Hyppää sisältöön

Kesäkauden vinkit Sveitsiin – seitsemän tärppiä lunta odotellessa

Vuorilla ei aina tarvita suksia tai lumilautaa. Sveitsin komeista maisemista löytyy paljon tekemistä ympäri vuoden. Lumipallo tarjoaa kurkistuksen siihen, mitä kaikkea Sveitsissä voi tehdä, kun lunta vielä odotellaan.

Alppien kesä on pitkä, aurinkoinen ja maisemiltaan vähintään yhtä kaunis kuin talvinen vuoristoidylli. Kokosimme seitsemän tärppiä lumettomaan aikaan Sveitsissä liikkuvalle.

1. Koe Euroopan korkeimmalla sijaitseva rautatieasema

Kaipaatko lunta? Sitä löytyy aina. On vain noustava riittävän korkealle. Bernin Alpeilla sijaitsevan Jungfraujochin korkeuksiin matkataan yli satavuotiasta junarataa pitkin. Jo itse matka on elämys: ensin vaunut mutkittelevat upeissa alppimaisemissa ja sukeltavat sitten syvälle vuoren sisään jatkaen kohti huippua jykevän kiven uumenissa.

Jungfraun korkein huippu pysyy valkeana ympäri vuoden. Euroopan korkeimmalle rakennettu rautatieasema sijaitsee 3 454 metrin korkeudessa ja sen ympärille on rakennettu laaja Top of Europe -kompleksi, joka sisältää paitsi näköalatasanteita, myös useita ravintoloita, jääveistosluolan ja jopa pienen laskettelurinteen, jossa suksille pääsee milloin tahansa.

2. Jäätikkövaellus Jungfraujochilla onnistuu vaikka keskellä kesää

Jungfraujochilla voi tehdä muutakin kuin katsella maisemia. Paikka on suosittu jäätikkövaellusten aloituspiste. Leveänä kohti laksoa kiemurteleva Aletschjäätikkö muodostaa 22 kilometrin mittaisen ikijäisen virran.

Jungfraujochilta käsin voi käydä joko lyhyellä päivävaelluksella tai yhtä hyvin startata vaativammallekin retkelle. Alue kuuluu Unescon maailmanperintökohtaisiin.

3. Nauti autottoman Mürrenin rauhasta

Pieni Mürrenin kylä tunnetaan legendaariseksi nousseesta jokatalvisesta Inferno-kisastaan.

Laskukauden ulkopuolella Mürren tarjoaa hienoja patikointireittejä Schilthornin maisemissa ja mahdollisuuden nauttia todellisesta vuoriston rauhasta. Mürren on autoton kylä, joten perille pääsee ainoastaan junalla. Välimatkat ovat lyhyitä, joten autolle ei toisaalta olisi täällä edes tarvettakaan.

Seutu on perisveitsiläistä idylliä parhaimmillaan: pienessä kylässä kaikki vakituiset asukkaat tuntevat toisensa, ilta hiljenee aikaisin ja meteliä tuottavat lähinnä lehmänkellot.

4. Herkuttele James Bondin aamiaisella

Mürrenissä lomailevan kannattaa poiketa Schilthornin 2 970 metrin korkeudessa sijaitsevassa Piz Gloriassa tervehtimässä James Bondia. Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa -elokuvan kuvaukset nostivat Piz Glorian kuuluisuuteen, muuttivat Schilthornin täysin. Nykyisin kaikki täällä pyörii salaisen agentin ympärillä.

Näköalatasanteella pääsee kuvauttamaan itsensä Bondin seurassa ja sisällä on tarjolla laaja näyttely ja multimediaesitys 007:n edesottamuksista vuorella. Ravintolan James Bond -aamiainen sisältää mitäpä muuta kuin lasillisen Bollingeria.

Bond ei toki turhaan valinnut Schilthornin huippua seikkailujensa leikkikentäksi. Maisemat ovat huikeat ja hyvällä säällä Piz Gloria tarjoaa näkymät yli kahdellesadalle Alppien huipulle ja aina Mont Blancille saakka.

5. Luzern sopii koko perheen kaupunkikohteeksi

Kaupunkikohteista Luzernin voi sanoa sijaitsevan kaikkein eniten Sveitsin sydämessä. Vuorten ympäröimä pikkukaupunki on idyllisyydestään huolimatta eloisa ja aktiivinen.

Luzern sopii hyvin paitsi perhematkailijan pysähdyspaikaksi, myös kulttuuri-ihmisen matkaetapiksi, sillä kaupungissa järjestetään paljon näyttelyitä ja konsertteja. Keskustan maamerkki on romanttinen Kapellbrücke-silta, joka epäilyksettä löytyy jokaisen Luzernissa vierailleen lomakuvista.

Luzernissa majoittuvan on helppo tehdä kevyitä patikkaretkiä lähistön vuorilla tai nousta ylös vaikka vain maisemia katsomaan ja lounastamaan. Esimerkiksi Pilatus-vuori ravintoloineen on erinomainen tällaisen päiväretken kohde.

Verkehrshaus Luzern on kohde, jota ei täällä kannata ohittaa. Kyseessä on Sveitsin liikennemuseo, jonka nimi ei lainkaan anna oikeutta kaikelle sille, mitä paikka sisältää: lentokoneita, junia, laivoja, autoja, moottoripyöriä – ja jopa avaruusaluksia.

 6. Sherlock Holmes elää Meiringenissa

Siinä, missä Mürren nauttii James Bondiin maineesta, ottaa aivan lähistöllä sijaitseva Meiringenin kylä kaiken irti Sherlock Holmesista.

Sherlockin luoja Sir Arthur Conan Doyle lomaili tällä syrjäisellä Alppiseudulla ja ihastui siihen niin, että päätti sijoittaa mestarietsivänsä kuolinkohtauksen Meiringeniin. Rinteellä kylän yllä vuolaana ryöppyävät Reichenbachin putoukset saivat toimia kulissina Sherlockin viimeisille hetkille.

Nykyisin kylästä löytyy paitsi Sherlock Holmes -museo, jossa etsivästä kerrotaan kuin aidosti eleneestä henkilöstä, myös mestarietsivän nimeä kantava hotelli sekä pubi.

7. Hae päivän adrenaliinit Euroopan jyrkimmästä funikulaarista

Euroopan jyrkin funikulaari eli kiskoköysirata vie Gelmer-järvelle 1860 metrin korkeuteen.

Jyrkimmillään radan kaltevuus on 106 prosenttia. Tunne on kuin pystysuoraa seinää noustessa. Turvavöitä vaunuista ei kuitenkaan löydy, vaan tukena ja turvana on ainoastaan metallinen kaide. Funikulaari rakennettiin jo vuonna 1926, mutta matkustajakäyttöön se otettiin vasta vuonna 2001.

Noin kymmenen minuuttia kestävä nousu vie postikorttimaisemiin, joissa turkoosi alppijärvi hohtaa vuorten keskellä. Järven ympäristössä on useita patikointireittejä ja alhaalla lähellä funikulaarin lähtöasemaa herttainen Hotel Handeck, jonka ravintola sopii levähdyspaikaksi reippailun jälkeen.

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn