselli, kaksi laskettelurinnettä, yksi pulkkamäki sekä naru- ja mattohissit. Alueella on myös nuotiopaikka, jossa voi pitää taukoja ja paistaa vaikka makkaraa. Lisäksi Lumimaan alueelle valmistuu kauden 2018 aikana myös laavu.

Harrastuksen aloittamiseen apua saa Laajiksen perinteikkäästä hiihtokoulusta, joka on toiminut vuodesta 1964 saakka. Laajiksen hiihtokoulu valittiin vuoden hiihtokouluksi vuonna 2017. Werneri-kursseja on tarjolla monipuolisesti laudalle, suksille, freestyleen ja pujotteluun.

Lumimaan alueelta löytyvästä Miniparkista löytyy helppoja obstaakkeleita, joissa perheen aloittelevat hurjapäät taatusti viihtyvät vauhdin ja hauskanpidon merkeissä. Lisäksi Auriksesta löytyy Junnuparkki, jossa on jo hieman kokeneemmat lapset voivat kokeilla parkkilaskemista

Rinteitä jokaiseen makuun

Vaikka Laajis tarjoaakin hyvät puitteet pienten lasten laskuharrastukselle, ei se kuitenkaan ole samanlainen perheiden täyttämä kohde kuin esimerkiksi läheinen Himos. Varttuneempi laskija löytää keskuksesta runsaasti kiinnostavaa laskettavaa ja tarjonta on viime vuosien laajennusten myötä kohentunut valtavin harppauksin.

Rinteistä löytyy valinnanvaraa jokaiselle, oli sitten aloittelija tai jo kokeneempi laskija. Vihreä Pateri on helppo ja aloittelija sopiva rinne eturinteessä, siniset Eturi ja Auris ovat myös nautiskelevaan laskemiseen soveltuvia rinteitä. Takarinteiltä löytyvät luonnonlumella olevat noin 700-metriset Koukkari I ja Koukkari II ovat myös hyviä vaihtoehtoja rentoon lasketteluun.

Kumpareikkoa ja hyppyreitä

Pelkästään rentoon kurvailuun ei Laajiksessa kuitenkaan tarvitse onneksi tyytyä, sillä muutamia vauhdikkaampiakin laskuja alueelta nimittäin löytyy. Keskivaikeat, punaiset rinteet Länkkäri, Takarinne, Killeri ja Wild West tuovat haastetta laskemiseen sitä kaipaaville. Mustalla merkitty Kilparinne on avoinna vain seuraharjoituksiin.

Vauhdikkaassa kehityksessä ei Laajis ole todellakaan unohtanut parkkilaskijoita. New school –laskijat löytävät Laajiksesta hyvätasoiset snowparkit, joita ylläpitää Laajiksen oma parkkitiimi, joka huoltaa ja varmistaa parkkien olevan turvallisia ja hyväkuntoisia. Parkkeja parannellaan koko ajan ja niihin tehdään uutta laskettavaa, jotta jokaiselle riittäisi mielekästä menoa. Wild Westin muuttaessa uudelle alueelle takarinteille, myös puurakenteinen Wild West Laajis muutti perässä. Aloittelevia parkkilaskettelijoita hemmotellaan Auriksessa sijaitsevalla Junnuparkilla, jonka setit sopivat myös jo aiemmin parkkia laskeneille.

Hiihtokeskuksen Happy Hour

Laajiksessa on järjestetty yhteistyössä MatkaRaTa:n kanssa Student Night-opiskelijatapahtumia, jolloin opiskelijakortilla saa alennuksia niin rinnelipusta, välinevuokrasta kuin myös ravintolan puolelta myös kohdistetut tarjoukset. Erikseen Laajiksessa ei kuitenkaan ole opiskelijakortilla tarjousta.

Laajiksessa perjantaisin on perinteinen HappyHours klo 16-20, jolloin kolmen tunnin rinnelippu maksaa vain 15€ ja kolmen tunnin välinevuokra 15€. HappyHours on suosittua aikaa, jolloin esimerkiksi alamäkiluistelurata on suljettuna.

Lisäksi kaudella 2017-18 maanantaisin on Etumaanantai, joka järjestetään yhteistyössä Keskimaan kanssa. Tällöin klo 16-20 välillä rinnelipun ja välinevuokran saa edullisemmin etukorttia näyttämällä.

Muutakin kuin laskettelua

Laajavuoren ulkoilualue tarjoaa maastohiihtäjille 48 kilometriä hoidettuja latuja lähes Jyväskylän kaupungin sydämessä. Monipuolinen ja vaihteleva maasto takaa sen, että jokainen voi valita itselleen sopivan haasteellisen lenkin. Latuverkostosta 15 kilometriä on valaistu. Laduilta on yhteydet Jyväskylän seudun muille hiihto- ja vaellusreiteille. Alueelta löytyy kaksi laavua, jotka tarjoavat kulkijalle viihtyisän nuotio- ja taukopaikan.

