Hiihtokeskukset, Kohteet, Ravintolat & Baarit

Pala parasta Italiaa – Hiihto-oppaan vinkit

Nautinnolliset rinteet, hyvä ruoka, ystävälliset ihmiset ja edullinen hintataso – Italiaan on helppo ihastua!

Italia on kohteena todellinen suomalaisten matkailijoiden kestosuosikki. Maan vetovoiman saloja paljastaa hiihto-opas Jyrki Eräkorpi. Samalla Jyrki kertoo myös, miten mennyt kausi sujui sekä hyväksi havaitsemiaan paikkoja omasta kotikohteestaan.

Italia on laskukohteena erityisesti nautiskelijoiden suosiossa

– Laskijan näkökulmasta Italian parhaita puolia ovat mukavien ja nautinnollisten rinteiden lisäksi hyvä ruoka sekä kohtuullinen hintataso verrattuna esimerkiksi Ranskan tai Sveitsin hiihtokeskuksiin. Hyvänä puolena pidän myös ystävällisiä ja iloisia ihmisiä, listaa Eräkorpi maan parhaita puolia.

Kautensa Jyrki vietti pienessä Gressoneyn kylässä. Paikka on hänelle tuttu jo vuodelta 1993, tällöin kohde oli vielä monelle laskijalle täysin tuntematon piilopaikka. Mikään suuri turistirysä se ei tosin ole vieläkään.

Mainos
Mainos

– Tykkään Italian tunnelmasta ja alueen hiihtomahdollisuuksista, muuta tekemistä laskemisen lisäksi täällä ei hirveästi olekaan. Gressoney ja laajemminkin Monterosan alue sopii mielestäni laskijalle, joka haluaa nauttia ruuhkattomista rinteistä tai helposti saavutettavista, loistavista offareista. Mitään railakasta menoa ja iltarientoja täältä ei löydy, ellei niitä järjestä sitten itse, vitsailee Jyrki.

Talvi oli Italiassa runsasluminen

Suomen kärsiessä poikkeuksellisen lauhasta ja vähälumisesta talvesta on tilanne Alpeilla ollut osittain toinen. Erityisesti Alppien eteläpuolen kohteet ja niiden vierailijat ovat saaneet nauttia runsaasta lumesta.

– Kokonaisuutena minun kauteni kesti täällä noin 2,5 kuukautta. Saavuin kohteeseen tammikuun alkupuolella ja lähdin takaisin Suomeen maaliskuun loppupuolella yhdessä viimeisen asiakasryhmäni kanssa. Päällimmäisenä muistona jäi mieleen, että aivan mahtava talvi, paljon puuteria ja päästiin nauttimaan erinomaisesta hiihdosta, kertoo Jyrki talvestaan Italiassa.

Runsas lumi aiheutti talvella aika ajoin myös ongelmia, joihin tavallinen suomalainen matkailija ei yleensä edes törmää.

– Muutamana päivänä kylään johtava tie oli suljettu erittäin rankan lumisateen vuoksi. Myöhemmin lumisateiden jälkeen lumia vyöryi tielle, joka katkaisi uudestaan liikenteen vuorokaudeksi. Suomessa on vaikea ymmärtää lumen voima, jonka paikallinen väestö ottaa erittäin vakavasti, jatkaa Jyrki.

Mukavimmat laskut seuraavat aurinkoa

Montarosan hiihtoalueeseen kuuluu kolme erillistä laaksoa. Jyrkin kotipesä ja majapaikka Gressoneyn kylä sijaitsee keskimmäisessä laaksossa. Kauden aikana suosikeiksi muodostuneita paikkojaan Jyrki raottaa seuraavasti.

