Ski touring, Vapaalasku, Varusteet

Ski touring eli randohiihto – mistä on kyse?

”Onko järkee vai ei” hiipii mieleen, kun läskisuksiin tottunut laskija kokeilee ensimmäistä kertaa keveitä ja kapeita randosuksia ja -varusteita.

Ski touring, randonnee, randoilu, takamaastojen vaellushiihto – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lajista lienee myös yhtä monta mielipidettä ja -kuvaa kuin on laskijaakin. Erityisen tiukassa mielikuvat tuntuvat olevan lajia vielä kokeilemattomien keskuudessa.

”Liian hapokasta, ei pysty!”

Suomessa perinteiset ski touring –välineet ovat yleensä olleet vain ”kovimpien laskukollien  ja -kissojen” arsenaalissa. Lajin hienous ja monipuolisuus on alkanut paljastua kuitenkin yhä useammalle. Touhua ja välineitä enemmän kokeilleiden mielestä siinä yhdistyvät haluttaessa monen lajin parhaat puolet – esimerkkinä perinteisen hiihdon fyysisyys, retkeilyn oman polun löytäminen, vuoritouhujen yhteys luontoon sekä laskettelun vauhdin hurma.

Ensimmäisellä kokeilulla huteralta tuntuvat rando-varusteet voivat vaikuttaa jopa laskukelvottomilta. Kapeat sukset, minimalistiset tech-siteet ja kevyet monot saavat monet kokeneetkin suksijat epäilemään osaamistaan. Todellisuudessa nykyaikaiset välineet mahdollistavat usein enemmän kuin mihin oma osaaminen ja uskallus riittävät.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Palkinto päivän uurastuksesta – omat jäljet hohtavalla hangella.

Pienen totuttelun ja ensimmäisten hapuilevien käännösten jälkeen sukset sekä monot alkavat kuitenkin tuntua jo tutuilta. Ensimmäiset onnistumisen elämykset synnyttävät kipinän paneutua touhuun ja välineiden mahdollisuuksiin paremmin. Keveät ja ketterät välineet osoittavat varsinaisen erinomaisuutensa heti, kun suksien kärjet suunnataan ylämäkeen.

Miehet trikoissa – vai jotain ihan muuta?

Ski touringissä keskeistä on nauttia pelkän laskun sijaan itse matkasta ja erityisesti myös ylämäistä. Kevyillä, ketterillä ja tarkoitukseensa sopivilla varusteilla eteneminen on nopeaa ja helppoa. Kokeilijalle avautuu täysin uusi maailma, jossa pelkkien laskujen metsästyksen sijaan myös noususta tulee keskeinen osa nautintoa.

Randoilu on erityisen suosittua Keski-Euroopassa. Alppien hiihtokeskuksissa vierailleet eivät ole voineet välttyä huomaamasta rinteen reunoja hymyssä suin ylös tikkaavia miehiä ja naisia tiukoissa trikoissaan. Siellä harrastus on paitsi koko perheen yhteistä retkeilyä myös peruskuntoilua. Kesäiset pyörälenkit vaihtuvat talvella helposti ”ylämäkihiihtoon”.

”Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.”

Myös norjalaiset retkeilevät paljon samassa ”Topptur-hengessä”. Suomalaiseen luonteeseen ja kansanperinteeseen on jollain tapaa iskostunut enemmän taas laskupainotteisuus ja nousut omin voimin enemmän vain pakollisena pahana. Sopivilla välineillä lajin harrastaminen onnnistuu hyvin myös Suomen tuntureilla. Alppien lisäksi myös lähempänä eli Ruotsissa ja Norjassa harrastamiseen on erinomaiset puitteet.

Ski touringin suuntaukset

Uusia harrastajia ski touring houkuttaa erityisesti offarereiden ja takamaastojen vapauden jo löytäneistä. Vapaalaskun suosion lisäksi harrastajamääriä kasvattaa myös muut luonto- ja liikuntatrendit, kuten polkujuoksu ja muu itsensä haastamiseen tähtäävä kestävyysurheilu sekä muu elämyksellinen retkeily luonnossa .

Tällä hetkellä alan harrastajien ja toisaalta myös välinevalmistajien keskuudessa on nähtävissä kolme selvää suuntausta.

Kovinta kasvu on vapaalaskusuuntautuneessa harrastamisessa (freeride tourers). Nimensä mukaisesti harrastajat ovat usein adrenaliinhakusia vapaalaskijoita ja käyttävät ski touring –välineitä haastavien rinteiden laskujen ja vaativien olosuhteiden puuterin metsästyksessä. Tässä ryhmässä välineiltä vaaditaan erityisesti luotettavuutta ja hyviä laskuominaisuuksia. Sukset ovat leveämmät, monot tukevammat ja siteet raskaampia erotuksena kevyemmistä ylämäkisuuntautuneista välineistä.

