Hyppää sisältöön

Koli – Suomen tunnetuin kansallismaisema tarjoaa vaellusreittejä vaativaan makuun

Kolin kansallispuistossa patikoit metsäisillä vaaroilla, tutustut kulttuurimaisemaan ja ihastelet Pieliselle avautuvaa Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa.

Reilulla 130 000 vuosittaisella kävijällään yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista on Pohjois-Karjalassa Lieksan, Joensuun ja Kontiolahden kuntien alueilla sijaitseva Koli. Kolin kansallispuiston maisemaa hallitsevat geologisesti ainutlaatuiset kalliot ja vaarat, synkät kuusikot ja rehevät lehdot sekä varhaisten elinkeinojen muokkaama arvokas perinnemaisema, ahot ja kaskimetsät.

Matkailu alkoi 1800-luvun lopun taiteilijoiden innoittamana

Kolin matkailu alkoi Suomen kulttuuriväen löydettyä alueen 1800-luvun lopulla. Karelianismin innoittamia kävijöitä ovat ainakin Juhani Aho, Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Jean Sibelius, joiden ansiosta Kolista on tullut yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista.

Kolin kallioilta avautuvat näkymät Pieliselle ovat houkutelleet vierailijoita 1800-luvun lopulta alkaen.

Vielä 1800-luvun lopulla Kolin vaarat ja maisemat olivat monien mutkien ja mäkien takana ja majoitusta tarjosivat ainoastaan maatilat. Suomen matkailijayhdistys alkoi hoitaa majoitustoimintaa 1890-luvulla ja maantie Kolin kylälle valmistui 1913. Ensimmäinen laskettelurinne avautui 1930-luvun lopulla.

Kansallispuisto perustettiin 1991 ja alueen koko on nykyisin noin 3000 hehtaaria.

Koli tarjoaa reittejä vaativallekin vaeltajalle

Kolilla on noin 80 kilometriä merkittyjä reittejä. Suurten korkeuserojen takia Kolin maasto on osin vaikeakulkuista ja tarjoaa haasteita kokeneellekin vaeltajalle.

Lyhyitä, päiväretkeilyyn sopivia reittejä ovat esimerkiksi 3–8 kilometrin mittaiset luontopolut ja rengasreitit. Haasteita tarjoava Huippujen kierros (1,5) kuljettaa Ukko-Kolin, Paha-Kolin ja Akka-Kolin huipuille ja jyrkkiä nousuja sisältävä Sataman polku (4,2 km) on Kolin vanhin merkitty reitti. Kolin kulttuuriympäristöt (3 km) on helppokulkuisempi reitti, joka vie perinteisten kulttuuriympäristöjen, kaskimaiden ja lehtolaidunten keskelle.

Kolin luontoon pääsee tuttustumaan kesäaikaan myös tuolihissistä käsin – ikivanhat kuuset ja alhaalla kimalteleva Pielinen säväyttävät! 

Kansallispuiston vaativimpiin reitteihin kuuluu Järnefeltin maalauspaikkojen maisemissa kulkeva Mäkrän polku (7,2 km). Polku päätyy monimuotoisten vaaramaisemien halki Mäkrän huipulle, josta pääsee ihastelemaan Kolin vaaroja ja Pielistä. Maisema on yksi Kolin hienoimmista.

Pisin vaellusreitti on kansallispuiston läpi kulkeva Herajärven kierros (31–60 km). Lumettomaan aikaan kuljettavissa oleva reitti on useitten jyrkkien nousujen ja laskujen takia melko vaativa, mutta antoisa. Maisemat ovat mahtavat ja reitillä pääset ylittämään pitkospuita sekä käyttämään kahluuvaijeria ja vetoköysilauttaa.

Laskettelua kansallismaisemissa

Talvisin Kolin tykkylumiset kansallismaisemat houkuttelevat laskijoita. Kansallispuiston alueella sijaitsevat eteläisen Suomen korkeimmat ja haastavimmat Ukko-Kolin rinteet ja 10 minuutin ajomatkan päässä sijaitsee erityisesti lapsiperheiden ja parkkilaskijoiden suosiossa oleva Loma-Koli. Ukko-Kolin rinteillä on korkeuseroa 230 metriä ja rinnepituutta parhaimmillaan 1500 metriä. Loma-Kolilla taas on lastenrinteitä ja parkki.

Ukko-Kolin haastavat rinteet sijaitsevat kansallispuistossa.

Muita suosittuja aktiviteetteja Kolilla

Melonta

Kansallispuiston vesiretkeilyreiteistä löytyy sopivia sekä kokeneelle melojalle että aloittelijalle. Pielinen tarjoaa haasteita, kun taas Herajärvellä melonta on turvallisempaa. Kanootteja, kajakkeja ja soutuveneitä voi vuokrata alueen yrittäjiltä, jotka järjestävät myös opastettuja melontaretkiä.

Retkimelojien on hyvä huomioida, että yöpyminen kansallispuiston kaikissa saarissa on kielletty.

Hiihto ja lumikenkäily

Kolilla on huollettuja perinteiseen tyyliin ja luisteluhiihtoon sopivia latuja reilut 50 kilometriä. Kansallismaisemista pääsee nauttimaan esimerkiksi helpolla (3 km) tai vaativalla (7 km) vaaraladulla. Kansallispuistoa sivuaa myös 22 kilometrin mittainen valaistu latu.

Myös lumikenkäily on suosittu tapa kokea kansallispuisto talvisin. Merkittyjä lumikenkäreittejä on kolme: Huippujen lumikenkäilyreitti (1,5 km), Huiput-Kolin kylä (3 km) ja lumikenkäilyreitti Ukko-Kolilta Pielisen rantaan (4 km).

Sekä maastohiihto-, että lumikenkäilyvälineitä voi vuokrata alueen yrittäjiltä.

Kolin kansallispuistossa voit myös esimerkiksi ratsastaa ja pyöräillä niille osoitetuilla reiteillä, kalastaa luvanvaraisesti ja uida saarien hienoilla hiekkarannoilla.

Kolin kansallispuiston palvelut

Kolin kansallispuistosta ja lähiympäristöstä löytyy kävijöille monipuolisia ympärivuotisia palveluita.

Ruokailu ja ruoanlaitto onnistuu kansallispuiston useilla tulentekopaikoilla merkittyjen reittien varsilla sekä muutamilla saarista. Kahviloita, ravintoloita ja kauppoja taas löytyy ainakin luontokeskus Ukosta, Kolin kylän keskustasta ja kansallispuistossa sijaitsevasta Break Sokos Hotel Kolista.

Yöpymistä varten kansallispuistossa on kymmenen vuokratupaa ja merkittyjä telttailualueita. Kolin lähiympäristöstä löytyy myös runsaasti majoitusvaihtoehtoja vuokramökeistä maatilamajoitukseen. Break Sokos Hotel Kolin pihasta pääsee suoraan Kolin vaellusreiteille ja talvisin Ukko-Kolin rinteisiin.

Kolin kävijöitä palvelee erittäin keskeisellä paikalla Break Sokos Hotel Koli.

Kolin kansallispuistossa toimii luontokeskus Ukko tarjoaa maksutonta matkailu- ja retkeilyneuvontaa sekä tietoa lähiseudun luontokohteista. Ukossa on myös näyttelyitä, kuvaesityksiä, kahvio, matkamuistomyymälä, kokoustiloja ja vuokratupien varauspalvelu.

> Perehdy tarkemmin Kolin kansallispuistoon
> Tutustu alueella toimiviin ohjelmapalveluyrittäjiin

Teksti: Veera Argillander
Kuvat: macskapocs via Compfight, Antti Hurskainen

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja tarjota virkistysmahdollisuuksia. Suomessa on 39 kansallispuistoa, joissa vuonna 2014 vieraili yli 2 miljoonaa ihmistä. Lumipallo esittelee Suomen kansallispuistoista suosituimmat.

Tutustu tarkemmin Suomen kansallispuistoihin