– Aamupäivällä kannattaa suunnata yleensä Bettaforcan puolelle. Hienon alun päivään saa laskemalla Bettaforcan huipulta 2 727 metristä alkavaa Betta-rinnettä, korkeuseroa laskulle tulee noin 550 metriä. Rinne on leveä baana, joka soveltuu erinomaisesti carvailuun aamupäivän auringon pehmentämänä. Iltapäivisin on taas hyvä suunnata auringon perässä viereiseen Champolucin laaksoon, josta löytyy paljon mukavia rinteitä. Erityisesti alkukaudella rinteet ovat siellä todella kivassa kunnossa, loppukaudesta tosin iltapäivisin on paikoitellen jo varsin pehmeää, kertoo Jyrki.

Alueen rinteet ovat pääsääntöisesti erittäin mukavia sinisiä ja punaisia laskuja. Mustia rinteitä on vain muutama. Mieleenpainuneita ja kokeilemisen arvoisia laskuja löytyy jokaisesta laaksosta.

– Gressoneyn laaksossa suosittelen kokeilemaan laskua 2 971 metristä Salatilta alas Stafalin kylään. Korkeueroa laskulle tulee yli kilometri ja tämä on kivasti kiertelevä rinne, jossa loppuosuudella on mukavan jyrkkiäkin osuuksia. Lasku on kiva maisemallisesti, loppuosassa rinteen ali virtaava puro antaa kohinallaan mukavan mausteensa hienoon tunnelmaan.

– Alagnan puolella varsinaisia rinteitä ei ole kovin montaa. Salatilta alas Alagnan kylään lähtevä lasku on hieno elämys, korkeuseroa tälle tulee noin 1 800 metriä. Aika ajoin on hyvä pysähdellä ihailemaan hienoja maisemia sekä lepuuttelemaan jalkoja.

– Champolucin puolella mukavaa laskettavaa saa erityisesti suuntaamalla Sarezzan hissiasemalta kohti Champolucin kylää, paljastaa Jyrki nautiskelijoille sopivia mahdollisuuksia alueelta.

Suositeltavia pysähdyspaikkoja laskupäivän aikana

Rinnepäivän lounaspaikoiksi alueelta löytyy tunnelmallisia ja kodikkaita paikkoja, mitään liukuhihnaruokaloita Italiassa ei yleensä ole. Hyväksi havaittuja paikkoja sijainnin, ruoan ja palvelun suhteen Jyrki listaa alueelta oheisesti.

Punta Jolanda

– Sijaitsee Gressoneyn kylästä lähtevän päähissin yläasemalla 2 278 metrissä. Soveltuu hyvin aamukahvi- tai lounaspaikaksi, terassilla voi nähdä aurinkoisena päivänä myös live-bändin. Ravintola on myös erinomainen paikka päivällisruokailuun, hissien sulkeuduttua illalla sinne pääsee tunnelmallisesti paikan oman lumikissan kyydissä.

Frantze

– Erittäin tunnelmallinen ravintola Champolucissa. On tosin vähän vaikeasti löydettävissä metsän siimeksessä, opaskyltti sijaitsee Del Bosco –rinteen oikeassa reunassa. Ravintolan yhteydessä toimii hotelli, rakennus on kokonaisuudessaan viehättävä ja itsessään jo näkemisen arvoinen.

Snow, Food & Dreams

– Sijaitsee Bettaforcan yläasemalla 2 727 metrin korkeudessa, monien mielestä alueen paras rinneravintola. Aurinkoinen terassi, alakerrassa kahvila ja varsinainen ravintola sijaitsee ylhäällä toisessa kerroksessa. Mistään ei löydy niin hyviä pitsoja kuin täältä, lisäksi kattava valikoima erilaisia viinejä ja muita juomia.

Orestes Hütte

– Takamaastoissa viihtyville vierailemisen arvoinen tuttavuus. Löytyy Punta Jolandalta lähtevän merkatun offpiste-reitin varrelta, noin 2 600 metrin korkeudelta. Jo lasku itsessään on unohtumaton kokemus. Erittäin hieno paikallisen puunveisto-osaamisen taidonnäyte, täällä ei todellakaan ole ruuhkaa. Mahdollisuus myös majoittumiseen tyylillä.

Morgenrot

– Gressoneyn puolelta löytyvä kiva lounaspaikka. Ravintola löytyy helposti, kun suuntaa Seehorn-hissiltä La Triniten kylää kohti. Plussaa paikka saa aurinkoisesta terassistaan ja hienoista maisemistaan.

Giovanni

– Stafalin kylässä oleva afterski-paikka. Lähellä on vuoristo-oppaiden toimisto sekä mahdollisuus välineiden huoltoon – voitelu, kanttien teroitus ja olut pakettihintaan 12€. Iltapäivällä terassilla paistaa aurinko, sisällä puolestaan asiakkaille luvassa maistuvaa pikkupurtavaa suksen päältä tarjoiltuna. Vieressä on Gressoneyhin vievän ilmaisen bussilinjan päätepysäkki, oikean bussin suomalainen tunnistaa helposti, sillä etuikkunassa lukee ”Navetta”.

Tutustumisen arvoisia paikkoja laskupäivän jälkeen

Jyrkin mukaan Gressoneyn pieni kylä tulee nopeasti vierailijalle tutuksi, välimatkat ovat lyhyitä ja liikkumaan pääsee helposti kävellen. Hieman pidemmät matkat taittuvat taas vaivattomasti bussilla.

David Sportin kahvila

– Mukava tapaamispaikka Punta Jolandan hissin ala-seman lähellä. Erittäin ystävällinen henkilökunta, aamulla ja illalla tiskin takana olevia ihmisiä voi nähdä päivän aikana myös rinteessä hiihto-opettajan asu päällään. Hyvän sijainnin vuoksi paikassa on helppo kerrata päivän parhaita laskuja palauttavan juoman ääressä tai suunnata sinne kahville ennen ensimmäistä hissinousua.

Nordkapp

– Jos lomalla haluaa syödä erityisen hyvin, niin tällöin kannattaa suunnata bussilla ”alakylään” eli viereiseen Gressoney Saint Jeaniin ja sieltä löytyvään Nordkapp-ravintolaan. Ravintolan taustalla on samoja henkilöitä kuin alueen parhaassa Snow, Food & Dreams –rinneravintolassa. Ravintolasta voi ostaa mukaan myös tuliaisia, myynnissä on monia paikallisia herkkuja.

Castore

– Kylän paras ja myös oikeastaan ainoa afterski-paikka. Pitkin viikkoa monenlaista ohjelmaa, esimerkiksi menneellä kaudella kuultiin maanantai-iltaisin elävää musiikkia, tiistaisin oli disko ja perjantaisin ohjelmassa oli viinin maistelua. Paikan hyvä puoli on, että ostamaessa juoman pääset nauttimaan erittäin kattavasta valikoimasta pikkupurtavaa kello 18 – 20 välillä.

Lo Scoiattolo

– Kylässä on vain kymmenkunta hotellia ja Lo Scoiottolo on näistä paras. Hotellissa on erittäin mukava ja ystävällinen henkilökunta sekä kunnollinen sauna-osasto. Hotellin oma shuttle-bussi vie ja hakee laskijat päähissiasemalle 15 minuutin välein aamuin illoin. Iso osa Gressoneyn ravintoloista sijaitsee hotellien yhteydessä, joten, vaikka ei majoittuisikaan täällä, niin kannattaa käydä täällä syömässä ainakin kerran loman aikana – hotellin ravintola on kylän parhaita.

Pasticceria Bar Lyskamm

– Saint Jeanista löytyvä kiva kahvila ja herkkupuoti. Täältäkin on helppo hankkia mukaan mukavia paikallisia herkkuja tuliaisiksi Suomeen.

Teksti ja kuvat: Antti Hurskainen

Tutustu Monterosan hiihtokeskusesittelyyn


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Pala parasta Italiaa – Hiihto-oppaan vinkit
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.