Hyppää sisältöön

Pukeudu oikein hikilenkille – 4 vinkkiä

Talvinen luonto tarjoaa puitteet upeille elämyksillä esimerkiksi hiihto- tai juoksulenkin yhteydessä. Näillä vinkeillä pukeudut oikein ja nautit samalla talvesta ja ulkoilusta enemmän.

Pakkanen, tuuli ja lumi asettavat omat vaatimuksensa ulkoilijan ja urheilijan varusteille talvikaudella. Poimi talteen pukeutumisvinkit aktiiviseen talviliikuntaan.

1. Opettele kerrospukeutumisen perusteet

Olennaista talvella liikuttaessa on pitää kehon lämpötila mahdollisimman tasaisena, jotta liikkujalle ei tule liian kuuma eikä myöskään kylmä. Kehon lämpötilaan vaikuttavat yksilöllinen aineenvaihdunta ja sokeritasapaino sekä harjoituksen teho. Vaatteiden avulla estetään liika lämmön karkaaminen ja toisaalta mahdollistetaan lämmön säätely.

Tämä onnistuu helposti sisäistämällä kerrospukeutumisen periaatteet: käytä useita, tarkoitukseensa sopivia, ohuita vaatekerroksia yhden paksun sijaan. Normaalisti nämä kerrokset ovat aluskerros, välikerros ja kuorikerros.

2. Valitse aluskerros harjoituksen intensiteetin mukaan

Kerrospukeutumisessa erityisen tärkeää on valita aluskerrokseksi käyttötarkoitukseen ja harjoituksen intensiteettiin mahdollisimman hyvin toimiva vaihtoehto. Aluskerroksen tehtävänä on siirtää hiki liikkujan iholta eteenpäin ulompiin vaatekerroksiin. Näin itse ulkoilija pysyy sekä kuivana että lämpimänä.

Rauhallisempaan menoon hyvä vaihtoehto on merinovilla. Aktiivisempaan hikiliikuntaan usein parhaiten sopii ns. tekninen aluskerros. Markkinoilla on myös vaihtoehtoja, jotka yhdistävät erilaisia materiaaleja.

3. Säädä lämpöä välikerroksella

Käytä välikerroksia sään ja aktiivisuuden mukaan – kylmälle kelille ja matalaan aktiviteettiin paksumpaa ja eristävämpää vaatetta ja lauhalle säälle sekä kovempaan menoon ohuempaa.

Välikerroksen tehtävä on eristää lämpöä. Aina välikerrosta ei tarvita ollenkaan. Hidas eteneminen, useat tauot ja kylmä keli puolestaan saattavat puolestaan vaatia ylimääräisen lämpökerroksen käyttöä.

4. Suojaudu säältä kuorikerroksella

Kuorikerroksen eli päällysvaatteen tehtävänä on suojata käyttäjää ennen kaikkea tuulelta, sateelta ja lumelta. Kuorikerros tulisi valita sään ja käyttötarkoituksen mukaan – hyvällä kelille hengittävämpiä ja huonolle kelille suojaavampia vaatteita.

Kuorikerros ei monestikaan itsessään lämmitä, vaan nimenomaan suojaa käyttäjäänsä säältä.

Lähde ja kuva: Helly Hansen

Lisätietoa aiheesta:
Paneudu tarkemmin kerrospukeutumisen perusteisiin
Tutustu Lumipallon vaatteita käsitteleviin artikkeleihin