Muita harrastusmahdollisuuksia laskettelun ja hiihdon ohella ovat frisbeegolf talviradalla ja paikalliseen luontoon tutustuminen vaikkapa vuokratuilla lumikengillä.

Alamäkiluistelurata on avoimessa käytössä hissilipun hinnalla. Lisäksi radalla järjestetään alamäkiluistelukoulua, jonne halukkaat voivat ilmoittautua mukaan. Maailmanlaajuisesti tunnettu Red Bull Crashed Ice-osakilpailu on nyt parina vuotena järjestetty Laajiksen alamäkiluisteluradalla, joka on ollut pisin luonnonjäärata koko kilpailussa. Crashed Ice kerää valtavasti ihmisiä eri maista niin kisaamaan kuin katsomaankin. Tekemistä Laajiksessa riittää kesälläkin, tästä pitävät huolen esimerkiksi muutamia vuosia sitten avattu köysiseikkailupuisto sekä alamäkipyöräilyyn keskittyvä bikepark.

Kylpylähotelli naapurissa, kaupungin palvelut lähettyvillä

Kun hyviin rinnemahdollisuuksiin yhdistetään kaupunkiloman mahdollisuus ja majoitus rinteiden viereisessä, alkaa kasassa olemaan melko houkutteleva paketti.

Nopeasti kasvavan hiihtokeskuksen keskipisteenä on rinneravintola ja Urban Kitchen-keittiö Laajiksen päärakennuksessa. Rinneravintolassa on asiakaspaikkoja noin sadalle asiakkaalle. Isoista, eturinteeseen päin avautuvista ikkunoista on mukava seurata rinteen tapahtumia samalla nauttien virvokkeita, hampurilaisaterioita ja keittiön omassa kiviuunissa paistettuja kiviuunipizzoja. Viikonloppuisin tarjolla myös keittolounas. Rinneravintolasta löytyy myös ilmainen langaton netti sekä lasten leikkipaikka, jossa lapset voivat leikkiä vaikkapa pallomeressä.

Majoittumista ei tarvitse miettiä, sillä Laajiksessa on tarjolla yöpymistä omassa Outdoor Hostelissa, kahden ja neljän hengen huoneissa. Lyhyen kävelymatkan päässä rinteistä sijaitsee myös kylpylähotelli Cumulus Laajavuori.

Iltaelämän vietto onnistuu hiihtokeskuksessa hyvin. Jyväskylän keskusta palveluineen on vain neljän kilometrin päässä Laajiksesta ja bussit kulkevat kaupungin ja rinteiden välillä säännöllisesti. Opiskelijakaupunkien tapaan keskustan yöelämä on yleensä vauhdikkainta viikonloppuisin ja keskiviikkoisin.

Vuosi vuodelta enemmän laskettavaa

Kaikkein parhaiten Laajis palvelee parkkilaskijoita, mutta myös rinnelaskijoille on monipuolisesti tekemistä, ja ala-aseman Lumimaa on loistava. Laskettelukeskus on kehittynyt 2010-luvun alun jälkeen valtavin harppauksin ja vuosien aikana investoidut eurot näkyvät rinteiden määrässä, valaistuksessa, leveydessä sekä monessa muussa asiassa. Tehdyt investoinnit kantavat myös hedelmää, osoituksena tästä on Laajiksen valinta vuoden lähihiihtokeskukseksi 2014.

Laajis toimii Jyväskylän läheisyyden ansiosta hyvin myös osana laskijan kaupunkilomaa. Pääkaupunkiseudulta hiihtokeskukseen on ajomatkaa noin kolme tuntia, Tampereelta kaksi ja lähin lentoasema on kahdenkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Tikkakosken lentokenttä.

Plussat

  • Hyvät puitteet sekä parkkilaskemiseen
  • Mukavat rinteet ja toimiva lastenmaa
  • Hyvät oheispalvelut ja tasokas majoitus lähellä

Miinukset

  • Vähänlaisesti jyrkkää laskettavaa
  • Voi etenkin Happy Hourin aikaan ruuhkautua
  • Ei offarimahdollisuutta

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Kausikortteja halvalla

Pyhä vuoden hiihtokeskus 2017

Vuoden hiihtokeskukset ja hiihtokoulu 2017 on valittu

Suomen seikkailupuistot – mielekästä ajanvietettä koko perheelle

Osallistu #kotirinne-kisaan – voita laskukamat itsellesi ja kaverille!

Lisää hiihtokeskukseen liittyviä artikkeleja