Ski Touring –välineiden kokeilua Ruotsissa keväällä 2015.

Toisena ryhmänä on selvästi eroteltavissa seikkailu- ja elämyssuuntautuneet harrastajat (adventure tourers). Tämän ryhmän ihmiset hakevat haastavia laskuja, mutta nauttivat myös näiden laskujen etsimisestä ja saavuttamisesta. He suhtautuvat intohimoisesti vuoriin ja valitsevat sopivat aktiviteetit harrastamiseen vuoden aikojen mukaan. Välineiltä he odottavat keveyttä, mutta myös hyvää suorituskykyä haastavissa olosuhteissa.

Kolmantena harrastajaryhmänä on eroteltavissa urheilusuuntautuneet harrastajat (endurance tourers). Heillä ski touring on nimenomaan kestävyysurheilua ja luontevaa jatkumoa muulle luonnossa tapahtuvalle kestävyysharjoittelulle, kuten maastopyöräilylle, murtomaahiihdolle ja polkujuokselle. Heidän välineensä ovat erittäin keveitä ja mahdollistavat erittäin nopeat nousut ja ovat riittävän suorituskykyisiä myös kohtuullisiin laskusuorituksiin. Tässä ryhmässä myös muita vastaan kilpaileminen on varsin tärkeä harrastamisen motivaattori.

Lajin kasvun ovat huomanneet myös välinevalmistajat

Kasvavaa mielenkiintoja lajia kohtaan tuovat myös välinevalmistajat ja heidän panostuksensa välineiden kehittämiseen. Trendin merkittävyydestä kielii, että perinteisenä alppihiihtomerkkinä tunnettu Atomic on tuonut ski touringiin täysin omat suksi-, side- ja monomallinsa. Tämä Atomicin Backland-sarja on todella mielenkiintoinen aluevaltaus erityisesti rinne- ja kisavälineisiin keskittyneeltä valmistajalta.

Atomicin tavoin Amerin talliin kuuluva Salomon on lanseerannut oman näkemyksensä mukaisen touring-sarjan ja välineistön lajin harrastamiseen. Samoin vaatepuolella usealta valmistajalta on tullut oma, erillinen touring-mallisto, esimerkkinä Peak Performancen Tour-takki ja housut. Keveät, hengittävät, joustavat sekä kaikin puolin toimivat asusteet on suunniteltu lajin erityistarpeet huomioiden.

Välinevalmistajat ovat panostaneet viime vuosina suuresti touring-välineiden kehittämiseen.

Sopivien välineiden valinta on varsin henkilökohtainen asia ja usein jonkinlainen kompromissi – vaakakupissa nimittäin painavat muun muassa oma osaaminen, fyysinen suorituskyky sekä mieltymykset nousemisen helppouden ja laskemisen mukavuuden välillä. Lyhyet retket lähimäille vaativat erilaisia välineitä kuin fyysisemmät suoritukset kaukana sivistyksestä. Välineet ja kohteet tulisikin valita paitsi omien tavoitteiden myös turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

> Tutustu aiheeseen ja välineisiin tarkemmin esimerkiksi Salomonin sivuilla

Lähteet: Atomic, Salomon
Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Atomic / Garret Grove, Jussi Ovaskainen

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +2 (from 2 votes)
Ski touring eli randohiihto – mistä on kyse?, 9.5 out of 10 based on 2 ratings


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Ski touring eli randohiihto – mistä on kyse?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,73/5 - 11 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • JJK sanoo:

  Miten Rando-suksilla voi ”normaalilasketella”? Riittävätkö ainoiksi suksiksi?

  VA:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Vastaa

 • simovunn sanoo:

  Rando-siteelliset sukset toimivat hyvin ainoina laskuvälineinä. Siteet lukitaan laskuasentoon mallista riippuen eri tavalla, mutta aina hyvin nopeasti ja yksinkertaisesti.

  Lukittuna eroa ei pitäisi normaalisiteisiin olla. Toki osa randositeistä on sen verran keveitä ja heppoisia, etteivät kestäne kauaa painavamman ja aggressiivisesti laskevan tykittäjän alla.

  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Vastaa

 • Eevis sanoo:

  Hei! Miten randosukset toimivat hiihtovaelluksella? Sujuuko ahkion hinaaminen perässä? Jos ajatellaan viikon retkeä, osan päivistä vain laskisi rinteissä mutta osan hiihtäisi tasamaata ahkion kanssa. Kiitos!

  VA:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.20_1166]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  Vastaa

 • Näytä kaikki kommentit (5)

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.