Hyppää sisältöön

Helihiihtoa Ruotsin Lapissa

Pohjois-Ruotsin puuttomassa tunturimaisemassa voi jo tuhannen metrin korkeudessa tuntea olevansa maailman huipulla. Helikopterilla pääsee koskemattomalle lumelle ja asiantunteva vuoristo-opas tietää mistä paras laskupätkä löytyy.

Lähdimme innokkaan kuuden hengen porukan kanssa kokeilemaan helihiihtoa maailman pohjoisimmissa hiihtokeskuksissa Riksgränsenissä ja Björklidenissä. Keskukset sijaitsevat Pohjois-Ruotsissa, aivan Norjan rajan tuntumassa Kiirunan ja Narvikin välillä. Yhteensä alue kattaa yli 100 huippua, joten laskettavaa pinta-alaa riittää. Helikopterilla pääsee vain parissa minuutissa jopa 1400 metrisille tunturihuipuille.

Jännitystä Riksgränsenissä

Riksgränsenin helihiihtopäivä alkaa hienossa säässä. Aurinko paistaa pilviverhon takaa, hämyinen valo sopii hienosti vähän jännittyneeseen tunnelmaan. Kukaan ryhmästämme ei ole aikaisemmin kokellut helihiihtoa, meille neljälle ryhmän mimmivahvistukselle tämä on ensimmäinen kerta myös helikopterissa.

Oppaanamme toimii UIAGM -auktorisoitu vuoristo-opas Andreas Bengtsson Mountain Guide Travelilta. Ammattitaitoinen opas osaa huolehtia laskijoiden turvallisuudesta, tuntee paikat ja tietää oikeat olosuhteet.

Turvallisuus ennen kaikkea

Andreasin mukaan kaikki helihiihto -firmat eivät vaadi oppailtaan sertifiointia, mutta itse hän pitää sitä tärkeänä.

– Asiakas ei voi muuten tietää, onko opas varmasti pätevä. Jotkut voivat olla hyviäkin, mutta eroa ei voi ilman kansainvälistä sertifiointia tietää.

Auktorisoidut oppaat ovat käyneet läpi niin henkisesti kuin fyysisestikin vaativan vuosia kestävän koulutuksen, joka takaa vaadittavat taidot ja turvallisuuden.

Ennen kopteriin hyppäämistä kaikille jaetaan turvavarusteet; piipparit, sondit, lapiot ja ABS -reput. Myös ohjeistus on tarkkaa: kun kopterista hypätään ulos, jäädään kopterin viereen matalalle kamojen kanssa odottamaan, opas purkaa lastin ja viittoo helikopterille ohjeet. Voi käydä hullusti jos jonkun sauva, suksi, tai päänuppi osoittaa helikopterin propelliin. Täytyy huomioida, että helikopteri myös uppoaa tavallista syvemmälle pehmeässä lumessa.

Helikopterikuski tärkeä osa tiimiä

Helikopterissa tunturien yllä fiilis on mahtava ja maisemat huikeat. Ilmeistä päätellen muu porukka on samaa mieltä.  Andreas ja kopterikuski Kalle tsekkailevat paikkoja ja miettivät yhdessä parasta laskupätkää ja laskeutumispaikkaa.

– Monesti suunnitelmat muuttuvat, kun huomataan että jossain muualla kuin suunnitellulla spotilla on paremmat laskuolosuhteet, Andreas kertoo.

Helikopterikuski onkin tärkeä osa tiimiä.

– Helpottaa huomattavasti, kun kuski tuntee paikat. Näin ei tarvitse selittää, mistä laskijoita pitää esimerkiksi tulla hakemaan. Yksinkertaiset koordinaatit riittävät, kun molemmat tietävät mistä puhutaan.

Laskettavaa riittää

Andreasin mukaan Riksgränsen on erinomainen helihiihtokohde, koska alueella on paljon hyviä laskeutumispaikkoja. Tunturimaastossa kopteri voi laskeutua melkein mihin vain, ja  laskettavaa riittää lähes silmänkantamattomiin.

Meidät kopteri jättää lopulta Vassitjokka-huipulle. Joka puolella ympärillämme näkyy vielä laskematonta lunta. Andreas antaa ohjeet ja osoittaa laskulinjat, ja ei kun pöllyttämään.

Parhaiten laskusta saa irti, kun ryhmässä on mahdollisimman samantasoisia laskijoita. Andreas tosin on laskenut perheidenkin kanssa, eräässä ryhmässä nuorin lapsi oli 8-vuotias.

– Opas osaa etsiä huipun, josta ei ole vain yhtä reittiä alas, ryhmän taso täytyy pitää mielessä.

Riksgränsenissä laskemme kolme runia. On hienoa laskea keskelle tuntureita, kun alhaalla odottaa helikopteri valmiina viemään seuraavalle täydelliselle laskupätkälle. Kuski nauttii auringosta kopterin tavaratelineen päällä. Tuulta ei ole juuri lainkaan, kaikkialla on rauhallista ja hiljaista.

