Hyppää sisältöön

Paavonrinteet – Laskettelua Saarijärven salomailla

Paavonrinteet sijaitsee Keski-Suomessa, Saarijärven pienessä kymmenentuhannen asukkaan kaupungissa. Alue on mäkien ja harjujen halkomaa, joten puitteet lasketteluun ja hiihtämiseen ovat kaupungin omistamassa hiihtokeskuksessa maaston puolesta hyvät.

Saarijärven kaupungin oma laskettelukeskus kehittyy jatkuvasti. Varsinkin parkki on parantunut 2010-luvun alkupuolella valtavin harppauksin laskijoiden toiveita paremmin vastaavaksi.

Paavo ja luonnonkauniit laskumaisemat

Alueen komeat kansallismaisemat ovat jo satoja vuosia sitten inspiroineet urheilijoiden lisäksi myös lukuisia taiteilijoita ja runoilijoita. Taiteilijoista maineikkain on itse kansallisrunoilija J.L. Runeberg, joka asui Saarijärvellä vuosina 1823 – 1825. Runebergin runoissa ja Maamme-laulun sanoissa alueen kauniit maisemat elävät edelleen. Maamme-laulun ohella Runebergin toinen kuuluisa runo, Saarijärven Paavo, on tehnyt pientä pitäjää kuuluisaksi ulkomaita myöten.

2010-luvulla Saarijärvi on edelleen rakastunut Paavoihinsa. Merkkinä tästä kaupungista löytyy mm. Paavonaukio, Paavontie ja Paavon patsaita. Myös Saarijärven oma laskettelukeskus Paavonrinteet saa nimensä juuri kyseisestä Runebergin runosta.

Rinteet leveämmät

Saarijärven Paavon laskettelukeskuksessa on viisi valaistua ja lumetettua rinnettä, kaksi hissiä, lasten rinne, streetti/parkki ja pulkkamäki. Rinteiden pituudet vaihtelevat pienen lastenmäen 70 metristä aina Keski-Suomen keskukselle mukavaan 700 metriin. Valinnanvaraa on rinteiden määrään nähden mukavasti.

Pienille laskijoille on lastenhissi ja helppo rinne, jossa alle 6-vuotiaat laskevat kypärä päässä ja aikuisen kanssa ilmaiseksi. Pidemmissä punaisissa pätkissä kuten Ykkösrinteessä ja Kahviorinteessä mahtuu jo kurvailemaan ihan mukavasti, mutta kovin jyrkkiä laskuja ei keskuksesta kannata lähteä hakemaan.

Kaksin verroin hyppyriä

Kaupungin omistuksessa olevan laskettelukeskuksen kehityksellä on tyypillisesti selkeät rajat, mutta Paavonrinteiden parannukset etenkin parkin puolella ovat keränneet kuluneina vuosina runsaasti kiitosta. Laskijoiden toiveita on kuunneltu ja parannuksia tehdään mahdollisuuksien mukaan jatkuvasti. Parkin tarjonta vaihtelee vuodesta toiseen, mutta reilit, pressit ja erikokoiset hyppyrit ainakin yhdessä rinteessä kuuluvat vakiokattaukseen.

Paikallisille parkkilaskijoille Paavonrinteet tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon Keski-Suomen suurempien keskusten, kuten Laajiksen tai Himoksen rinnalle, etenkin jos hinta ratkaisee. Kausikortti Saarijärven keskukseen maksaa vain noin kolmanneksen isojen keskusten vastaavasta hinnasta. Laskettavaa Paavonrinteillä toki on vähemmän, mutta parkki on totutusti ollut jo pitkään erittäin kilpailukykyinen lähiseudulla asuville.

