Ajankohtaista, Alppihiihto, Yleinen

Talviolympialaisten rinnelajit – Alppihiihto

Alppihiihdossa tarkoituksena on selvittää kepeillä tai porteilla merkattu rata mahdollisimman nopeasti.

Ensimmäinen alppihiihdon kansainvälinen kilpailu käytiin vuonna 1928 Itävallan St. Antonissa. Talviolympialaisiin alppihiihto päätyi vuonna 1936 Garmisch-Partenkirchenissä, jolloin kilpailtiin alppiyhdistetyssä. Nykyisin alppihiihtoa lasketaan olympialaisissa viidessä eri lajissa. Alppilajit ovat pujottelu, suurpujottelu, supersuurpujottelu, syöksylasku ja alppiyhdistetty.

Suomen olympiajoukkueen alppihiihtäjiin kuuluvat Tanja Poutiainen, Marcus Sandell, Samu Torsti ja Santeri Paloniemi.  Sotshin subtrooppinen ilmasto tuo alppihiihtoon omat haasteensa, sillä rinteiden alku- ja loppupään olosuhteet saattavat poiketa merkittävästi toisistaan.

Pujottelu

Pujottelu on teknisin ja hitain alppihiihdon kilpailulajeista. Kilpailijan on tarkoitus tulla mahdollisimman nopeasti vuorotellen kahden sinisen ja kahden punaisen kepin muodostaman portin läpi. Pujottelussa porttien välimatka on maksimissaan 13 metriä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Pujotteluradan laskemiseen menee aikaa noin 50 – 60 sekuntia, keskinopeus pujotteluradalla on noin 40 km/h. Pujottelussa lasketaan kaksi kierrosta, joiden yhteisaika ratkaisee. Pujottelu lasketaan viimeisenä alppilajeista.

Naisten pujottelu lasketaan Sotshissa perjantaina 21. helmikuuta klo 14.45 alkaen ja miesten pujottelu lauantaina 22. helmikuuta klo 14.45 alkaen.

Suurpujottelu

Suurpujottelu on pujottelun ohella toinen alppihiihdon tekniikkalajeista. Suurpujottelussa rata merkataan pujottelurataa vauhdikkaammaksi ja käännöksiltään laajasäteisemmäksi kokonaisuudeksi. Kilpailijat kiertävät portteja, joiden välimatka on oltava vähintään 10 metriä.

Koska suurpujottelu on tekniikkalaji, nopeudet eivät kasva yhtä suuriksi, kuin varsinaisissa vauhtilajeissa eli suurpujottelussa ja syöksylaskussa. Huippunopeudet suurpujottelussa voivat olla kuitenkin yli 80 km/h. Kilpailulasku kestää yleensä radasta riippuen 1.15 – 1.45 minuuttia. Pujottelun tavoin suurpujottelussa lasketaan kaksi laskua, joiden yhteisaika ratkaisee tuloksen.

Naisten suurpujottelu lasketaan torstaina 18. helmikuuta klo 9.00 alkaen ja miesten suurpujottelu perjantaina 19. helmikuuta klo 9.00 alkaen.

Supersuurpujottelu

Supersuurpujottelussa yhdistyy vauhdikas syöksylasku ja tekninen suurpujottelu. Radan portit on sijoitettu kauemmas toisistaan kuin suurpujottelussa, mikä mahdollistaa kovan vauhdin. Suurpujotteluradalla huippunopeudet voivat olla yli 120 km/h.

Supersuurpujottelussa lasketaan yksi kierros ja rata merkataan syöksylaskua hitaammaksi, koska käännöksiä tulee enemmän. AIkaa supersuurpujotteluradan laskemiseen menee noin 1.30 – 2.30 minuuttia eli sama kuin syöksylaskussa.

Naisten supersuurpujottelu kisataan lauantaina 15. helmikuuta klo 9.00 alkaen ja miesten supersuurpujottelu 16. helmikuuta klo 9.00 alkaen.

Syöksylasku

Syöksylasku on vauhdikkain kaikista alppilajeista, vauhdikkaimmilla radoilla huippunopeudet voivat nousta jopa yli 150 km/h. Normaalisti kilpailusuoritus syöksylaskussa kestää  1.30 –  2.30 minuuttia.

Syöksylaskussa sijoitus määräytyy yhden laskun perusteella. Lajissa lasketaan vähintään kahdeksan metrin päässä toisistaan olevien porttien läpi. Porttien etäisyys toisistaan on alppilajien suurin ja rata myötäilee usein rinteen muotoa.

Miesten syöksy lasketaan sunnuntaina 9. helmikuuta klo 9.00 alkaen ja naisten keskiviikkona 12. helmikuuta klo 9.00 alkaen.

Alppiyhdistetty

Alppiyhdistetyssä kilpaillaan kahdessa eri lajissa. Saman päivän aikana kisataan ensin yksi kierros syöksylaskua ja sen jälkeen lasketaan kaski pujottelukierrosta. Sijoituksen ratkaisee suoritusten yhteisaika. Superalppiyhdistetty on uudempi versio, jossa kisataan yksi kierros syöksylaskua tai supersuurpujottelua ja vain yksi kierros pujottelua.

Sotshin olympialaisissa naisten alppiyhdistetty kisataan maanantaina 10. helmikuuta. Vauhtilaji lasketaan klo 9.00 alkaen ja pujottelu klo 13.00 alkaen. Miesten alppiyhdistetty lasketaan perjantaina 14. helmikuuta. Vauhtilaji on klo 9.00 alkaen ja pujottelu klo 12.30 alkaen.

> Tutustu Suomen alppijoukkueeseen olympialaisissa

Teksti: Laura Haro
Kuva: Val Gardena – Gröden Marketing via Compfight cc


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Talviolympialaisten rinnelajit – Alppihiihto
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,25/5 - 4 ääntä)
Loading...