Björklidenissä konkarin kanssa

Helihiihto on niin mahtavaa, että lähdemme kokeilemaan sitä vielä viereiseen Björklidenin keskukseen.

Björklidenissä paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, eikä tuulta ole juuri lainkaan, kun heti aamiaisen jälkeen lähdemme innokkaina kohti kopteria. On täydellinen laskusää.

Björklidenissä oppaanamme toimii myöskin UIAGM- sertifioitu opas Anders Bergwall. Andersin firma Arctic Guides vastaa helihiihdosta Björklidenin alueella, itse Anders on toiminut vuoristo-oppaana jo 28 vuotta. Myös Anders pitää oppaiden kansainvälisesti yhdenmukaista sertifiointia tärkeänä. Hän toi opaskoulutuksen Ruotsiin, joten tietää kyllä mistä puhuu.

Anders kertoo, että helihiito alkoi alueella 70-luvulla, jolloin se tosin vielä oli melko  epäammattimaista, hiihtokoulun yhteydessä toimivaa harrastelua. Itse hän aloitti heliski oppaana vuonna -85, jolloin toiminta alkoi olla jo enemmän sitä itseään helihiihtoa.

Alussa toiminta oli keskittynyt pienelle alueelle. Pitkään Alpeilla kokemusta kerryttäneellä Andersilla oli tietoa ja itsevarmuutta laajentaa helihiihtoaluetta.

– Vaatii kokemusta nähdä, onko vuori hyvä ja turvallinen laskea vai ei, Anders kertoo.

– Kun työtä on tehnyt paljon, oppii jo helikopterista katsomaan oikeat kulmat turvallisuuden takaamiseksi.

Helikopteria ohjaa Andersin kanssa useita vuosia työskennellyt Matts, jota Anders kehuu yhdeksi Ruotsin parhaista helikopterikuskeista. Tämä ei jää epäselväksi, kun näkee millaisiin paikkoihin ja millä helppoudella laskeudumme.

Koskematonta lunta

Björklidenissäkin teemme kolme nousua. Maisema on aavaa tunturia, kaukana vastapäisellä huipulla näkyy toinen laskuporukka. Anders löytää asiakkailleen aina koskematonta lunta.

– Mitä se tekisi maineelleni, jos veisin jonkun jälkiä laskemaan?

Vaikka Anders on tehnyt alueella jo noin 15 000 runia, oli hän edellisenä päivänäkin löytänyt kaksi itselleen täysin uutta pätkää.

Alueen laajuudesta on etua siinäkin mielessä, että laskupaikkaa voi vaihdella sään mukaan. Björklidenistä pääsee helposti helikopterilla esimerkiksi Kebnekaiselle, jos laskuolosuhteet siellä näyttävät paremmille.

Anders pitääkin Björklideniä hyvänä helihiihtopaikkana, koska alueella on helppo tarjota jokaiselle ryhmälle koskematonta lunta.

– Esimerkiksi Chamonixissa kilpailu parhaista laskupätkistä on joskus melko kovaa, Anders kertoo.

– Lapissa ei ole niin paljon stressiä ja kilpailua, ja parhaat linjat voidaan laskea turvallisesti.

Helihiihto tarjoaa upeita kokemuksia

Helihiihtokausi Ruotsin lapissa kestää maaliskuusta toukokuun puolenväliin. Loppukaudesta valoa riittää laskemista varten jopa kellon ympäri.

Toki huipuille pääsee myös haikkaamalla, mutta jos tähän ei ole mahdollisuutta, pääsee helikopterikyydillä kokemaan upeaa laskua. Anders on myös opastanut paljon vammaishiihtäjiä, joille helikopteri on hyvä keino päästä paikkoihin, joihin heillä muuten ei olisi mahdollisuutta päästä laskemaan.

Ja onhan myös jo helikopterin kyydissä istuminen itsessään hieno elämys, maisemat näkee ihan eri tavalla korkeuksista tunturien päältä. Toki helihiihto on monelle harvinaista herkkua hintansa puolesta, tosin mahtava kokemus tarjoaa rahoille varmasti vastinetta.

On viimeisen nousun aika. Laskun alkupätkä on edellisyön tuulen takia vähän kovaa, loppu onkin sitten täydellistä pehmeää puuteria. Nautiskelua. Tämä lasku on hyvä jättää kauden viimeiseksi, varmasti tekee vielä ensi talvena mieli takaisin suksille.

Matts vie meidät lopuksi helikopterilla takaisin kylään käyttäen lumen peittämän golfkentän kasireikää väliaikaisena laskeutumisalustana. Hole in one, huippu laskureissu.

> Riksgränsenin keskusesittely Lumipallossa
> Björklidenin keskusesittely Lumipallossa

Tutustu myös alueen opaspalvelujen tarjoajiin:
> Mountain Guide Travel
> Arctic Guides

Teksti: Saara Argillander
Kuvat: Elina Koskinen