Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Laskijan kesäaktiviteetit – vesihiihto ja wakeboarding

Onko korvaava kesälaji laskettelulle tai lumilautailulle vielä haussa? Kokeile vuosi vuodelta suositumpaa vesihiihtoa tai wakeboardingia!

Erilaiset vesiurheilumuodot sopivat erinomaisesti laskijan kesäaktiviteeteiksi.

Vesihiihto

Vesihiihto syntyi  lajina jo 1922. Tällöin 18-vuotias yhdysvaltalainen Ralph Samuelson kokeili veneen perässä hiihtämistä. Idea kokeiluun tuli oivalluksesta, että vedessä hiihtäminen lienee mahdollista, kun se kerran onnistuu lumellakin.

Vesihiihto on yllättävän helppoa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyseessä on laji, jossa vesisuksilla varustettua henkilöä vedetään moottoriveneen perässä ja hän liukuu veden yli. Jotta vesihiihtäminen olisi mahdollista, tarvitaan suksien lisäksi tarpeeksi nopea vene. Vesihiihdon kehitys onkin kulkenut rinnakkain moottoriveneiden kehityksen kanssa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vesihiihto kasvattaa harrastajakuntaansa sekä ympäri Suomea että maailmalla. Ajan saatossa vesihiihdosta on muodostunut useita eri variaatioita ja alalajeja, kuten pituushyppy, pujottelu, kuviot ja paljain jaloin hiihtäminen eli barefoot.

Wakeboarding eli vesilautailu

Wakeboarding on tällä hetkellä yksi maailman nopeiten kasvavista vesiurheilulajeista. Wakeboardingin idea on periaatteessa sama kuin vesihiihdossa, välineenä on vai lauta. Wakeboard-laudassa on piirteitä sekä rulla-, surffi että lumilaudasta. Wakeboarding poikkeaa vesihiihdosta väineen lisäksi myös siten, että lautailijan nopeus on pienempi ja aaltoihin liu’utaan eri kulmasta.

Myös wakeboarding on varsin helposti opittavissa, perusteet oppii muutamassa tunnissa. Lajin oppimista helpottaa erityisesti aiempi surffikokemus. Laudalle nouseminen saattaa tuntua aluksi haastavalta, mutta se on yllättävänkin helppoa seuraavien ohjeiden mukaisesti.

  1. Aloita istumalla polvet taivutettuna, kädet suorana ja kohtisuoraan veneeseen nähden.
  2. Anna veneen vetää itsesi ylös, sen lähtiessä liikkeelle.
  3. Kun olet päässyt seisomaan, pidä paino tasaisesti molemmilla jaloilla, pää pystyssä ja hartiat linjassa lantion kanssa.
  4. Kun olet päässyt ylös ja tottunut lautaan, voit aloittaa haastavampien temppujen opettelun.

Miten pääsee alkuun?

Vesihiihtoa ja wakeboardingia voi harrastaa niillä vesillä, missä on luvallista ajaa moottoriveneellä ja, kunhan on hankkinut lajiin sopivat välineet.

Välineitä vuokraa useampi yritys ympäri Suomea. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vesiskoottereita ja –jettejä vuokraavat yritykset tarjoavat myös vesisuksia ja wakeboardeja muiden vesiurheiluvälineiden ohella. Vesisuksien ja wakeboardien vuokrat vaihtelevat noin 20 eurosta noin 40 euroon.

Veneen sijasta vesihiihtoa ja wakeboardingia voi myös harrastaa kaapelirataa apuna käyttäen. Radalla vesihiihtäjän tai -lautailijan vetoköysi on kiinnitetty korkealla kulkevaan vaijeriin. Tällainen rata löytyy esimerkiksi Ukkohallasta.

Teksti: Laura Haro
Kuvat: seanosh via Compfight cc ja wht_wolf9653 via Compfight cc


Avainsanat:
, ,
Arvostele artikkeli:
Laskijan kesäaktiviteetit – vesihiihto ja wakeboarding
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,33/5 - 6 ääntä)
Loading...