Ruisleivän laittaa laskijalle

Ala-asemalla palvelee rinnekahvila, josta saa virvokkeita, karkkia ja pientä purtavaa, mutta omien eväiden pakkaamista pidemmälle laskupäivälle suositellaan silti. Suksivuokraamosta saa laskettelusuksien lisäksi myös lumilaudat ja maastohiihtovälineet. Huoltopalvelu toimii vuokraamon kanssa samassa rakennuksessa, eikä Saarijärven kaupungin keskusta palveluineen ole sekään kuin kolmen kilometrin päässä rinteistä.

Edulliset liput ja hissien vähäisyys voisivat helposti tarkoittaa ruuhkia, mutta syrjäisestä sijainnista johtuen ei Paavonrinteillä joudu viettämään aikaansa jonossa. Kanssalaskijat ovat tyypillisesti paikallisia nuoria, mutta loppiaisen aikaan venäläiset ovat kasvava asiakasryhmä Saarijärvelläkin.

Hiihdä maalla hallaisella

Paavonrinteiden laskettelurinteet ovat mukavat ja parkki totutusti erittäin hyvä. Alue sopii kuitenkin kaikkein parhaiten maastohiihtoon. Aivan rinteiden yhteydessä sijaitseva Kusiaismäen hiihtokeskus on sekä kunto- että kilpahiihtoon kansainvälisetkin mitat täyttävä paikka.

Maastohiihtäjillä on valittavana yhden, kahden, kolmen, viiden ja kahdeksan kilometrin latureitit kauniissa kansallismaisemissa. Kuntohiihtäjät nauttivat etenkin puolentoista kilometrin mittaisesta hiihtoreitistä kauniin Pajulammen ympäri ja 15 kilometrin mittaisesta latuverkostosta. Laduista noin puolet on valaistuja ja hiihtäjillä on reiteiltä yhteys myös Keski-Suomen maakuntauralle.

Ota sukset sukkelasti!

Paavonrinteet on Saarijärven oma lähimäki, jolla on eniten annettavaa parkkilaskijoille ja maastohiihtäjille. Kunto- ja kilpahiihtoon samassa paikassa sijaitseva Kusiaismäen keskus on jo pitkään ollut loistopaikka ja 2010-luvulla Paavonrinteiden parkki alkaa olemaan yhtä houkuttelevalla tasolla.

Kun hyvään parkkiin ja latuverkostoon yhdistetään ruuhkattomuus ja lippujen edulliset hinnat, on laskettelukeskus loistava paikka maastohiihtäjien lisäksi myös paikalliselle nuorisolle. Hissilippujen hinnat ovat kuluneina vuosina nousseet jonkin verran, mutta verrattuna muihin Keski-Suomen hiihtokeskuksiin on Paavonrinteet yhä selkeästi edullisemmasta päästä.

Paavonrinteet – Laskettelukeskus kaukana kaupungeista

Valitettavasti muualta Suomesta on Saarijärvelle ja Paavonrinteille sen verran pitkä matka, että keskus jää helposti kokonaan kokematta. Lähimmästä suuremmasta kaupungista, Jyväskylästä, matkaa on noin 65 kilometriä ja muualta jo huomattavasti enemmän. Pääkaupunkiseudulta perille on ajomatkaa 350, Turusta 370, Oulusta 330 kilometriä.

Saarijärven kaupunki ja Paavonrinteet sijaitsevat valtatie 13:n varrella Kokkolan (180 km) ja Lappeenrannan (290 km) välissä, muttei kovin lähellä kumpaakaan. Nelostien lähimmästä liittymästä matkaa hiihtokeskukseen on kaksikymmentä kilometriä. Lähimmältä lentokentältä, Jyväskylän Tikkakoskelta, matkaa kertyy viidenkymmenen kilometrin verran.

Plussat

  • Hyvätasoinen parkki
  • Sopii hyvin maastohiihtäjille
  • Ruuhkaton ja edullinen

Miinukset

  • Rinnelaskuun tarjonta vähäistä
  • Vain yksi aikuisten hissi
  • Pitkä ajomatka suurkaupungeista

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään